Obavijesti

News

Komentari 1

PUZ: Ide produženi vikend, poštujte prometne propise

PUZ: Ide produženi vikend, poštujte prometne propise

Povećan je intenzitet prometa, ali i broj prometnih nesreća i stradavanja, pa su iz Policijske uprave zagrebačke u četvrtak pozvali vozače na strpljenje i pridržavanje prometnih propisa

U dane produženog vikenda se očekuju prometne gužve na prometnicama prema moru.

Najveći zastoji i kolone očekuju se na ulazima i izlazima s autocesta, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, važnijim državnim cestama koje vode prema moru, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima i prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama, podsjetili su iz PUZ-a.

Kaos na cestama: Gust promet u smjeru mora, gužve posvuda, u sudaru na A1 sedam ozlijeđenih
Kaos na cestama: Gust promet u smjeru mora, gužve posvuda, u sudaru na A1 sedam ozlijeđenih

Budući da se većina prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, odnosno grubog kršenja osnovnih prometnih propisa sudionika u prometu, iz Ministarstva unutarnjih poslova posebnu pozornost posvetit će sigurnosti i protočnosti cestovnog prometa te poduzeti niz preventivno- represivnih aktivnosti na svim važnijim cestovnim pravcima prema moru i na prilazima većim turističkim središtima.

Najveću pozornost posvetit će autocestama i važnijim državnim cestama, a u provedbu bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, primarno raspoređenih na prometne pravce koji se najugroženiji i s najintenzivnijim prometom.

Maksimalno će se staviti u funkciju i svi raspoloživi uređaji i oprema za nadzor i kontrolu prometa, poručili su iz MUP-a.

Posebna pozornost posvetit će se prekršajima iz tzv. skupine „4 glavne ubojice u prometu“, a to su: vožnja pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većima od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisna uporaba mobitela. Uz to, posebna se pozornost posvećuje i prekršajima motociklista.

HAK: Poslijepodne se očekuje pojačan promet na cestama
HAK: Poslijepodne se očekuje pojačan promet na cestama

Policijski će službenici, po potrebi, provoditi neposredni nadzor i upravljanje prometom, a koristit će se i helikopter, stoji u priopćenju.

Iz MUP-a su apelirali na vozače da se pridržavaju prometnih propisa te da prije polaska provjere ispravnost vozila i pravodobno se informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama. Preporučuje se na put krenuti odmoran i izbjegavati putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi.

Vozače su podsjetili da ne konzumiraju alkohol prije i za vrijeme vožnje, koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima i adekvatno smjeste djecu u vozilu te da koriste zaštitnu kacigu. Pozvali su da brzinu vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti te poštuju ograničenja i budu oprezni kad je kišovito.

U vožnji autocestom, treba se kretati se krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koristiti samo za pretjecanje. Osim toga, vozači na autocesti ne smiju zaustavljati ili parkirati vozilo niti pretjecati prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, a moraju držati potreban razmak.