Obavijesti

News

Komentari 78

Stazić: Da u SAD-u tako donira novac, opozvali bi ju s funkcije

Stazić: Da u SAD-u tako donira novac, opozvali bi ju s funkcije
11

Nakon stanke u Saboru zbog izjave ministra Hajdaš Dončića, SDP-ov Nenad Stazić obrušio se na HDZ i predsjednicu Grabar Kitarović njenu donaciju bez poreza

VIDEO

Izjava ministra Siniše Hajdaša Dončića da će, ako se ne provede monetizacija autocesta po modelu B da će biti upitna isplata mirovina i plaća razlog je zbog kojih su zastupnici tražili stanku. Dragutin Lesar (Laburisti) traži od premijera Zorana Milanovića da demantira ili potvrdi navode svog ministra. 

- Isplata mirovina u Hrvatskoj bila je i prije, a biti će i nakon Dončića. Njegova izjava je uznemirivanje javnosti neistinama i pokušaj zastrašivanja lomljenja otpora građana koji su tražili referendum o sudbini autocesta i političkih oponenata koji su također iskazali protivljenje takvom modelu - upozorio je Lesar.

Smatra da je ministar zloupotrijebio dužnosti i autoritet ministra. 

- Slanje takvih poruka je neodgovorno ponašanje, nedopustivo i neprihvatljivo. Svi bi mi u Hrvatskoj trebali biti taoci njegove arogancije i taštine koju iskazuje u svojem svakom javnom nastupu kada tvrdi da je jedini i najpametniji znalac u gospodarenju autocestama - poručio je Lesar.

Šuker: Najlakše je zagrmjeti preko medija

Ivan Šuker (HDZ) podsjetio je da je Vlada Hrvatskim autocestama u protekle 2,5 godine oduzela preko 2 milijarde i 200 milijuna prihoda s osnova onih 40 lipa koje se uplaćivalo iz cijene goriva koji su uplaćivali građani. Da su ti novci ostali HAC-u moglo se kreditno zaduženje smanjiti za 8%. 

- Kad nemate argumenata onda je najlakše zagrmjeti preko medija nećete imati za mirovine i za plaće. Mirovine i plaće i hrvatski proračun nemaju nikakve veze sa ovom pričom o HAC-u. Naprosto nema nikakve veze. Hrvatske autoceste nisu ničija politička prćija, to je ključni infrastrukturni objekt u Hrvatskoj - poručio je Šuker. 

Zaključio je da nitko nema pravo prijetiti umirovljenicima da će i "ovako jadne i bijedne mirovine neće dobiti zbog toga što netko nije u stanju provesti strukturne reforme".

Stazić protiv HDZ-ovki Murganić i Sumrak

Nakon stanke u Saboru je zaiskrilo između SDP-a i HDZ-a. Tijekom rasprave o izmjenama Kaznenog zakona kojima je predviđeno da nasilničko ponašanje ponovno postaje kazneno djelo, Nenad Stazić (SDP) ustvrdio je da je sve to skupa besmisleno. 

- Nama bi pametnije bilo izaći pred Sabor, igrati tamo graničara nego mijenjati Kazneni zakon i uvoditi nasilničko ponašanje jer je to besmisleno. Ono se i tako neće primjenjivati na sve. Dvojica istaknutih članova Mladeži HDZ-a koji su divljački demolirali kafić River pub u studenom 2008. godine nikada neće odgovarati za to. To njihovo nedjelo je otišlo u zastaru, šest godina se povlačilo po sudovima u Karlovcu i čekalo se da ode u zastaru, jer su to, ha istaknuti članovi Mladeži HDZ-a. Oni su poslali poruku i vama i javnosti i svima ovima koji nas gledaju. Oni su javno rekli 'nemojte nas tretirati drugačije u pravosuđu zato što smo članovi Mladeži HDZ-a'. Tretirajte nas kao i svakog drugog tko je član Mladeži HDZ-a. To je njihova poruka - poručio je Stazić. 

