Obavijesti

News

Komentari 2

Radnici željezare Zenica su u štrajku, blokirali su promet

Lokalni mediji su izvijestili kako je u naguravanju policajaca i štrajkača lakše ozlijeđeno više osoba, no prosvjednici su uspjeli potisnuti policajce i tijelima zapriječiti prolazak vozila

VIDEO

Deseci radnika Željezare Zenica u četvrtak su blokirali magistralnu cestu koja od Sarajeva vodi prema Doboju i granici s Hrvatskom prosvjedujući na taj način zbog neisplaćenih plaća, a pritom su se sukobili s policajcima koji su nastojali spriječiti blokadu prometa.

Lokalni mediji su izvijestili kako je u naguravanju policajaca i štrajkača lakše ozlijeđeno više osoba, no prosvjednici su uspjeli potisnuti policajce i tijelima zapriječiti prolazak vozila.

"Policija je primijenila silu, imamo šest ozlijeđenih", izjavio je predsjednik sindikalne organizacije Željezare Avdija Halilović

Radnici zeničke željezare u ponedjeljak su započeli štrajk glađu tražeći da im uprava te tvrtke, nad kojom je proglašen stečaj, isplati trinaest plaća te doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tvrtka pod nazivom Željezara Zenica zapravo je tek manji dio nekadašnjeg giganta metaloprerađivačke industrije u bivšoj Jugoslaviji, koji je kao neperspektivan izdvojen kada je multinacionalna tvrtka Arcelor Miital 2004. godine kupila veći dio tih pogona i formirala novu tvrtku pod nazivom Mittal Steel Zenica.

Manji, neprivatizirani dio bivše zeničke željezare nastavio je poslovati kao posebna tvrtka pod starim imenom, no nije ništa proizvodio.

Općinski sud u Zenici je 18. siječnja proglasio stečaj nad Željezarom Zenica, na zahtjev dotadašnje uprave tvrtke, i imenovala stečajnog upravitelja.

Razlog za stečaj su dugovanja koja su dosegnula gotovo 70 milijuna konvertibilnih maraka (36 milijuna eura), od čega je dug za plaće radnicima 3,8 milijuna KM (oko dva milijuna eura), a vrijednost cjelokupne imovine tvrtke procijenjena je na nešto više od 50 milijuna eura.

Predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić ranije je pojasnio kako je cilj stečajnog postupka konsolidirati dugove i formirati novu tvrtku u kojoj bi posao našlo 120 od 340 dosadašnjih radnika željezare koji bi se bavili građevinskim i ugostiteljskim poslovima.

Foto: Ilustracija

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag