News

Komentari 8

Ranili ga zaštitari kod Lesnine, pobjegao je bez plijena, a odslužit će 15 godina zatvora

Ranili ga zaštitari kod Lesnine, pobjegao je bez plijena, a odslužit će 15 godina zatvora

Vrhovni sud preinačio je presudu te A. S. povisio jedinstvenu kaznu s 11 na 15 godina zatvora. Posljednje (ne)djelo počinio je prijeteći zaštitarima blindiranog kombija automatskom puškom

Razbojništva iz 2009. čini uporabom praznog pištolja i automatske puške bez okvira, u onima iz 2011. ima pištolj iz kojega i puca, a posljednje kazneno djelo čini automatskom puškom koju je, smatra Vrhovni sud, bio spreman i koristiti jer je bila napunjena. U namjeri ga je spriječio zaštitar, koji je prvi zapucao i pogodio ga.

Zbog svega navedenog, Vrhovni sud preinačio je presudu Županijskog suda u Zagrebu te A. S. (31) umjesto jedanaest godina izrekao jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora. Presuda za posljednji pokušaj razbojništva time je postala pravomoćna.

Posljednje djelo za koje je ovaj "specijalni povratnik" osuđen na osam godina zatvora bio je prepad na zaštitarski kombi ispred trgovačkog centra u srpnju prošle godine. Maskiran maramom preko lica i naoružan automatskom puškom uperio ju je u zaštitare koji su obavljali primopredaju na parkiralištu i tražio novac. 

Zaštitar je ispalio 3 hica iz pištolja u optuženika i nanio mu strijelne rane trbuha i obje ruke. Optuženiku je ispala iz ruke puška i pobjegao je s mjesta događaja. Ranjen i krvav sam je otišao na Hitnu i zatražio pomoć. Njegov pomagač je pobjegao i identitet mu još nisu utvrdili.

Djelo je, navodni Vrhovni sud,  počinio nakon što je izišao iz zatvora na uvjetni otpust. Odslužio je 6 godina i 4 mjeseca od ukupno 8 godina i 6 mjeseci kazne zatvora na koju je osuđen presudom 2014., zbog više kaznenih djela. Prvostupanjski sud opozvao mu je uvjetni otpust te uračunao i jedinstvenu kaznu koja mu je izrečena 2014. 

- Uvjetni otpust je očigledno bila pogrešna procjena da je na optuženika do tada izdržani dio kazne dovoljno utjecao da više ne čini kaznena djela. Ovakvim ponašanjem izigrao je iskazano mu povjerenje i pokazao da je činjenje kaznenih djela konstanta u njegovom ponašanju - pojasnili su.

Stav je Vrhovnog suda da je jedinstvena kazna u trajanju od jedanaest godina, koju mu je odredio prvostupanjski sud, bila prekratka. Naime, obrazlažu, jedinstvena kazna zatvora koja se izriče za više kaznenih djela odmjerava se na temelju ocjene počiniteljeve ličnosti i počinjenih kaznenih djela u njihovoj ukupnosti.

U kaznu su mu uračunali vrijeme provedeno u pritvoru tijekom ranijih kaznenih postupaka i na izdržavanju kazne  od 9. prosinca 2011. do 30. ožujka 2012. te od 17. svibnja 2012. do 23. svibnja 2018.,  kao i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u tom postupku od 1. kolovoza 2019. nadalje. 

 

 

 

Najčitaniji članci