Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
60 komentara

Radnicima ZET-a, Holdinga i Vodovoda stiže još 5000 kuna

Milan Bandić potpisao je u ime Grada Zagreba Kolektivni ugovor kojim se ukidaju božićnice jer se one oporezuju. Uvode se neoporezive novčane nagrade i novac za prehranu radnika

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
60 komentara

Radnici tvrtki u vlasništvu Grada Zagreba ove godine neće dobiti božićnice od 2884 kune zato što se ona oporezuje, nego će umjesto toga dobiti neoporezive nagrade od 3500 kuna. Također, u ovom listopadu, studenom i prosincu svaki radnik dobit će po još 500 kuna novčane nagrade, pa bi ukupan iznos koji bi radnici dobili bio 5000 kuna. Uz uštede od cca 600 kn po radniku za poslodavce, radnici će dobiti po 2116 kn više.

Rezultat je to potpisivanja Kolektivnog ugovora između Grada Zagreba i sindikata u tvrtkama u vlasništvu Grada. Gradonačelnik je potpisao Kolektivni ugovor u ime Grada. 

Zagreb: Nastavljeno suđenje Milanu Bandiću na Županijskom sudu SLAVKO KOJIĆ NA SUĐENJU: 'O službenim putevima odluke su donosili Bandić i pročelnici'

- S obzirom na to da su u tijeku pregovori oko povećanja osnovice za obračun plaće za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada, a čije se okončanje očekuje krajem listopada i stupanje na snagu se očekuje od 1. siječnja 2020., današnji ugovor potpisan je kako bi se za zadnja tri mjeseca 2019. iskoristile izmjene Pravilnika o porezu na dohodak vezane uz mogućnosti i iznose neoporezivih primitaka. Tako je dogovoreno da se radnicima, umjesto 2884 kune božićnice, koja je u cijelosti oporeziva te bi poslodavca u prosjeku teretila za 5.600 kuna, iskoristi mogućnost isplate neoporezive nagrade od 3500 kuna – stoji u priopćenju iz Grada. 

Dogovoreno je i  da se za zadnja tri mjeseca u 2019., umjesto stalnog dodatka od 608 kuna u bruto, iskoristi mehanizam isplate neoporezivog iznosa za prehranu radnika te da se taj iznos isplati u netu. 

OBITELJ MARŠANIĆ 'Grad nam nudi 112.000 eura za okretište, no to je premalo'

Ovako Grad Zagreb pokazuje da djeluje po principima socijalne ekonomije i promicanja participativnog gospodarstva kojem doprinos daje svaki pojedinačni zaposlenik na svim razinama - stoji dalje u priopćenju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message