Obavijesti

News

Komentari 86

Radnici ogorčeni i optužuju: Namjerno su uništili Rafineriju

Radnici ogorčeni i optužuju: Namjerno su uništili Rafineriju
3

Stožer za obranu Rafinerije tvrdi da se polako zaustavljaju svi pogoni te će tvornica za 10-ak dana prestati sa preradom. Ne vjeruju u očuvanje radnih mjesta

VIDEO

Pitajte čelnike Rafinerije gdje su oni milijuni tona nafte koji su svake godine dolazili riječnim tegljačima. Ma nisu nikad ni došli u Sisak, tvrde očajni radnici koje smo u četvrtak sreli pred Rafinerijom nafte Sisak nakon što su potrošene zadnje zalihe nafte i nakon što je njihov pogon prestao raditi.

Nakon što je Ina “privremeno” obustavila preradu nafte u sisačkom pogonu, među gotovo 800 radnika uvukli su se apatija i očaj. Više nemaju volje ni stati pred kamere i razgovarati, a jedan od radnika nam je rekao da je očito što će se dogoditi, no da oni, radnici, neće tako lako prijeći preko toga.

'Jedina šansa nam je rad u inozemstvu'

- Ajde recite mi, što ćemo mi ako se Rafinerija zatvori? Kamo da idemo? Jedina šansa nam je rad u inozemstvu - rekao je radnik Toni Nezirović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Željko Grgurinović/24sata Toni Nezirović

Stožer za obranu Rafinerije od uprave traži Plan prerade za 2015. godinu. Prema trenutačnom planu, plana nema. Ministar Vrdoljak i mađarski dužnosnici tvrde da odluke o zatvaranju Rafinerije nema te da je riječ o samo privremenoj obustavi proizvodnje. 

Štern: Za sisački pogon više nema nade

No stručnjak Davor Štern je rekao kako je jasno da za sisački pogon više nema nade.

- Trenutačno je zatišje. Zaustavljaju se preradbeni primarni i sekundarni pogodni, koji će se za desetak dana potpuno obustaviti - rekao je glasnogovornik sisačkog stožera Zvonimir Mikloš.

Jedan od radnika, koji se bavio antikorozivnom zaštitom, objasnio nam je da je riječ o osjetljivu pogonu, koji se može oštetiti ako se postrojenja svako malo pale ili gase.

- To vrlo dobro znaju i u Ini i u MOL-u. Ako se to često radi u tako kratkom roku, deseci kilometara cijevi će korodirati i bit će upitna isplativost rekonstrukcije. Ali to rade da namjerno unište Rafineriju - rekao je radnik.

Problemi od 2003.: Mađari lagali da će obnoviti pogon?

Nikola Ćutuk/Pixsell

Mađarski MOL je planovima o obnovi, prvo sisačke, a potom i riječke rafinerije, fascinirao domaće političare i naftaše. No nije učinio ništa. Vlada je u listopadu prošle godine rekla da se protivi zatvaranju, no sad ne želi izričito reći što će biti s Rafinerijom. Otpremnine su, navodno, već spremne.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a