Obavijesti

News

Komentari 6

Računalne provjere: Zbog ovog softvera studenti ne prepisuju

Računalne provjere: Zbog ovog softvera studenti ne prepisuju

Antibarišić softver: Sveučilište u Rijeci već dvije godine kompjutorski provjerava originalnost studentskih radova. Tvrde da zbog softvera studenti više ne prepisuju

VIDEO

Prije dvije godine Sveučilište u Rijeci prvo je u Hrvatskoj nabavilo kompjutorski sustav za provjeru originalnosti studentskih radova. Uz pomć softvera koji se zove Turnitin dosad su provjerili oko 15.000 studentskih radova.

- Sustav pronalazi dijelove teksta koji su preuzeti iz drugih izvora. Jesu li na pravilan način preuzeti (citirani) i u kojem smislu korišteni ti navodi to određuje nastavnik, tj. mentor. Ovisno o kojem polju znanosti se radi i temi rada taj postotak može biti veći ili manji, ali je bitan kontekst i samo korištenje izvora. Ovaj sustav samo je alat koji pomaže nastavniku u njegovu radu - kaže prorektor za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Zlatan Car.

U zadnje dvije godine je na riječkom sveučilištu u prosjeku godišnje pregledano oko 7000 radova. Dosadašnja provedena analiza, kako navode u rektoratu, pokazala je da se postotak sličnosti studentskih radova s već objavljenim radovima drastično smanjio, a sustav pridonio većoj kreativnosti studenata, boljim radovima i samostalnijem razmišljanju studenata.

Stoga, smatra Car, program Turnitin ne treba gledati kao represivan alat, nego kao alat koji razvija samostalnost studenata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sustav funkcionira tako što traga za potencijalno neoriginalnim materijalom uspoređujući pomoću algoritama tekst s nekoliko baza podataka. Osim što skenira vlastite baze podataka, ima licencirani ugovor za pretragu široke baze znanstvenih radova uključujući 35 milijuna specijaliziranih web stranica. Ukupno, Turnitin pregledava tri i pol milijarde zapisa - pojašnjava riječki prorektor.

Odlukom Senata Sveučilišta u Rijeci provjeravaju se svi završni, diplomski radovi i doktorske disertacije. Što se tiče znanstvenih radova profesora, oni se ne provjeravaju.

- Postoji više razloga, svi svjetski poznati časopisi koriste neke sustave za provjeru originalnosti. Tako da je u potpunosti nepotrebno koristiti ovaj sustav za provjeru samoga sebe. Ni jedan ozbiljan profesor neće namjerno raditi neovlašteno korištenje tuđih znanja i/ili radova. Pored toga, licenca za ovu uporabu je značajno skuplja te se postavlja pitanje ekonomičnosti - kaže prorektor za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Zlatan Car.

14 posto studentskih radova imalo je visoku podudarnost s nekim drugim radom 2015.

6 posto studentskih radova imalo je visoku podudarnost s nekim drugim radom 2016.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...