Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Računalne provjere: Zbog ovog softvera studenti ne prepisuju

Antibarišić softver: Sveučilište u Rijeci već dvije godine kompjutorski provjerava originalnost studentskih radova. Tvrde da zbog softvera studenti više ne prepisuju

Foto: dreamstime
6 komentara

Prije dvije godine Sveučilište u Rijeci prvo je u Hrvatskoj nabavilo kompjutorski sustav za provjeru originalnosti studentskih radova. Uz pomć softvera koji se zove Turnitin dosad su provjerili oko 15.000 studentskih radova.

- Sustav pronalazi dijelove teksta koji su preuzeti iz drugih izvora. Jesu li na pravilan način preuzeti (citirani) i u kojem smislu korišteni ti navodi to određuje nastavnik, tj. mentor. Ovisno o kojem polju znanosti se radi i temi rada taj postotak može biti veći ili manji, ali je bitan kontekst i samo korištenje izvora. Ovaj sustav samo je alat koji pomaže nastavniku u njegovu radu - kaže prorektor za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Zlatan Car.

U zadnje dvije godine je na riječkom sveučilištu u prosjeku godišnje pregledano oko 7000 radova. Dosadašnja provedena analiza, kako navode u rektoratu, pokazala je da se postotak sličnosti studentskih radova s već objavljenim radovima drastično smanjio, a sustav pridonio većoj kreativnosti studenata, boljim radovima i samostalnijem razmišljanju studenata.

Stoga, smatra Car, program Turnitin ne treba gledati kao represivan alat, nego kao alat koji razvija samostalnost studenata.

- Sustav funkcionira tako što traga za potencijalno neoriginalnim materijalom uspoređujući pomoću algoritama tekst s nekoliko baza podataka. Osim što skenira vlastite baze podataka, ima licencirani ugovor za pretragu široke baze znanstvenih radova uključujući 35 milijuna specijaliziranih web stranica. Ukupno, Turnitin pregledava tri i pol milijarde zapisa - pojašnjava riječki prorektor.

Odlukom Senata Sveučilišta u Rijeci provjeravaju se svi završni, diplomski radovi i doktorske disertacije. Što se tiče znanstvenih radova profesora, oni se ne provjeravaju.

- Postoji više razloga, svi svjetski poznati časopisi koriste neke sustave za provjeru originalnosti. Tako da je u potpunosti nepotrebno koristiti ovaj sustav za provjeru samoga sebe. Ni jedan ozbiljan profesor neće namjerno raditi neovlašteno korištenje tuđih znanja i/ili radova. Pored toga, licenca za ovu uporabu je značajno skuplja te se postavlja pitanje ekonomičnosti - kaže prorektor za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Zlatan Car.

14 posto studentskih radova imalo je visoku podudarnost s nekim drugim radom 2015.

6 posto studentskih radova imalo je visoku podudarnost s nekim drugim radom 2016.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message