Obavijesti

News

Komentari 52

'Oporba će glasovati samo o zakonima o EU-u i financiranju'

'Oporba će glasovati samo o zakonima o EU-u i financiranju'
8

Nakon sastanka Predsjedništva klubova zastupnika oporba kaže da će sudjelovati u donošenju samo nekih zakona dok HDZ i dalje inzistira da Sabor radi normalno

VIDEO

Predsjednik Sabora Luka Bebić je nakon proširene sjednice predsjedništva rekao da su se uspjeli dogovoriti da će klubovi sudjelovati u donošenju Odluke o privremenom financiranju, Odluke o raspuštanju Sabora te pet europskih zakona koje su zastupnici već raspravili, kao i o Deklaraciji o europskim vrijednostima.

Prošireno predsjedništvo je odlučilo da se formira radna grupa u kojoj bi bili predsjednici klubova. Ta bi grupa počela već danas raditi i do četvrtka bi predložila Saboru moguće popravke, odnosno dopune ove liste – izjavio je Bebić. U grupi su Andrija Hebrang (HDZ), Milorad Pupovac (SDSS), Vesna Pusić (HNS) i Milanka Opačić (SDP).

Nastavio je da su predložili da se ipak razmotri mogućnost da se donesu još neki zakoni zajedno s oporbom, jer nije svejedno ako se pojedini prijedlozi donesu u velikom suglasju ili uz samo formalnu većinu.

Ponovio je da je bilo najavljeno da će se Sabor raspustiti 28. listopada, no da je to pitanje ipak i dalje otvoreno.

- Možda će to biti i neki drugi datum i to smo uzeli kao zadaću da razmotrimo.

Što se mene tiče i mojih poslovničkih ovlasti, ja sam fleksibilan za sve prijedloge koji se temelje na Poslovniku – rekao je.

'Sve je otom-potom'

Bebić je novinarima odgovorio da misli da će vladajuća većina imati kvorum da donesu i ostale zakona koje će kukuriku zastupnici bojkotirati. Potvrdio je da bi prvi termin glasovanja mogao biti već ovaj petak.

- Ali i za to 'otom-potom'. Do četvrtka ćemo osluškivati što će reći radna grupa klubova – odgovorio je Bebić. I za sudbinu Zakona o ništetnosti je rekao da ' o tom – po tom' hoće li ga uspjeti raspraviti, ali da očekuje da će ga ipak na 'neki način raspraviti'.

Pusić: Parlament se pretvorio u izbornu arenu

Vesna Pusić (HNS) je ponovila da je oporba napustila Sabor jer se parlament pretvorio u arenu za predizbornu kampanju pa su se zakoni potpuno ignorirali.

- No glavni razlog je napad na instituciju bez koje nema Sabora i parlamentarizma. To je pokušaj da se kriminalizira izgovorena riječ zastupnika u parlamentu. Ne može se procesuirati saborskog zastupnika za nešto što je rekao u Saboru dok je saborski zastupnik - rekla je Pusić.

Milanka Opačić (SDP) je dodala da su dvije glavne točke glasovanja – Odluka o raspuštanju Sabora i o privremenom financiranju, te da je oporba kompromisno prihvatila i glasovanje o europskim zakonima te o Deklaraciji.

- EU je bila jedini projekt koji je bio nadstranački i svi su europski zakoni doneseni jednoglasno. U skladu s tom dobrom praksom, predložili smo ovaj kompromis – izjavila je Opačić.

Komentirajući mogućnost da radna skupina ipak proširi dnevni red, odgovorila je da je sad odgovornost na HDZ-u koji za sada nije pokazao volju da napravi kompromis pa i dalje izistira da se normalno radi. To bi značilo da se raspravi još 28 točaka s kojima bi nadopunili dnevni red.

- Ono što se nije radilo u protekle dvije i pol godine, ne može se napraviti ni u tri naredna dana – rekla je Opačić.

Ponovile su da će se oporba vratiti samo na glasanje, da neće raditi u Saboru. Za Pusićku je potpuno apsurdno da se Sabor raspusti tek 28. listopada a ne 21. listopada jer HDZ nema kvorum.

HDZ je svašta tvrdio, pa i to da ima većinu u Saboru. No oni nemaju kvorum i to drveno željezo. I većina i kvorum su 77 zastupnika i da su imali tih 77 glasova, imali bi kvorum i već bi odglasali – odgovorila je Pusić.

Hebrang: Imamo kvorum

Predsjednik Kluba HDZ-a Andrija Hebrang novinarima je pobrojao da je njihova stranka ipak skupila kvorum. Uz 65 svoja zastupnika (uključujući i teško bolesne Branka Vukelića i Marka Turića), podršku im daje i HSS sa svoja šest zastupnnika. Uz troje zastupnika manjina i troje nezavisnih zastupnika to je točno 77 ruku u Saboru, koliko im i treba za kvorum i donošenje svih odluka.

Predsjednik  Kluba HDZ-a je novinarima rekao da je on koordinator radne skupine koja se treba dogovoriti oko konačnog dnevnog reda. Sutra će se sastati u 9:30 pa će nakon toga 'biti pametniji'. Rekao je da će predložiti da Sabor raspravi još šest eruopskih zakona koje je poslala Vlada kao i Zakon o Hrvatima izvan Hrvatske. Predložit će i glasovanje o Zakonu o ništetnosti, a ako oporba želi, neka izađe iz sabornice za vrijeme glasovanja, rekao je.

- Zakon o ništetnost oporba neće prihvatiti, ali meni nije problem skupiti za to 77 ruku- rekao je. Nastavio je da su Marko Turić i Branko Vukelić prošli petak 'spontano' došli u Sabor, da ih on nije zvao jer nisu ni zakazali glasovanje.

- Došao je i Vukelić iako je bolestan, a ja bih došao u Sabor i na jednoj nozi bi skakao da imam takvu situaciju – rekao je i dodao da bi sa svojih 77 ruku mogli donijeti što god žele, ali da bi bilo dobro da svi sjede u Saboru.

- Je li se ikada dogodilo da mi nismo imali kvorum od kada ja odgovaram za kvorum? U petak nismo ni sazivali glasovanje, tako da nije istina da tada nismo imali kvorum – rekao je Hebrang i ustvrdio da je bilo 72 zastupnika u petak.

Nastavio je da nitko nije rekao da će se glasovati u podne, pa je on osobno rekao Sunčani Glavak i Ivanki Roksandić da idu na neki sastanak i da je telefonom rekao nezavisnim zastupnicima Đurđi Adlešić i Ivanu Čehoku da ne moraju doći. Nastavio je da je davno dogovoreno da će se Sabor raspustiti 28. listopada i da je tako dogovoreno i s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Dolazi i Bianca Matković?

Inače, neslužbeno doznajemo da je oporba na početku sjednice proširenog Predsjedništva pristala na to da se glasa o dva europska zakona te o Odluci o raspuštanju Sabora. Istovremeno je HDZ-ova strana gurala da se nastavi normalno raditi pa je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks navodno rekao da se javno ispričao i pozvao da nastave raditi 'kao da se ništa nije dogodilo'. Milanka Opačić je na trenutak izašla sa sastanka, razgovarala nekoliko minuta na mobitel, te se vratila i kompromisno pristala na to da oporba ipak glasa i za još pet europskih zakona, Deklaraciju, te o Odlukama i privremenom financiranju i raspuštanju Sabora. Iz redova HDZ-a se inače čuju i komentari da žene u SAD-u idu raditi dva tjedna nakon poroda, pa da bi se i Bianca Matković mogla pojaviti na glasovanju.

Pupovac: Uvjeren sam u kompromis

Milorad Pupovac (SDSS) je uvjeren da će uspjeti postići kompromis oko toga s kojim bi točkama dnevnog reda mogli proširiti listu odluka o kojima bi i oporba glasovala. S obzirom da je Vlada uputila Saboru šest europskih zakona, rekao je da će vidjeti jesu li ti zakoni toliko važni pa ih moraju raspraviti u ovom sazivu, ili će ih prebaciti za novi saziv.

- Sastanak je završio mnogo bolje nego što je počeo, bez obzira tko je i s kakvim izjavama izašao iz dvorane. Bilo je čvrstih pozicija, ali nije bilo nikakvih tonova koji bi se okarakterizirali kao povišeni – ocijenio je Pupovac.

Okolišao je dok je odgovarao na pitanje hoće li pružiti potporu HDZ-u ako ovi i dalje budu inzistirali na Zakonu o ništetnosti.

- Oko svega treba postići kompromis, pa i oko toga. Ne radi se o načelnoj razini, radi se o pregovorima i o tome da treba postići kompromis. Moja pozicija ovdje je pozicija čovjeka koji treba pomoći da se dođe do kompromisa, a ne do načelnih stajališta - odgovorio je.

 Kajin: Izbori nam nikad nisu bili potrebniji

Sjednica predsjedništva Hrvatskog sabora je počela u utorak u 10.30 sati. Na njoj su se nešto više od sat vremena pokušavali dogovoriti kako će zaključiti zadnje zasjedanje u šestom sazivu. Prijedlog za sazivanje sjednice uputio je Klub SDSS-a, a Kukuriku koalicija rekla je kako će doći. 

Sa sjednice je kratko izašao Damir Kajin (IDS) i rekao je kako izbori nikada nakon '90. godine nisu bili potrebniji nego sad.

- Vladajuća većina sa njihovim satelitima se doista urušava i zemlja zajedno s njima prolazi agoniju. Lako za HDZ i njihove satelite ali nikome razumnom u RH ne može biti svejedno za zemlju - rekao je Kajin i dodao da građani problem žele riješiti što prije. 

- A ovi se dvoume i ne daju, valjda hoće - rekao je Kajin i vratio se na sjednicu. U međuvremenu je sa sjednice otišla i Milanka Opačić (SDP). Razgovarala je na mobitel i vratila se na sjednicu. Vesna Pusić (HNS) i Milorad Pupovac (SDSS) su također izašli sa sjednice. Pupovac se ubrzo vratio dok Pusić još nije.    

Predsjednik Sabora Luka Bebić je ranije najavljivao da je moguće da će sjednica trajati do kraja ovog mjeseca. SDP je pak odlučio bojkotirati rad Sabora i rekao da će se pojaviti samo na raspravi i glasovanju o Odluci o financiranju (o proračunu za prva tri mjeseca 2012. godine) te na raspuštanju Sabora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca