News

Komentari 54

Rasni prosvjedi van kontrole: Zapalili i policijski automobil

Rasni prosvjedi  van kontrole: Zapalili i policijski automobil

Skupina bijesnih prosvjednika okupila se u Milwaukeeju kako bi zapalili automobil te podmenuti požar na benzinskoj postaji zbog policajca koji je u ophodnji ubio sumnjivu osobu

Prosvjednici su u subotu navečer u Milwaukeeju pucali u zrak, bacali kamenje, zapalili automobil te podmetnuli požar na benzinskoj postaji, nekoliko sati nakon što je policajac u ophodnji pucao i ubio sumnjivu naoružanu osobu, izvijestile su lokalne vlasti. 

Dvadesettrogodišnji osumnjičenik, za kojega se ustanovilo da već ima podulji policijski dosje, gradom se vozio s napunjenim ukradenim pištoljem kada ga je policija izvukla iz vozila zbog "sumnjivih aktivnosti", izvijestile su vlasti. Drugi sumnjivac, koji je pokušao pobjeći iz istog automobila brzo je priveden. 

U priopćenju policije Milwaukeeja ne stoji je li sumnjivac koji je ubijen ispalio ijedan metak ili je tijekom incidenta samo uperio pištolj u policajce. Mjesne vlasti nisu otkrile imena sumnjivaca, policajca niti njihovu rasnu pripadnost, piše Reuters. Nakon pucnjave u dijelu grada gdje živi većinsko afroameričko stanvništvo, prosvjednici su počeli pucati u zrak i bacati kamenje na policajce koji su ih nastojali rastjerati.

Po pisanju medija bilo ih je stotinjak. Prosvjednici su zapalili jedan policijski automobil, podmetnuli požar na benzinskoj postaji te na još najmanje tri mjesta, izvijestili su lokalni mediji. 

Predstavnik gradske uprave Milwaukeeja Alderman Ashanti Hamilton je na konferenciji za novinare kazao kako je u gradu nastao metež te je pozvao na mir. Prosvjed je zadnji u nizu demonstracija, većinom mirnih koje se često organiziraju u američkim gradovima u protekle dvije godine nakon policijskih ubojstava crnaca u Baltimoreu i Fergusonu. 

Nezadovoljstvo policijskim nasiljem rezultiralo je osnivanjem pokreta "Black Lives Matter" te potaknulo žestoke rasprave na nacionalnoj razini diljem Sjedinjenih Država. 

Najčitaniji članci