Obavijesti

News

Komentari 178

Beroš: Covid kriza koštala nas je više od 2,5 milijarde kuna

Beroš: Covid kriza koštala nas je više od 2,5 milijarde kuna
13

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak kako nas je covid-kriza do sada stajala više od 2,5 milijarde kuna te ustrajao da su Vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite dobro odgovorili na ugrozu

VIDEO

Sabor je u četvrtak nastavio s radom raspravom o učincima mjera iz zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti tijekom epidemije COVID -19 za razdoblje od 11. ožujka 2020 do 15. siječnja 2021. godine, te izjašnjavanjem o amandmanima na Zakon o obnovi potresom pogođenih područja. 

PRATITE UŽIVO: Sjednica Sabora 

Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić je na početku sjednice Sabora zatražila 10 minuta stanke. Rekla je da je izvješće "upitne vjerodostojnosti". 

Navela je da se u izvješću navodi da će "Hrvatska postati dilerom cjepiva", odnosno da ćemo nabavljati više doza nego što su nam potrebne kako bi "EU učinili privlačnim tržištem", a nakon toga ćemo to cjepivo - prodavati ili donirati. 

Zagreb: Održana šesta sjednica Hrvatskog sabora

Zastupnik Hrvoje Zekanović upitao je zašto u Bosni i Hercegovini može doći do pada broja zaraženih iako nema strogih mjera, a u Hrvatskoj ne. 

POGLEDAJTE VIDEO: 'Kako to da u BiH kafići rade, a imaju sve manje oboljelih?'

Pokretanje videa...

Zekanović Berošu 02:12

Rada Borić (ZLB) podsjetila je da je za Hrvatsku Europska unija potpisivala ugovore o nabavci cjepiva, te na sadašnju situaciju u kojoj se EZ 'nateže' s farmaceutskim tvrtkama o njegovoj isporuci. Kakve izlazne strategije imamo, koliko su autonomne naše zdravstvene institucije oko alternativnih cjepiva, kakav je naš stav o drugim cjepivima, jesmo li napravili istraživanja o tome, pitala je.

Anka Mrak Taritaš (Glas) podsjeća da se s koronom borimo godinu dana, priznaje da smo imali niz dobrih stvari, ali i niz pogrešaka. Očekivali smo analizu svega toga kako bi u budućnosti znali što učiniti ako nam s ponove slične stvari, no toga nema, kaže zastupnica.

Kajtazi: 'Pozivam Vladu i sve stranke da podrže prijedlog zabrane ustaških obilježja i ZDS'
Kajtazi: 'Pozivam Vladu i sve stranke da podrže prijedlog zabrane ustaških obilježja i ZDS'

Vesna Vučemilović (DP) upozorava da su mjerama najviše pogođeni poduzetnici koje posebno brine što se u isto vrijeme sa zabranama ne donose mjere za kompenzaciju gubitaka.

Što je sve oporba radila i tvrdila?

Vidim ogromnu brigu oporbe za građane i ovu temu, no podsjećam na neke njihove izjave kroz godinu, rekao je akademik Željko Reiner (HDZ). Nabrojio je da su neki zastupnici svojedobno sudjelovali na prosvjedu protiv mjera, neki tvrdili da se na neodređeno odgađaju operacije zloćudnih tumora jer je KB Dubrava zatvorena, izražavali bojazan da se vraćamo 'u mračno razdoblje totalitarnih režima', da će do ožujka biti osam do 10 tisuća smrtnih ishoda, da je Nacionalni stožer suvišno tijelo... 

Izigravate priču i vrijeđate, uzvratio mu je Peđa Grbin (SDP) koji navodi da Hrvatska zadnjih tjedana ima ozbiljno smanjenje broja zaraženih i da postoji ozbiljna  indicija da mjere djeluju. Ali, pitanje je onda, zbog čega te mjere nisu donesene ranije, zašto se dozvolio da desetci tisuća budu zaraženi, a stotine nepotrebno umrle, pita zastupnik?

Beroš o tijeku pandemije 

Nakon stanke od 10 minuta, ministar zdravstva Vili Beroš prepričao je tijek događanja pandemije korona virusa u Hrvatskoj.

Naveo je da je Stožer pravovremeno i sukladno epidemiološkoj situaciji donosio mjere koje su se nekad razlikovale od županije do županije, ovisno o njihovim epidemiološkim situacijama.

Zagreb: Održana šesta sjednica Hrvatskog sabora

- Zbog dobrih rezultata omogućili smo otvaranje turizma i gospodarstva. Dolaskom jeseni, Europu je, pa i Hrvatsku, zahvatio snažan drugi val pandemije. Dogodio se skok u dnevnom broju zaraženih, početkom listopada 2020. bilježi se izraziti rast novih slučajeva - rekao je.

Pojasnio je i kako se nabavljalo i raspoređivalo cjepivo u EU i istaknuo da su članice EU-a od 30. srpnja ovlastile EK da u njihovo ime pregovara s proizvođačima. Napomenuo je da se tada još nije znalo tko će i kada razviti cjepivo. EK je sklapala sporazume o prethodnoj kupnji s onima za koje je smatrala da će uspjeti ta cjepiva i proizvesti.

Zekanović o IGP-u: Ovo je jedna od najjadnijih i najsramotnijih odluka hrvatske politike ikada
Zekanović o IGP-u: Ovo je jedna od najjadnijih i najsramotnijih odluka hrvatske politike ikada

Što se doza cjepiva tiče, Beroš je objasnio da su se one raspoređivale prema metodologiji Eurostata, solidarno prema proporcionalnom broju stanovnika.

