Obavijesti

News

Komentari 23

Radnici Montera Split u štrajku zbog devet neisplaćenih plaća

Radnici Montera Split u štrajku zbog devet neisplaćenih plaća
3

Obavijestili su da će štrajkati dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Ozren Matijašević iz HUS-a pozvao je radnike propalih dalmatinskih tvrtki na prosvjed na Prokurativama

VIDEO

Oko 60 radnika tvrtki "Monter Split" i "Monter Projekt" od srijede ujutro štrajka u prostorijama tvrtki u Poljičkoj ulici u Splitu. Traže isplatu devet zaostalih plaća. U posljednje četiri godine nisu im uplaćivani doprinosi, a radnici za loše stanje u ove dvije sestrinske tvrtki proistekle iz socijalističkog giganta Monter koji je zapošljavao 1000 ljudi, krive bivšeg tenisača i intimusa Franje Tuđmana.

- Uzor, Jadrankamen i mi imamo istog vlasnika  - Bruna Orešara s identičnim načinom poslovanjem. Tvrtke su u blokadi, opterećene kreditima i u dugovanjima, djelatnici bez isplaćenih dohodaka - žale se nezadovoljni radnici.

Monter Split osnovan je 1948. godine kao poduzeće za ugradnju instalacija u graditeljstvu. Od sredine 90-ih godina bio je u Orešarovom većinskom vlasništvu, kao i propali brački Jadrankamena te splitski Uzor. 

- Još uvijek radimo na zapadnoj obali pod hotelom Marjan kako bi se dovršila do Sv. Duje početkom svibnja. Dovršavamo i farmu peradi u Tijarici. Naplaćujemo se i ugovaramo poslove preko sestrinskih tvrtki jer je Monter u blokadi. Osim što nemamo od čega živjeti, trebamo novac da platimo dugove tvrtke, a Orešar nam samo govori kako "nema". Monteru nikad nije platio niti 35 milijuna kuna za radove na njegovim hotelima u Novom Vinodolskom – kazao je inž. Željko Perčić, član štrajkaškog odbora.

Štrajkaši ističu kako je Orešar svoje većinske udjele iz Montera u kojem nema formalnog vlasništva, prenio na tvrtke svojih prijatelja. 

- To jednostavno nije istina, ja nemam udjele u toj tvrtki, a kriv sam za sve. Pokušavao sam im pomoći, isto tako sam glavni krivac u Jadrankamenu gdje imam 21 posto udjela u vlasništvu, jer nemaju posla. Pa, kako sam mogao na to utjecati?! - kazao je Orešar.

Potvrdio je da Monteru nije plaćen rad za hotele u Novom Vinodolskom kao i brojnim drugim tvrtkama jer je račun, kako kaže, blokirala Komercijalna banka. 

Cilj nam je dobiti koju plaću kako možemo funkcionirati. Do petka smo "mirni", a poslije toga krećemo u ozbiljnije akcije - najavila je Marijana Kolak, povjerenica Sindikata građevinara Hrvatske u "Monteru" .

Štrajkaši Montera u srijedu navečer će se pridružiti prosvjedima radnika propalih dalmatinskih na splitskim Prokurativima u organizaciji HUS-a.

Radnici koji su ostali bez posla okupit će se na Prokurativama

Zbog čestih stečajeva i brojnih otkaza Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, pozvao je radnike propalih dalmatinskih tvrtka i ostale građane da u srijedu u 18 sati dođu na prosvjed na Prokurativama. Iz sindikata ističu da su prosvjed organizirali u Splitu jer je Splitsko-dalmatinska županija rekorder po broju nezaposlenih u Hrvatskoj. Uz to što ima najviše nezaposlenih, u ovoj županiji prosječna je plaća 14 posto niža od državnog prosjeka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...