Obavijesti

News

Komentari 1

Rainbow Warrior, zapovjedni brod stigao u splitsku luku

Rainbow Warrior, zapovjedni brod stigao u splitsku luku
1

Rainbow Warrior, zapovjedni brod svjetske ekološke organizacije Greenpeace, uplovio je sinoć u splitsku luku, a do 24. srpnja posjetit će Zadar, Rijeku i Pulu

Rainbow Warrior, zapovjedni brod svjetske ekološke organizacije Greenpeace, uplovio je sinoć u splitsku luku, a do 24. srpnja posjetit će Zadar, Rijeku i Pulu. Riječ je o megajahti dužine 60 metara, vrijednoj 17,5 milijuna eura.

Ovaj brod se naziva još i Rainbow Warrior III, kao treći istog imena u Greenpeaceovoj floti, a po izvornom brodu koji je 1985. godine minirala i potopila skupina od šest diverzanata u luci u Aucklandu u Novom Zelandu. Agente je poslao službeni Pariz kako bi spriječio akciju Greenpeacea koji je planirao ilegalno promatrati i mjeriti učinke nuklearnog pokusa francuske vojske na južnopacifičkom atolu Mururoa.

Prethodno su Greanpeaceovi aktivisti s Maršalovih otoka evakuirali 300 lokalnih stanovnika koji su trpjeli zdravstvene posljedice od eksplozija nuklearnih bombi u Francuskoj Polineziji, te je cijela priča Parizu počela nanositi sve veću političku štetu. Brod je uništen dvjema bombama 10. srpnja 1985., pri čemu je poginuo fotograf  Fernando Pereira iz Portugala.

Od šestorice agenata umiješanih u akciju, samo su dvojica završili na sudu, te su, iako osuđeni na deset godina zatvora, pušteni nakon dvije. Ipak, zbog političkih posljedica Republika Francuska bila je prisiljena obustaviti nuklearne pokuse sljedećih 10 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Misija sadašnjeg Rainbow Warriora je borba protiv klimatskih promjena, promoviranje obnovljivih izvora energije i održivog razvoja. Posjet brodu su potvrdili brojni hrvatski investitori, lokalni čelnici, europarlamentarci, stručnjaci i predstavnici civilnog društva.

Brod će do četvrtka biti u Splitu, a potom do subote u Zadru. Od nedjelje do sljedećeg utorka bit će će u Rijeci, a prije nego otplovi za Koper posjetit će i Pulu. Građani će skoro svaki dan moći posjetiti jedan od svjetski najpopularnijih ekoaktivističkih brodova.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović