Obavijesti

Promo sadržaj

Radite na otvorenom? Ovo je vaš neprijatelj broj 1!

Radite na otvorenom? Ovo je vaš neprijatelj broj 1!
1

Čak 9 milijuna ljudi diljem Europske unije radi poslove na otvorenom

VIDEO

S dolaskom toplijeg vremena broj poslova na otvorenom se povećava – od graditelja, farmera, vrtlara, moreplovaca i ribara, komunalnih redara i prometnih policajaca, prodavača na štandovima, konobara pa sve do vozača. Bez obzira na različitost tih poslova, jedna im je stvar zajednička: izloženost djelovanju sunčevih zraka i to čak tri četvrtine radnog vremena.

Svi smo svjesni kako se izlagati suncu treba umjereno, no često izlaganje suncu mnogi od nas povezuju samo sa slobodnim vremenom i godišnjim odmorom. No, radno vrijeme provedeno na otvorenom također se broji, a toliki broj sati izloženosti medicina naziva kronična izloženost suncu. Takva vrsta izloženosti UV zrakama sa sobom nosi negativne posljedice: čak dvostruko povećan rizik od raka kože, uključujući nemelanomski.

Nemelanomski rak kože jedna je od najčešćih vrsta raka diljem svijeta, a iako ima nekoliko tipova, drugi najčešći je planocelularni karcinom kože ili CSCC. Mnogo je češći od melanoma, ali mnogo rjeđe smrtonosan. Zapravo, nemelanomski rak kože uglavnom se lako liječi kada se uhvati dovoljno rano. Zbog toga ga je iznimno važno prepoznati na vrijeme, a u ranom stadiju bolesti CSCC može nalikovati bradavici ili ljuskastoj leziji koja povremeno krvari. Od CSCC-a češće obolijevaju muškarci, a dijagnosticira se najčešće kod osoba starijih od 65 godina.

Bez obzira na to što se pojavljuje u zrelijoj dobi, uvjeti za njegov nastanak stvaraju se tijekom cijelog života, svakim boravkom na suncu. Zato je ključno nositi zaštitnu odjeću i ispravno nanositi kremu za zaštitu od sunca, a svaku neobičnu promjenu na koži prijaviti svom liječniku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.