News

Komentari 23

Radnici Montera Split u štrajku zbog devet neisplaćenih plaća

Radnici Montera Split u štrajku zbog devet neisplaćenih plaća

Obavijestili su da će štrajkati dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Ozren Matijašević iz HUS-a pozvao je radnike propalih dalmatinskih tvrtki na prosvjed na Prokurativama

Oko 60 radnika tvrtki "Monter Split" i "Monter Projekt" od srijede ujutro štrajka u prostorijama tvrtki u Poljičkoj ulici u Splitu. Traže isplatu devet zaostalih plaća. U posljednje četiri godine nisu im uplaćivani doprinosi, a radnici za loše stanje u ove dvije sestrinske tvrtki proistekle iz socijalističkog giganta Monter koji je zapošljavao 1000 ljudi, krive bivšeg tenisača i intimusa Franje Tuđmana.

- Uzor, Jadrankamen i mi imamo istog vlasnika  - Bruna Orešara s identičnim načinom poslovanjem. Tvrtke su u blokadi, opterećene kreditima i u dugovanjima, djelatnici bez isplaćenih dohodaka - žale se nezadovoljni radnici.

Monter Split osnovan je 1948. godine kao poduzeće za ugradnju instalacija u graditeljstvu. Od sredine 90-ih godina bio je u Orešarovom većinskom vlasništvu, kao i propali brački Jadrankamena te splitski Uzor. 

- Još uvijek radimo na zapadnoj obali pod hotelom Marjan kako bi se dovršila do Sv. Duje početkom svibnja. Dovršavamo i farmu peradi u Tijarici. Naplaćujemo se i ugovaramo poslove preko sestrinskih tvrtki jer je Monter u blokadi. Osim što nemamo od čega živjeti, trebamo novac da platimo dugove tvrtke, a Orešar nam samo govori kako "nema". Monteru nikad nije platio niti 35 milijuna kuna za radove na njegovim hotelima u Novom Vinodolskom – kazao je inž. Željko Perčić, član štrajkaškog odbora.

Štrajkaši ističu kako je Orešar svoje većinske udjele iz Montera u kojem nema formalnog vlasništva, prenio na tvrtke svojih prijatelja. 

- To jednostavno nije istina, ja nemam udjele u toj tvrtki, a kriv sam za sve. Pokušavao sam im pomoći, isto tako sam glavni krivac u Jadrankamenu gdje imam 21 posto udjela u vlasništvu, jer nemaju posla. Pa, kako sam mogao na to utjecati?! - kazao je Orešar.

Potvrdio je da Monteru nije plaćen rad za hotele u Novom Vinodolskom kao i brojnim drugim tvrtkama jer je račun, kako kaže, blokirala Komercijalna banka. 

Cilj nam je dobiti koju plaću kako možemo funkcionirati. Do petka smo "mirni", a poslije toga krećemo u ozbiljnije akcije - najavila je Marijana Kolak, povjerenica Sindikata građevinara Hrvatske u "Monteru" .

Štrajkaši Montera u srijedu navečer će se pridružiti prosvjedima radnika propalih dalmatinskih na splitskim Prokurativima u organizaciji HUS-a.

Radnici koji su ostali bez posla okupit će se na Prokurativama

Zbog čestih stečajeva i brojnih otkaza Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, pozvao je radnike propalih dalmatinskih tvrtka i ostale građane da u srijedu u 18 sati dođu na prosvjed na Prokurativama. Iz sindikata ističu da su prosvjed organizirali u Splitu jer je Splitsko-dalmatinska županija rekorder po broju nezaposlenih u Hrvatskoj. Uz to što ima najviše nezaposlenih, u ovoj županiji prosječna je plaća 14 posto niža od državnog prosjeka. 

Najčitaniji članci