Obavijesti

News

Komentari 166

Ramljak: Ne znam kako ćemo vratiti 70 milijuna kn HBOR-u

Ramljak: Ne znam kako ćemo vratiti 70 milijuna kn HBOR-u
1

Agrokor, prema neslužbenim procjenama, duguje čak 20 milijardi kuna. kad se odbiju potraživanja tvrtki u koncernu, ostaje od 12 do 15 milijardi kuna duga...

VIDEO

Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak potvrdio je da su se HBOR-ovi krediti fondovima preusmjeravali u Agrokor, što znači da je država financirala Todorićev koncern.

- Indirektno financiranje bilo je isključivo u slučaju Nexusa. Financiranje koje je Nexus napravio morat ćemo rješavati kroz proces nagodbe, a dalje bi regulatori i institucije trebale istražiti što se tu točno dogodilo i zbog čega je došlo do takve odluke od strane Društva za upravljanje fondovima. Ipak, zasad mi je teško reći koliki će iznos dobiti te tvrtke.

Ovdje nije pitanje dobrog ili lošeg ulaganja, nego jesu li imali odobrenje za to ulaganje - rekao je Ramljak pred okupljenim novinarima.

Ramljak u šoku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako neslužbeno doznajemo, izvanredni povjerenik Ramljak bio je šokiran kad je saznao za financiranje Agrokora preko Nexus grupe. Za to indirektno financiranje države, neslužbeno saznajemo, država nije imala pojma. Ramljak, saznali smo, nije mogao vjerovati da su iz Nexus grupe uopće došli na takvu ideju, a kako je naveo naš izvor, vjeruje kako su vjerojatno bili pod nekim pritiskom. Naime, N1 televizija otkrila je prije nekoliko dana kako je novac iz HBOR-a preko tvrtke Zagreb-Montaža na kraju ipak završio u Agrokoru. Riječ je o čak 40 milijuna kuna. Kredit je pozajmila tvrtka Nexus ulaganja, a upravo je jedan od ulagača u toj tvrtki i Republika Hrvatska. Kako su nam neslužbeno rekli iz tvrtke Zagreb-Montaža, ne žele ulaziti u dimenzije je li kreditiranje bilo zakonito ili nezakonito. Inicijalno nisu znali da je kredit otišao u Agrokor, no čim su saznali da tog novca nema u njihovoj tvrtki, pokušali su se naplatiti.

Očekuju ipak da će se dug naplatiti u cijelosti i ne vide zašto to ne bi bilo tako. Nadaju se da će se problem riješiti i da Zagreb-Montaža na kraju neće ostati bez novca. Ali ta priča nije kraj sumnjivih kredita koncerna.

Kredit od dodatnih 29 milijuna kuna iz HBOR-a, kojima se trebalo financirati obnova i restauracija hotela Plat, također je otišao Agrokoru. Koncern ni tu milijunsku pozajmicu nije vratio.

Iz hotela Plat, unatoč pozivima i upitima, do zaključenja broja nismo uspjeli dobiti nikakav odgovor ili komentar. Zbog otkrivenih nezakonitih financiranja u Agrokoru, ministrica gospodarstva Martina Dalić pozvala je institucije HANFA-e, HNB-a i DORH-a da istraže slučajeve spornog kreditiranja koncerna te utvrde je li ili nije bilo nezakonitih radnji.

- Ovaj je slučaj samo jedan od primjera koji pokazuju nezakonite, neprimjerene i nejasne poslovne prakse koje je u svojem financiranju primjenjivao Agrokor u vrijeme uprave Ivice Todorića i koje su Agrokor dovele do ruba stečaja - komentirala je Dalić i dodala:

- Neću se iznenaditi ako u sljedećim tjednima i mjesecima doznamo i neke druge primjere neprihvatljivih poslovnih praksi koncerna.

Super Konzum Supetar

HBOR: Nismo znali ni utjecali na pozajmice

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) nije imala saznanja ni utjecaja na pozajmice Agrokoru, priopćeno je u srijedu iz HBOR-a.

Pozajmice su dane bez znanja povjereničkih odbora fondova za gospodarsku suradnju (FGS-ova), pa tako i bez znanja HBOR-a, kaže se u priopćenju.

HBOR podsjeća da je odlukom Vlade iz kolovoza 2010. godine imenovan kvalificiranim ulagačem u osnivanju FGS-ova te da u vlastito ime, a za račun (po nalogu) Vlade u svaki od FGS-ova ulaže iznos koji je jednak iznosu koji su uložili privatni ulagači.

Iznoseći detalje o postupku odlučivanja o ulaganjima FGS-ova, u HBOR-u navode da prijedloge za konkretna ulaganja, koji sadrže pojedinosti o predloženom ulaganju te izračune sredstava potrebnih za provedbu investicija FGS-ova, daju društva za upravljanje investicijskim fondovima.

O tim prijedlozima odlučuju povjerenički odbori čiji su članovi predstavnici svakog od privatnih ulagača te predstavnik HBOR-a.

Svaki prijedlog društva za ulaganje analiziraju stručne službe HBOR-a, a onda Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta predlažu kako glasovati na sjednici povjereničkog odbora.

Odluka Ministarstva obvezujuća je za HBOR i on je ovlašten glasovati isključivo po zaprimanju mišljenja nadležnog ministarstva.

