Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
41 komentara

Rad FER-ovaca: Izumili kolica iz kojih se ne pada na leđa...

Zagrebački profesori izumili su pametna kolica koja s lakoćom prelaze preko stepenice, a koštaju koliko i klasična kolica. Idealna su za invalide jer im nitko više ne treba pomagati pri vožnji

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
41 komentara

Svima koji vide naša kolica najfascinantnije je to što se prilikom podizanja prednjih kotača onaj tko u njima sjedi nikako ne može izvrnuti na leđa, rekao je profesor Damir Seršić.


Doktorant Igor Brkić (31) odmah je sjeo u kolica i to demonstrirao. Nakon nekoliko minuta prilično brze vožnje hodnicima Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Igor je naišao na stepenicu. Pritiskom na gumb, invalidska kolica su se nagnula, a prednji kotači podigli su se uvis. Nakon što je prešao preko stube, Igor je spustio prednje kotače na pod i nastavio voziti se.


- Kolica mogu prijeći preko raznih prepreka poput kanalića, rubnika i oviših stuba - rekao je Igor. Dodao je kako su idealna za invalide jer im s njima nitko više ne treba pomagati pri vožnji. Mogu sami ulaziti u institucije koje imaju koliko-toliko prilagođene ulaze, mogu se popeti na stepenicu koja ih često dijeli od bankomata, te ulaziti u prodavaonice koje znaju imati podna povišenja na ulazima.


- Kompjutor, koji kolicima omogućava sve ove vratolomije, sličan je onom u mobitelima - otkrio je profesor. Objasnio je da se na minijaturnom čipu nalaze senzori, a uz to su još u kolica ugradili pametni algoritam. U kotačima se nalazi motor, a kolica imaju i punjive baterije. Te su dijelove naručili iz Kine.


- Poanta svega je da će invalidska kolica budućnosti imati ugrađen ovaj naš pametni čip, a neće koštati više nego klasična kolica - potvrdio je Seršić. Skupa s pomagačem, kolica je radio tri mjeseca, a za njih su koristili sredstva FER-a. Igor je bio zadužen za dizajniranje elektronike kojom se upravlja motorom, a dizajnirao je i senzore nagiba. Trenutačno traže partnera koji bi kolica mogao komercijalizirati. Inspiraciju za pametna kolica dobili su nakon što su izradili monocikl. Elektrificirali su ga i dodali mu pametni algoritam te su tako dobili sustav koji je stabilan, a ima samo jedan kotač. Princip su primijenili na invalidska kolica i također postigli stabilnost kod nagiba.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message