Obavijesti

News

Komentari 0

"Putujući po EU-u stekli smo nova znanja i nove vještine"

"Putujući po EU-u stekli smo nova znanja i nove vještine"
3

Učenici splitske ugostiteljske škole pametno su iskoristili sredstva koja su dobili od Bruxellesa. Dobili su 30.000 eura kako bi njihovi učenici mogli putovati

VIDEO

Svakog  dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Turističko-ugostiteljska škola Split uspjela je od EU fondova dobiti 30.000 eura kako bi njihovi učenici mogli putovati i upoznavati druge zemlje u Europi. Riječ je o projektu UNESCO Heritage u kojem, osim Splita, sudjeluje još šest gradova iz šest država, mahom onih koji su pod zaštitom UNESCO-a. Uključeno je 24 učenika iz drugih razreda škole, a na svaku destinaciju putovat će po njih četvero u pratnji dvoje nastavnika. 


- Projekt je napisala nastavnica likovne umjetnosti Sanja Vrgoč Mujić tijekom lanjske školske godine i u ovoj nam je odobren. Trajat će dvije godine. Četvero učenika već je bilo u Ostravi u Češkoj, a krajem veljače druga grupa posjetila je rumunjsku Bistritu. Ostali idu u Istanbul, Kretu, Castelnovo, Monti u Italiji te portugalski grad Aveiru. Zaista je riječ o hvalevrijednom projektu u kojem učenici s drugim učenicima razmjenjuju kulturne znamenitosti i zanimljivosti, materijalna te nematerijalna dobra iz svojih krajeva, uče se multikulturalnosti te vježbaju svoj engleski jezik - govori nam Ivana Drnasin, nastavnica ugostiteljske struke.

Dodaje kako su 80 posto sredstava već dobili, a preostalo će dobiti 2016. kad sve završi i kad je Split domaćin drugim školama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Turističko-ugostiteljskoj školi, ističe Ivana Drnasin, već rade na novom projektu koji će iduće godine, nadaju se, uključiti još djece. 


- Upoznali smo učenike iz cijele Europe, a zanimljivo je da mnogi nisu puno znali o Hrvatskoj. Nisu znali da imamo lijepe plaže niti da nam je turizam jako važan. Mnogi su se zainteresirali za festival elektroničke glazbe na Poljudu. No tako mi nismo znali da je u Turskoj doručak najvažniji obiteljski obrok na kojem se okupljaju i gdje na stol iznose sve što imaju. Stvarno je zanimljivo čuti koliko su nam različite kulture i običaji - govori nam učenica Nevena koja je s prijateljima iz škole, Vanom, Franom i Ivanom, bila u Češkoj. U veljači je skupina četvero učenika bila u Rumunjskoj.

Tamo su predstavili narodne nošnje i prezentirali stare plesove te klapsko pjevanje. Rumunjskim domaćinima su na fotografijama pokazali Split, a ponijeli su i hrvatske gastronomske specijalitete.

Putovanja su poticaj učenicima da bolje i više rade i uče

Splitski srednjoškolci koji su ušli u program nastave nisu birani samo po ocjenama, nego i po ukupnom angažmanu na nastavi, izvanškolskim aktivnostima i uzornom vladanju. Njihovi nastavnici su zadovoljni jer je već sad veliki interes za iduće projekte, a to pokazuje da je mnogim učenicima razmjena poticaj da se dodatno potrude.     

Splitska škola je već 14 godina član europskog udruženja

Najznačajnija međunarodna aktivnost škole je članstvo u Europskom udruženju ugostiteljsko turističkih škola (AEHT). U radu udruženja sudjeluje od rujna 2001. kad je na Generalnoj skupštini AEHT–a splitska škola postala prva članica iz Hrvatske. Splitski učenici su osvajači brojnih medalja, nagrada i priznanja s raznih natjecanja, posebno s međudržavnog natjecanja Gastro, ponosno ističu njihovi nastavnici.     

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.