U konkretna dva slučaja (Hoteli Plat i Zagreb-montaža) prijedlozi HBOR-a i odluke nadležnog ministarstva bile su jednake, kaže se u priopćenju.

Nakon usvajanja odluke o ulaganju na povjereničkom odboru FGS-a, društvo za upravljanje poziva ulagače na uplatu sredstava za provedbu investicije, oni potom uplaćuju sredstva u FGS sukladno visini svojih udjela, a FGS je pod vodstvom društva za upravljanje dužan provesti investiciju striktno u skladu s odlukom povjereničkog odbora. Po provedbi investicije, društvo za upravljanje ulagačima dostavlja izjavu o sukladnosti uvjeta provedenog ulaganja s odlukom povjereničkog odbora.

Što se tiče konkretnog ulaganja fondova Nexus FGS i Nexus FGS II, kažu u HBOR-u, tim fondovima upravlja društvo za upravljanje Nexus Private Equity partneri, a odluke o ulaganju u Hotele Plat, odnosno u Zagreb-montažu, predviđale su provedbu investicija putem projektnih društava, tzv. SPV-a – Nexus ulaganja d.o.o. za investiciju u Zagreb-montažu, a KHA četiri d.o.o. za investiciju u Hotele Plat.

Navedenim odlukama nije bilo predviđeno pozajmljivanje sredstava investicija trećim stranama, kažu u HBOR-u.

Ističu da je sjednica Povjereničkog odbora Nexus FGS-a održana 3. svibnja 2017. te je tada po prvi puta dobivena informacija o pozajmici Nexus ulaganja u korist koncerna Agrokor, dok je sjednica Povjereničkog odbora Nexus FGS II održana 4. svibnja 2017. te je tada po prvi puta dobivena informacija o pozajmici KHA četiri d.o.o. u korist Agrokora.

"HBOR, koji u poslovanju s FGS-ovima postupa po nalogu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, odmah je po saznanju za svaki od slučajeva obavijestio nadležno Ministarstvo kao nalogodavca, te tražio od društva Nexus Private Equity partneri d.o.o. detaljne informacije o pozajmicama u korist koncerna Agrokor. Naglašavamo da su te pozajmice bile dane bez znanja povjereničkih odbora tih dvaju FGS-ova, pa tako i bez znanja HBOR-a", kaže se u priopćenju.

Ističe se kako je dva dana nakon sjednica povjereničkih odbora HANFA pokrenula postupak nadzora nad društvom za upravljanje i fondovima kojima upravlja, ali je društvo na HBOR-ovo traženje odbilo HBOR-u dati detaljnije podatke o tijeku nadzora i njegovom nalazu.

"Još jednom ističemo da HBOR nije imao saznanja niti utjecaja na pozajmice Agrokoru koje su dala SPV društva", kaže se u priopćenju.

'Sadašnji vlasnik neće biti i budući vlasnik'

Prema prvim neslužbenim procjenama, gubitak Agrokora u 2016. iznosi rekordnih 20 milijardi kuna. No kad se od tog iznosa otpišu međusobna potraživanja tvrtki unutar koncerna, iznos duga bi mogao biti od 12 do 15 milijardi kuna. Konačni rezultati bit će u rujnu.

Prethodno je Ante Ramljak izjavio kako se nije mogao pouzdati ni u jednu brojku iz prošlih financijskih izvještaja koje je Agrokor izdao. Istaknuo je kako izvanredna uprava kreće s prvim izvještajima pojedinačnih kompanija, a uvjeren je da će i na tom području biti puno iznenađenja.

I dok Ivica Todorić s jedne strane govori kako Agrokor mora ostati u sastavu kakav je sad, Vladin povjerenik za Agrokor, Ante Ramljak, stvari vidi potpuno drugačije.

- Jedino što mogu reći sa sigurnošću, ako dugovi budu plaćeni i vraćeni u najvećoj mogućoj mjeri, sadašnji vlasnik sigurno neće biti i budući vlasnik Agrokora - rekao je Ramljak i dodao da je dugove moguće vratiti samo prodajom, a upravo se prodajom mijenja vlasništvo.

Ante unajmio kuću kod Beča

Milijunski dugovi, moguće otvaranje istrage u DORH-u i otkrivena nezakonita kreditiranja Todoriću su doveli vodu do grla. Cijela obitelj Todorić uvučena je u “sapunicu Agrokor” i spremni su na to da bi Državno odvjetništvo moglo protiv njih pokrenuti istragu. Navodno su Todorići već i angažirali odvjetnike. Neslužbeno smo uspjeli doznati da bi se istraga mogla otvoriti već u rujnu nakon što su istražitelji od travnja u Agrokorovu tornju te su od Vlade dobili dodatnih pet milijuna kuna da utvrde ima li kaznenih djela u poslovanju koncerna.

Zbog svega navedenog Ivičin stariji sin Ante Todorić odlučio je skupiti kofere i otići iz Hrvatske. To su nam potvrdila dva izvora bliskih obitelji Todorić. Ante je navodno već unajmio kuću u blizini Beča, a on i supruga Martina obavili su i druge radnje koje su nužne kako bi isplanirali i započeli novi život u drugoj državi, daleko od problema koncerna. O odlasku iz države razmišlja i Ivičina kći Iva Balent, no konačnu odluku još nije donijela. U državi će zasad ostati samo najmlađi sin Ivan Todorić.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 166
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1