Obavijesti

News

Komentari 97

"Rak izazivaju razni aditivi, a nikako domaći kulen i slanina"

"Rak izazivaju razni aditivi, a nikako domaći kulen i slanina"
2

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da prekomjerno konzumiranje suhog mesa može izazvati rak, a struka navodi da je problem u aditivima i konzervansima...

VIDEO

Mesne prerađevine poput slanine, kobasica i šunke izazivaju rak, službeni je stav Svjetske zdravstvene organizacije, odakle dolazi upozorenje da konzumiranje 50 grama prerađenog mesa dnevno povećava šansu od dobivanja raka debelog crijeva za 18 posto.

Suhomesnati proizvodi vrlo su popularni u svakodnevnoj prehrani mnogih, a ono što ih čini nezdravima, tvrdi struka, njihovo je sušenje na dimu, dodavanje soli, konzervansa i raznih pojačivača okusa.

- Ja sam s tim upoznat. Riječ je o onim proizvodima koji u sebi sadrže aditive i konzervanse. Moji proizvodi, kulin, kulinova seka, slanina i kobasice su apsolutno bez aditiva i konzervansa. Da je drugačije, ja ne bih mogao izvoziti u London - rekao nam je u ponedjeljak Tomislav Galović, proizvođač kulena i drugih suhomesnatih proizvoda iz Slavonskog Broda.

Ivica Galović/Pixsell

- Prije dvije godine sam prošao sve testove i pripremio sam se za to. Upravo ovaj tjedan šaljem 300 kilograma kobasica, a prije dva tjedna sam izvezao 200 kilograma kulina. Aditivi i konzervans su od moje proizvodnje na kilometre daleko. Za industrijske proizvode koji se plasiraju u velikim trgovačkim centrima ne jamčim, jer na njihovoj deklaraciji piše da su nazočni aditivi i konzervansi, ali to slabo tko čita i to je opasnost za zdravlje. To su one oznake E1, E2, E3 za koje piše da su aditivi i konzervans u dozvoljenim količinama, a tko to kontrolira – objašnjava Galović.

- Upozorenje se odnosi na namirnice koje se suše s dodatkom nitrita, odnosno tvari koje im produljuju rok trajanja i daju im ljepši izgled - kaže nutricionistica Sandra Krstev Barać

Dodaje da suhomesnate proizvode ne treba u potpunosti izbjegavati, ali da bi ih trebalo svesti na dva do tri puta tjedno.

Ne treba pretjerivati

Konzumacija domaćih mesnih prerađevina smanjuje rizik od oboljenja, ali ga ne isključuje - smatra nutricionistica Krstev Barać. 

Tena Niseteo, onkološka nutricionistica, kaže kako treba biti umjeren.

- Rizik od oboljenja je veći i u onih koji su pretili ili se ne kreću dovoljno - rekla je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa