Obavijesti

News

Komentari 87

Radnici Zvečeva: 'Prekidamo štrajk, sjele su plaće za ožujak'

Radnici Zvečeva: 'Prekidamo štrajk, sjele su  plaće za ožujak'
5

Osim plaća, veliki su problemi i sa sirovinama za proizvodnju, ne samo čokoladnog programa, već i alkohola, pa čak je bilo problema i oko nabavke ambalaže za proizvode...

VIDEO

Prije nekoliko minuta dobio sam obavijest da su sve plaće za ožujak ove godine sjele na račune radnika. Sindikat Zvečeva donio je odluku da prekida štrajk, rekao je u utorak poslijepodne Josip Plaskur, povjerenik Nezavisnih sindikata Hrvatske u Zvečevu d.d.

Time je okončan štrajk oko 300 radnika Zvečeva koji su se odlučili na to u ponedjeljak jer plaće nisu dobili svi radnici. 

Zvecevo

- Za štrajk smo se odlučili iz solidarnosti prema radnicima koji nisu dobili plaće za ožujak, i bili smo spremni ne pokrenuti proizvodnju sve dok se ne isplate plaće. Nadalje očekujemo da nam dođe netko iz Uprave i kaže što će biti s tvrtkom koja je očito u velikim problemima - rekao je u ponedjeljak Plaskur.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:24

Radnici, njih oko 300, već duže vrijeme strahuju za svoja radna mjesta, jer se s isplatom plaća stalno kasni, što po mišljenju većine ne vodi ka dobru. I sama Uprava, odnosno, njen predsjednik Zdravko Alvir, u pismu kojeg je uputio medijima je naveo da je tvrtka 40 dana u neprekidnoj blokadi. Osim plaća, veliki su problemi i sa sirovinama za proizvodnju, ne samo čokoladnog programa, već i alkohola, pa čak je bilo problema i oko nabavke ambalaže za proizvode. 

- Tvrtka ima određenih problema sa likvidnošću, ali se čini sve kako bi se problemi riješili - rekla je Marijana Antunović, glasnogovornica u Zvečevu. Najteža situacija je bila za prošli Uskrs. Radnici nisu bili primili plaću za veljaču ove godine, pa se nisu mogli radovati najvećem kršćanskom blagdanu, jer ga nisu imali s čime proslaviti.

Zvecevo

- Već nekoliko mjeseci stanje u tvrtki je kaotično, vlasnik ne dolazi u tvornicu, samo nam lažu i zamazuju oči, i sindikat je potkupljen. Ljudi gube svaku nadu, boje se da je ovo stvarno početak kraja. Mladi radnici, njih dvadesetak, je dalo izvanredni otkaz kako bi ostvarili pravo naknade sa biroa, jer tih 1800 kuna neko vrijeme će im biti glavni prihod. Što im vrijedi ionako mizerna plaća od 2300 kuna kada je nema. Naš stol će ovoga Uskrsa biti prazan, jer nemamo novaca kojim bi si kupili ono najpotrebnije da bi proslavili najveći kršćanski blagdan - rekao je jedan od radnika koji je želio ostati anoniman.

- Nemojte napisati moje ime, jer ovi iz uprave stalno prijete i jedva čekaju da nekoga mogu staviti na listu za odstrel. Mogu samo dodati da je žalosno da tvrtka u kojoj je nekada radilo 1300 radnika danas ne može opstati i da je došla na svega tristotinjak radnika - rekao je djelatnik Zvečeva. 

Tvornica radosti i slasti koja je utemeljena 1921. godine prošlog stoljeća, proživljava najteže trenutke u povijesti, rekli su radnici. U veljači ove godine 24 sata je pisao o problemu u Zvečevu i bojazni radnika da će se proizvodnja ugasiti, a problemi su tada bili s ambalažom koju nisu mogli kupiti da bi upakirali svoje proizvode. Iz uprave su tada odgovorili da je to trenutna kriza koja će biti riješena.

- Bilo je određenih poteškoća  s likvidnošću koje su otklonjene, te proizvodnja i isporuka robe na tržište normalno funkcionira - rekla je tada Marijana Antunović, voditelj marketinških komunikacija i promocije, očito da se stanje nije poboljšalo već se pogoršalo.

Cokolade Braco i Seka prodane u milijardu i cetiristo tisuca kom

Početkom ožujka ove godine Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica države posjetila je Zvečevo, radnici su je tada nazvali Seka, ali nakon toga im nije bilo bolje. Kažu da ih posjeti i Braco, misle na premijera Plenkovića, vjeruju da im ni to ne bi pomoglo, a nekada su njihove čokolade Seka i Braco donosile veliku dobit i svi su bili sretni, ne samo radnici već i dobavljači.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca