Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
71 komentara

Rashladili Papu: Svetog Oca su osvježili kapljicama vode

Papin posjet Madridu dodatno je ‘zapalio’ grad, koji se već pržio na 36 Celzijevih stupnjeva. Hodočasnici su klicali, prosvjednici se tukli s policijom, a Papu su hladili

Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
71 komentara

Veliki bijeli suncobran i osvježavajuće kapljice vode koje su lebdjele spasili su u četvrtak papu Benedikta XVI. od pasje vrućine kakvu Španjolci već dugo ne pamte. Iz svoje fotelje smiješio se hodočasnicima iz cijelog svijeta koji su došli u Madrid na proslavu Svjetskog dana mladih. Nekoliko ulica dalje od trga Cibeles na kojem je bio Sveti Otac, stotinama prosvjednika ništa nije bilo smiješno. Krizom zahvaćena Španjolska morat će za njegov dolazak potrošiti oko 100 milijuna eura, a taj iznos mnogi smatraju neprihvatljivim u ovim kriznim vremenima. Prosvjednici misle da njegov posjet ne bi trebala platiti sekularna država, odnosno porezni obveznici, nego Vatikan. Mnogi su se zbog toga sukobili s policijom, koja je imala pune ruke posla. Uspjela je spriječiti spajanje oko 100 homoseksualaca i brojnih prosvjednika koji su zajedno neredima planirali upropastiti Papin prolazak papamobilom do glavnog trga. Sveti Otac je tako sretno stigao pod svoj suncobran. Njegov posjet Španjolskoj kulminirat će u nedjelju misom u zračnoj luci Cuatro Vientos, gdje se očekuje dva milijuna ljudi. Onima koji se ispovjede na taj dan, prema posebnom odobrenju Vatikana, oprostit će se grijeh pobačaja. Prema crkvenom zakonu, za njega je kazna isključenje iz Katoličke crkve.

Organizatori prskali i hodočasnike

Ivan Pavao II posjetio je u lipnju 2003. godine Zadar. Unatoč velikoj vrućini na ceremoniji je s 15.000 vjernika bio bez ikakva zaklona. Organizatori su u Madridu, osim Papi, vrućinu olakšali hodočasnicima, koje su prskali vodom iz nekoliko šmrkova. U Madrid su navodno došla oko dva milijuna ljudi. Satima su čekali Papin dolazak na glavni trg.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message