Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

'Radimo prirodnu kozmetiku od biljaka koje smo sami posadili'

Učenici proizvode etiketiraju i pakiraju, a zanimljivost je kako sapune od hladno prešanog bučina ulja rade na -60 Celzijevih stupnjeva, da ne izgube ljekovita svojstva

Ucenicka zadruga Brestovac
Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL
1 komentara

Radom u školskim zadrugama djeca od najmanjih nogu stječu radne navike, brinu se o okolišu i na kraju na sajmovima diljem zemlje plasiraju proizvode na tržište.

Izjavila nam je to učiteljica biologije Maja Davidović iz Osnovne škole Dragutina Lermana iz Brestovca, koja je organizirala smotru zadruga Požeško-slavonske županije. Na smotri se okupilo osam škola iz cijele županije. Učenici osnovnih predstavili su kozmetičke proizvode poput krema za ruke i lice, sapuna, balzama, meda i likera, ali i prehrambenih proizvoda.

Ucenicka zadruga Brestovac | Autor: Dusko Mirkovic/PIXSELL Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL

Cilj ove nedavno održane smotre učeničkih zadruga je razviti kreativnost, poduzetnički duh i vještine potrebne za izradu proizvoda. Zadruga Cucurbita, što na latinskom znači bundeva, koju Davidović vodi, ima više od 100 članova, što je puno s obzirom na to da u njihovu školu ide 270 učenika. Članovi zadruge, potvrdili su nam, u proizvodnji koriste ljekovito bilje od lavande, nevena, ružmarina i maslačka do oraha. Učenici iz Brestovca od njih tako dobivaju balzame za usne ili ulja za kosu. Imaju nekoliko sekcija, a neke od njih su voćarska, povrtlarska, proizvodnja sapuna, kreativna i proizvodnja ljekovitih pripravaka.

- Na imanju oko škole uzgajamo jabuke, breskve, trešnje, marelice, višnje, kruške i lješnjak, a od njih proizvodimo i marmeladu, koja se poslužuje u školskoj kuhinji. No najzastupljenija je bundeva, po kojoj je zadruga i dobila ime - objasnili su nam osnovnoškolci. Otkrili su nam i kako na jutru zemlje koje su dobili od Općine Brestovac sade buču golicu i od nje rade ekosapune.

Ucenicka zadruga Brestovac | Autor: Dusko Mirkovic/PIXSELL Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL

Poduzetni učenici proizvode etiketiraju i pakiraju, a zanimljivost je kako sapune od hladno prešanog bučina ulja rade na -60 Celzijevih stupnjeva, a sve s ciljem da ne izgube ljekovita svojstva. Sve štandove učeničkih zadruga na ovogodišnjoj županijskoj smotri u Požegi obišlo je prosudbeno povjerenstvo, koje je ocjenjivalo njihove izloške prema nekoliko kriterija. Tako su se ocjenjivali pisana izvješća o radu zadruga, inovacije koje su primjenjivali u svom radu, konačni izgled proizvoda te način na koji su ga dobivali, odnosno radi li se o ekološkoj proizvodnji. Pobjednici ovogodišnje smotre su učenici iz Brestovca i njihova zadruga Cucurbita te će upravo oni predstavljati Požeško-slavonsku županiju na državnoj smotri učeničkih zadruga.

– Ponosni smo na osvojeno prvo mjesto jer smo tako obranili lanjski naslov. Ove godine naš školski vrt proglasili su najljepšim vrtom kontinentalne Hrvatske. Nadamo se dobrom plasmanu i na državnoj smotri - poručili su nam mali zadrugari.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message