Obavijesti

News

Komentari 28

Radioaktivni otok: Amerika je tamo bacila čak 67 'nuklearki'

Radioaktivni otok: Amerika je tamo bacila čak 67 'nuklearki'
1

Maršalove otoke su SAD za vrijeme II. svjetskog rata okupirale i između 1946. i 1958. na njima vršile brojne nuklearne pokuse. Najveći takav ikad nazvan je ‘Castle Bravo’. Bacili su 67 nuklearnih bombi..

VIDEO

Na otprilike pola puta između Havaja i Nove Gvineje smjestili su se Maršalovi otoci, država u zapadnom dijelu Tihog oceana. Stanovnici jednog od otoka još uvijek ne mogu kročiti na određena područja zbog visoke radijacije, donosi Business Insider.

Prema novom istraživanju Sveučilišta Kolumbije, koje je objavljeno u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences", nivoi radijacije u nekim područjima su dvostruko veći od onih koje se smatraju sigurnima za ljudski život. Naime, između 1946. i 1958. godine Amerika je na području Maršalovih otoka testirala 67 nuklearnih oružja. 

Maršalovi otoci

Najpoznatije testiranje atomske bombe, "Castle Bravo" izvedeno je na atolu (koraljnom grebenu) Bikini 1. ožujka 1954. i snaga njene detonacije bila je 1000 puta jača od bombe koja je bačena na Hirošimu.

Stanovništvo je zbog testiranja preseljeno, a atol je do danas ostao nenaseljen. Znanstvenici su otkrili da radioaktivni materijal na atolu Bikini proizvodi 184 millirema radijacije godišnje, što je skoro dvostruko više od sigurnosnog standarda od 100 millirema. U nekim djelovima proizvodi se 639 millirema godišnje.

Svi se 'natrpali' u glavni grad

Znanstveno istraživanje je također otkrilo da ostalih pet analiziranih otoka imaju nivo zračenja ispod 100 millirema godišnje, što bi moglo otvoriti mogućnost da se razmješteno stanovništvo vrati u svoje domove. No usprkos tom otkriću potrebno je još istraživanja kako bi se utvrdilo je li to područje zaista pogodno za život.

Inače, pola otočne populacija živi u Majuru glavnom i najvećem gradu Maršalovih otoka ali on je prenaseljen. 

SAD i Maršalovi otoci uspostavili su i nuklearni sud za obeštećenje žrtava no, nažalost, one nikada nisu isplaćene.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca