Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
163 komentara

'Putovnicu su mi oduzeli 1984. jer sam otišao na hodočašće'

Bivši čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko svjedočio je danas u sklopu svoje tužbe za klevetu protiv Josipa Manolića koji ga je u intervjuu optužio da je bio suradnik Udbe...

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Bivši čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko svjedočio je u petak u sklopu svoje tužbe za klevetu protiv Josipa Manolića koji ga je u intervjuu optužio da je bio suradnik Udbe. 

Karamarko kaže da je bio u katoličkoj mladeži i pohađao vjeronaučne zajednice.

- Svi su se skupljali ispred crkve sv. Katarine, a ja sam dao svoj doprinos u osnivanju našeg časopisa. 

Govoreći i oduzimanju putovnice, Karamarko je rekao da su mu to učinili jer je išao u Rim na hodočašće:

- Na hodočašću sam bio 1981., a ispitivanja su krenula 1982. Mnogi koji su išli sa mnom pozivani su u Đorđićevu na razgovore. Vodili su ih pripadnici Službe državne sigurnosti. Rješenje o oduzimanju putovnice dobio sam 1984., našao sam i dokument, kaže Karamarko. 

Za njega je, kaže, kad je dobio rješenje ta cijela priča završila. Imena ljudi koji su ga ispitivali nije htio otkriti jer neki od njih i dalje žive u Hrvatskoj i ne želi da imaju problema. 

- Manolića sam upoznao 1989. u vrijeme osnivanja HDZ-a. Kasnije sam, 1991. godine, radio za njega kao šef kabineta. Bili smo u korektnim odnosima. Ne znam jesam li tada prošao sigurnosnu provjeru jer u to smo se doba, zbog agresije na Hrvatsku, bavili važnijim stvarima. 

Manolićeva obrana zatražila je i da se kao svjedoka ispita profesora Antu Barišića koji je nekad bio operativac u UDBA-e. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message