- Hrvatska je dosad pristupila sporazumima s pet proizvođača cjepiva da bi količina doza bila dovoljna za besplatno cijepljenje svih građana Hrvatske. U tu svrhu, do 15. siječnja, rezervirali smo 6.8 milijuna doza cjepiva što pokriva naše potrebe, uz napomenu da jedan bolesnik prima dvije doze - rekao je.

Na izlaganje ima 31 replika, a prvi je na redu Zekanović koji je ponovio svoje pitanje ministru Berošu o situaciju u BiH. 

- Kako je moguće da je u jednoj velikoj, jakoj Velikoj Britaniji ništa ne radi, a broj raste iz dana u dan? Niz je elemenata u igri, počevši koji je virus prisutan, do prokuženosti. Ni tijekom ljeta BiH nije imala jače mjere što je omogućilo da se više ljudi asimptomatski zarazi i sad su otporni. Kompleksno je to pitanje na koje jedino znanost može dati pravi odgovor - odgovorio je Beroš. 

Zagreb: Održana šesta sjednica Hrvatskog sabora

Zekanović je dobio opomenu jer se javio za povredu poslovnika. Poručio je ministru da je smatrao da je on liječnik i da može odgovoriti na to pitanje. 

- Zašto ste uopće došli ovamo? - upitao ga je. 

Nove mjere u Austriji: Maske FFP2 obvezne od ponedjeljka!
Nove mjere u Austriji: Maske FFP2 obvezne od ponedjeljka!

Zastupnica Romana Nikolić (SDP) upitala ga je da komentira afere iz redova njegove stranke. 

- Za sve građane vrijede ista pravila, za sve koji ih krše možemo ih kazniti i upozoriti. Ukoliko bi se svi držali svih mjera, sve one mjere koje se odnose na gospodarstvo ne bi bile ni potrebne. Ne pridržavamo se, iako je svijest građana porasla i takvo je ponašanje za osuditi - odgovorio je. 

Renata Sabljar Dračevac rekla je kako su građani zabrinuti za cjepivo i upitala što je Vlada napravila po tom pitanju. 

- Zajedno s EK smo davno počeli razmatrati o potrebi nabave cjepiva. Količine su velike zato što smo ih nabavljati tada kada se nije ni znalo koliko će biti cjepiva. AstraZeneca je tek sad treća, ali na to nismo mogli utjecati. Naša je ideja bila da napravimo sve da cjepivo bude dostupno. Ovo što se događa sa smanjenjem Pfizerovog cjepiva, ono pada u nezgodan trenutak docjepljivanja - rekao je. 

'Nije trenutak za zatvaranje, ali ni za veće popuštanje mjera'
'Nije trenutak za zatvaranje, ali ni za veće  popuštanje mjera'

Na pitanje zastupnika Domagoja Price zašto se ide iz krajnosti u krajnost s mjerama, Beroš je odgovorio da su se mjere bile prilagođene u trenutku kako bi najbolje odgovorile na izazove. 

- Čarobnog štapića i recepta nema. Ono što se događalo u Varaždinskoj i Međumurskoj županiji nismo mogli očekivati. To su tada bile nepoznate okolnosti i nitko nije mogao računati da će broj tako porasti - rekao je. 

Zagreb: Održana šesta sjednica Hrvatskog sabora

Marijana Petir osvrnula se na stanje u Sisačko-moslavačkoj županiji. Upitala je kakav je zdravstveni karton te županije i što ministarstvo čini da im se osigura zdravstvena skrb. Beroš je rekao da su aktivnosti brojne i da u jednu minutu teško može odgovoriti na to pitanje. 

Željko Reiner upitao je koliko pandemija korona virusa košta Hrvatsku. 

- Troškovi su preko 2,5 milijarde kuna, pitam se kako smo uopće uspjeli - rekao je Beroš. 

Zagreb: Održana šesta sjednica Hrvatskog sabora

Komentirao je i popuštanje mjera te dodao da je uvijek na prvom mjestu obrazovanje, a onda i sport. 

- Možemo o tome sad razmišljati. Vjerujem da ćemo u paketu ovih mjera imati mjere usmjerene u tom smjeru. Kada je riječ o zatvorenom prostoru, još uvijek postoje okolnosti koje doprinose širenju virusu, pogotovo ako je riječ o svlačionicama. Razmatra se dopustiti sve ono što se može, primjerice bazene - odgovorio je na pitanje zastupnice Vučemilović. 

'Zagorci, najte pozabiti kako se ponašaju vladajući kad ih se ulovi i da njih nije ni malo sram'
'Zagorci, najte pozabiti kako se ponašaju vladajući kad ih se ulovi i da njih nije ni malo sram'

Katarina Peović (Radnička fronta) upitala je za plaće i beneficirani radni staž medicinskim radnicima. Beroš je rekao da su razmišljali o tome da se priznaje veći staž, kao što se to radilo u vrijeme rata, no da ne postoje zakonske opcije da bi se to ostvarilo. Rekao je da je jedna od opcija izmjena zakona.  Rekao je kako je zahvalan radnicima, da su plaće narasle i da je Vlada dala posebnu nagradu od 10 posto na plaću.

- Mislim da je to pravedno, poglavito da je zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima omogućeno isto - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 178
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa