Obavijesti

News

Komentari 122

Debeljak: Tko je dobio manju plaću, očito nije zaslužio veću

Debeljak: Tko je dobio manju plaću, očito nije zaslužio veću
12

Vlasnik Brodosplita, Tomislav Debeljak rekao je da su plaće uplaćene. Navodno se radi o nekoj grešci u administraciji, a ne o nedostatku sredstava za isplatu plaća

VIDEO

Nekoliko stotina radnika Brodosplita u srijedu je ujutro bijesno nahrupilo pred zgradu Uprave jer nisu dobili plaću za prošli mjesec, a tvrde da im se bezrazložno umanjuju prihodi. Prozivali su i vlasnika Tomislava Debeljaka za mobbing i uhođenje - da ne smiju otići u WC ili napiti se vode, a da im se to ne odbije od plaće. 

Pobunjeni radnici pokušali su ući i u Debeljakove kancelarije, no zaustavili su ih zaštitari. 

- Ovo se nikad nije događalo u Škveru. Radnici nemaju posla, smanjuju im se plaće, a s druge strane tu je 20 zaštitarki, šetaju okolo i protuzakonito snimaju ljude kad idu na zahod. Otvaraju ormare, govore radnicima kako da rade, a one u kancelarijama jedu, dižu noge na stolove i šminkaju se - negodovao je Zvonko Šegvić, čelnik Nezavisnog sindikata Brodosplita. Kaže da ga je netko od zaštitara i gurnuo tijekom prosvjeda.

Debeljak se nešto prije 9 sati obratio radnicima i poručio im da su plaće uplaćene u utorak, a medijima je kazao da ih netko uzbunjuje i manipulira. 

Plaće su za 12 posto veće nego prosječne plaće 2012. godine. Ako je netko dobio manju plaću, onda vjerojatno nije zaslužio veću

- Ovo je čisti nesporazum, mi u Škveru želimo da se plaće pošteno dobivaju, da se odvaja rad od nerada. Imali smo na stotine informacija i ocjenjivanja o pojedincu. Plaće su kompletno jučer uplaćene, 15-og u mjesecu, ali ljudi su nasjeli na nečije dezinformacije da ih neće dobiti i to upravo kad dogovaramo gradnju novih brodova. Nemamo financijskih problema, bolje stojimo nego ostala hrvatska brodogradilišta. Plaće su za 12 posto veće nego prosječne plaće 2012. godine. Ako je netko dobio manju plaću, onda vjerojatno nije zaslužio veću - rekao je Debeljak.

Iz Uprave su kazali kako je 200-ak radnika, od njih 2500, dobilo veće plaće za rujan, a 200 zaposlenika niže nego prije. Debeljak tvrdi da je razlog tome jer se poštenije obračunavaju dohoci od kad je Brodosplit preuzela njegova DIV grupa, te da oni koji bolje rade, više i zarade. 

- Kontrolu plaća prati kompletan sustav. Ne možemo vjerovati samo poslovođama, šefovima, direktorima sektora, kontrolorkama, već skupljamo sve podatke od njih koji utječu na ocjenu radnika - objasnio je Debeljak.

Veći dio proizvodnih radnika odbio je raditi prije nego što im legnu plaće. Žale se da moraju tražiti odobrenja od poslovođa kad moraju otići u WC ili žele popiti čašu vode. Debeljaku mnogi ne vjeruju.

- Jedan kolega je prošli mjesec dobio 900 kuna manje, drugi 1700. Kontrolorke dolaze i pitaju nas što radimo, kao da nemamo svoje poslovođe - nezadovoljan je bio pobunjeni Škveranin. 

Radnici se žale zbog kašnjenja plaća jer ne stižu podmirivati kredite i račune. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca