Obavijesti

News

Komentari 11

Putnici su joj se udvarali, a Anica sad odlazi u mirovinu

Putnici su joj se udvarali, a Anica  sad odlazi u mirovinu
1

NAJSTARIJA TRAMVAJKA U SLAVONIJI: Anica Adamček (62) nakon 33 godine vožnje tramvaja u Osijeku ide u mirovinu. Ispratit će je tamburaši

VIDEO

Vozačica tramvaja Anica Adamček (62) danas će odvoziti svoju počasnu vožnju, nakon čega odlazi u mirovinu.
Direktor Gradskog prijevoznog poduzeća dopustio joj je da posljednjeg radnog dana u tramvaj dovede i dva tamburaša. Ipak joj je kazao: “Samo nemoj razbiti tramvaj i okrenuti ga naopako”.

Adamček se u Gradskom prijevoznom poduzeću zaposlila svojedobno kao kondukterka, a nakon što je to radno mjesto ukinuto, položila je za vozača tramvaja.

- U početku mi se nije sviđalo voziti tramvaj, dosadno je stalno ići po istoj ruti, ali kad sam vidjela da su me ljudi dobro prihvatili, zavoljela sam posao. Trudila sam se biti više od vozača, pa sam priskakala u pomoć kad god je bilo potrebno, posebno starijima - kaže Adamček, kojoj su putnici znali uzvratiti sitnim darovima na njena dobročinstva. Nosili bi joj, prisjeća se, čokolade i cvijeće, a nekad i praktičnije darove kao što su pelceri za cvijeće ili rasada povrća za njen vrt. Oni hrabriji su joj se čak i udvarali. Skupina umirovljenika iz Retfale pismom se oprostila od nje kad su čuli da odlazi u mirovinu.

U 33 godine radnog staža u GPP-u promijenila je deset direktora i gotovo sve tramvaje koje je Osijek imao. Najviše je, kaže, voljela voziti stari “Gensher”, koji nitko od mladih vozača nije htio, a ni putnici nisu bili baš sretni u njemu. Iako ima dozvolu raditi do 65 godina, zbog obiteljske situacije odlazi u penziju. Posao vozača tramvaja, kaže, nije težak, ali je stresan jer si stalno u prometu i na oprezu. Imala je nekoliko prometnih nezgoda, ali nasreću, niti jednu ozbiljniju.

- Smiješna je situacija da sam tolike godine vozila tramvaj, a nikad nisam polagala vozački ispit za auto - kaže Anica Adamček, čija je sestra Verica Bosanac, također djelatnica osječkog GPP-a i jedina instruktorica vožnje za tramvaje u Hrvatskoj. Upravo je ona bila zadužena voziti princa Charlesa i Camillu kroz Osijek tijekom njihova nedavnog posjeta.

Nikad nije vozila automobil

Anica Adamček karijeru je provela kao vozačica tramvaja u Osijeku, ali nikad nije položila vozački ispit za vožnju osobnog automobila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)