Obavijesti

News

Komentari 54

'Putinu ću kao dar poslati kutiju neretvanskih mandarina'

'Putinu ću kao dar poslati kutiju neretvanskih mandarina'
1

U Opuzenu je razgovarala s poljoprivrednicima o izvozu mandarina i njihovim problemima s plasmanom na rusko tržište zbog ekonomskih sankcija EU prema Rusiji

VIDEO

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, posjetila je u subotu dolinu Neretve gdje je obišla Opuzen, Metković i Ploče.

U Opuzenu je razgovarala s poljoprivrednicima o izvozu mandarina i njihovim problemima s plasmanom na rusko tržište zbog ekonomskih sankcija EU prema Rusiji zbog ugrožavanja suvereniteta Ukrajine. Te sankcije i ruski odgovor embargom na hranu iz EU, negativno su se odrazili na proizvođače mandarina u dolini Neretve, požalili su se poljoprivrednici.

Predsjednica je izrazila želju da se normalizira stanje u Ukrajini kako bi se sankcije mogle ukinuti. Mandarine iz doline Neretve su vrlo kvalitetne, a predsjednica je napomenula da će ruskom predsjedniku Putinu poslati kutiju neretvanskih mandarina na dar.

U Opuzenu je s domaćinima razgovarala i o problemu navodnjavanja u neretvanskoj dolini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon toga je posjetila Arheološki muzej Narona u Vidu pokraj Metkovića, gdje je u društvu ravnatelja muzeja Tonija Glučine pogledala postav muzeja, a domaćini su joj darovali repliku naušnica iz 1. stoljeća prije Krista.

Ispred zgrade Gradskog kulturnog središta u Metkoviću, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sa suradnicima, pogledala je prigodni program KUD-a Metković, te je posjetila Dom Zdravlja gdje je s ravnateljem Mihovilom Štimcem razgovarala o projektu dnevne bolnice.

U društvu ravnatelja Štimca i ravnatelja bolnice Dubrovnik, Maria Bekića, te s metkovskim gradonačelnikom Daliborom Milanom posjetila je metkovsko rodilište gdje je kratko razgovarala  s jednom rodiljom.

Predsjednica Grabar Kitarović kratko je posjetila Prirodoslovni muzej nakon čega je otputovala u Ploče.

U Lučkoj upravi Ploče predsjednicu je primio Tomislav Baturina, ravnatelj Lučke uprave i Ivan Pavlović, ravnatelj Luke Ploče, gdje je je Baturina zamolio predsjednicu da svojim angažmanom pridonese da se koridor Vc proglasi europskim koridorom  što bi bilo od iznimnog značaja za luku.

Nakon posjeta Lučkoj upravi predsjednica je položila cvijeće na spomenik poginulim djelatnicima luke u Domovinskog ratu.

Na kraju posjeta Pločama, predsjednica se sastala s Pločanskim gradonačelnikom Mišom Krstičevićem, u zgradi gradske uprave.

Susrela se s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Izetbegovićem

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović su u subotu na neformalnom sastanku u Dubrovačko-neretvanskoj županiji  potvrdili spremnost da se otvorena pitanja između dviju zemalja rješavaju u duhu dobrosusjedskih odnosa, ravnopravnosti, suvereniteta i međunarodnog prava, priopćio je ured predsjednice.  

Grabar-Kitarović i Izetbegović su razgovarali o bilateralnoj suradnji, otvorenim pitanjima i unaprjeđenju suradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine te potvrdili "spremnost da se otvorena pitanja između dviju država rješavaju u duhu dobrosusjedskih odnosa i na temelju poštivanja međusobne ravnopravnosti, suvereniteta i međunarodnog prava", stoji u priopćenju.

Razgovarali su i o odnosima i stanju u jugoistočnoj Europi, o perspektivi i dinamiziranju procesa euroatlanskih integracija, te o održavanju trilateralnih sastanaka na vrhu između Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Turske, dodaje se u priopćenju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...