Obavijesti

News

Komentari 3

Putin potvrdio: Angela Merkel dolazi u Moskvu 2. svibnja

Putin potvrdio: Angela Merkel dolazi u Moskvu 2. svibnja
1

Nema naznaka da će se ukinuti sankcije zapadnih država protiv Moskve, uvedenih zbog situacije u Ukrajini, no posjet Angele Merkel šalje signal da je Njemačka voljna surađivati s Kremljem

VIDEO

Njemačka kancelarka Angela Merkel će 2. svibnja posjetiti Moskvu, objavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak, a to će predstavljati prvi bilateralni susret dvaju čelnika otkad je Rusija 2014. anektirala ukrajinski poluotok Krim. 

Nema naznaka da će se ukinuti sankcije zapadnih država protiv Moskve, uvedenih zbog situacije u Ukrajini, no posjet Angele Merkel šalje signal da je Njemačka, najveća sila u Europskoj uniji, voljna surađivati s Kremljem. 

Sadržaj posjeta Merkel tek će biti objavljen, no pretpostavlja se da će se razgovarati o krizi u Ukrajini, sankcijama EU-a, trgovinskim vezama i zabrinutosti Njemačke da bi se Rusija mogla uplitati u parlamentarne izbore koje održava u rujnu.

"Prenesite najljepše pozdrave kancelarki", rekao je Putin u četvrtak Horstu Seehoferu, bavarskom premijeru koji je bio u posjetu Moskvi. 

"Čekamo njezin posjet 2. svibnja", dodao je ruski predsjednik, a Seehofer je potvrdio da će kancelarka taj dan stići u Rusiju.

Putin i Merkel su se susreli više puta od izbijanja ukrajinske krize, čak i u svojim prijestolnicama, no svi ti susreti bili su na marginama multirateralnih događaja, dok bilateralni susreti po diplomatskom protokolu imaju veću važnost. 

Prema službenim stranicama Kremlja i Merkel, njihov posljednji bilateralni susret dogodio se u lipnju 2013., kad je njemačka čelnica na poziv Putina stigla u Sankt Petersburg. 

Dvoje čelnika je u početku imalo dobre odnose, no oni su se pogoršali nakon što je Merkel postala predvodnica europske osude ruskog djelovanja u Ukrajini. 

Njemačka kancelarka je istaknula da sankcije EU-a, uvedene zbog aneksije Krima i ruske podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine, moraju ostati na snazi dok Rusija ne promijeni svoje ponašanje.

No ona se nalazi pod velikim pritiskom moćnih njemačkih industrijskih lobija koji se žale da je njihovo poslovanje teško pogođeno tim sankcijama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"