Upozorio da bez obzira koliko se svi trudili izmijeniti zakon, rezultat će biti potpuno isti. 

- Građani će odgovarati i za krivo parkiranje. HDZ nikada neće odgovarati za ono što je učinio, ali će zato biti plaćen za ono što ne čini. Thompson zato što ne pjeva, Karamarko zato što ne dolazi ovdje u Sabor na svoj posao, a prima plaću. To je ponašanje HDZ-a. Prema tome ministre najpametnije je dignimo ruke od svega jer je to potpuno besmisleno u ovome društvu u kojem vladaju ovakva pravila. Mi ime suca ili sutkinje koja je ovo dopustila nikad nećemo saznati, nikada jer i to će otići u zastaru - zaključio je Stazić.

U obranu članova stranačke mladeži stale su HDZ-ovke Nada Murganić i Đurđica Sumrak. 

- Stalno isticanje laži je pritisak i na članove HDZ-a i na njihove obitelji. Kako to suci štite Mladež HDZ-a kada su dobili dečki zatvorske kazne? I ne radi se o nikakvoj zastari, ministre i vi kolega iz Karlovca sigurno znate, nego se samo radi o tome da je suđenje vraćeno na ponovni postupak i u nadležnost drugog suda - rekla je Murganić. 

- Zanima me što vi mislite o tome koliko će ova Vlada na kraju mandata trebati oguliti tona krumpira, da li će to uopće moći hrvatski seljak proizvesti da bi oni bili kažnjeni, ako će uopće biti kažnjeni? Jer zbog čega nitko sada, a niste ni vi spomenuli na koji način će se kazniti ministarstva, sukobi interesa, ministar koji ima 300.000 duga za službena putovanja, ali nema potkrijepljene sa putnim nalozima. O tome nitko ne govori. O ministru koji ima sedam službenih kartica i potrošenih 1,2 milijuna kuna. O tome se danas ne govori - uzvratila je Sumrak zastupniku Staziću.

'Da se predsjednica tako ponaša u SAD-u, opozvali bi je'

Stazić se u raspravi osvrnuo na predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koja je našla način da ne plati porez i donira 1,17 milijuna kuna od kampanje u humanitarne svrhe. Napomenuo je da bi se u drugim državama, poput SAD-a, zbog toga pokrenuo postupak opoziva. 

- To je jedinstven slučaj u svijetu da predsjednik države izbjegava platiti porez državi kojoj je predsjednik. Kada bi se tako nešto dogodilo u SAD-u Vrhovni sud američki bi reagirao momentalno pokrećući postupak koji bi najvjerojatnije prisilio takvog predsjednika na ostavku - upozorio je Stazić. Osvrnuo se i na način na koji to predsjednica planira napraviti.

- Kako će to predsjednica izvesti i to smo saznali, preko organizacije koja je za to specijalizirana, kojoj je to takoreći core business, preko HDZ-a. Ona će uplatiti novac HDZ-u, a HDZ će onda izbjegavajući plaćanje poreza, sekundirajući u toj poreznoj prevari u toj utaji poreza on će kasnije proslijediti taj novac kome predsjednica kaže. Vi ministre kažete da imate dovoljno novca za provedbu zakona. Nećete ga imati ako svi budu slijedili svijetli primjer naše predsjednice - zaključio je Stazić. 

Davorin Mlakar (HDZ) tražeći od predsjednika Sabora Josipa Leke da mu da opomenu:

- To što je on nezadovoljan rezultatom predsjedničkih izbora to je njegova osobna frustracija. Molim vas nakon onog prvog nastupa u kojem je na krivi način komentirao sudske odluke, sada ponovno vrijeđa, da mu izreknete opomenu - apelirao je Mlakar. No predsjednik Sabora ocijenio da je da povrede Poslovnika nema. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik