News

Komentari 3

'Rasterećenje gospodarstva ima pozitivne učinke na proračun'

'Rasterećenje gospodarstva ima pozitivne učinke na proračun'

Zdravko Marić boravi u petak u Vukovarsko-srijemskoj županiji zajedno s ostalim kandidatima HDZ-a u V. izbornoj jedinici, a tijekom posjeta Otoku obišao je otočke Virove

Ministar financija i nositelj liste HDZ-a u V. izbornoj jedinici  Zdravko Marić izjavio je u petak kako će Vlada i u novom mandatu nastaviti s rasterećenjima hrvatskog gospodarstva jer se pokazalo da to pozitivno utječe na punjenje proračuna.

"Kada gledate tri slavonske županije u ovoj V. izbornoj jedinci Vladinim gospodarskim mjerama koje smo aktivirali u vrijeme epidemije koronavirusa pomogli smo više od 8.000 poslovnih subjekata s više od 40.000 radnih mjesta za koja možemo slobodno reći da su Vladinim mjerama i spašena", kazao je Marić u Otoku nedaleko Vinkovaca.

Dodao je kako je očuvanje likvidnosti radnih mjesta apsolutni prioritet za Vladu u okolnostima epidemije koronavirusa.

Zdravko Marić boravi u petak u Vukovarsko-srijemskoj županiji zajedno s ostalim kandidatima HDZ-a u V. izbornoj jedinici, a tijekom posjeta Otoku obišao je otočke Virove, gdje se gradi turistički kompleks "Vrata Spačvanskog bazena", vrijedan 3,2 milijuna eura, te drvoprerađivačku tvrtku Bjelin.

"Naše je da nastavimo stvarati horizontalni okvir za firme poput Bjelina i sličnih, da se i kroz porezno, neporezno i administrativno rasterećenje stvaraju dodatni uvjeti za bolje poslovne rezultate", rekao je Marić. Naveo je kako je Vlada na početku mandata snizila opću stopu poreza na dobit sa 20 na 18 posto, a za male gospodarske subjekte, tada do prometa 3,5, a sada 7,5 milijuna kuna, na 12 posto.

Novi mandat započinjemo dodatnim rasterećenjima

Po njegovim riječima, trenutačno 93 posto obveznika poreza na dobit u RH plaća stopu poreza od 12 posto.

"U prvoj godini primjene te mjere mi smo zabilježili gotovo 17 posto veće prihode od poreza na dobit što znači da smo snižavanjem stope dali poticaj gospodarstvu da više investira i zapošljava i u konačnici imali smo pozitivne efekte za proračun. Na tom tragu smo nastavili tijekom cijelog svog mandata. Novi mandat mislimo započeti dodatnim rasterećenjima u smislu izravnog poreza odnosno snižavanjem stope poreza na dohodak s 36 na 30 odnosno 24 na 20 posto i poreza na dobit s 12 na 10 posto ciljajući opet male i srednje poduzetnike koji su kičma hrvatskog gospodarstva", rekao je Zdravko Marić.

Po riječima otočkog gradonačelnika Josipa Šarića, 11. na listi HDZ-a u V. izbornoj jedinici, prosječna plaća u tvrtki Bjelin je oko 1.000 eura, a pored sadašnjih kapaciteta tvrtka namjerava uskoro graditi i nove proizvodne objekte gdje će se otvoriti mogućnost zapošljavanja još 50 djelatnika. "Ono što je sada potrebno je osigurati dovoljne količine drvne mase za tog proizvođača i nadamo se da će to uspjeti i učiniti uz našu potporu i potporu Vlade", kazao je Šarić.

Tijekom boravka u Vukovarsko-srijemskoj županiji kandidati HDZ-a posjetit će i Gradište, Bošnjake, Vrbanju te Privlaku.

Najčitaniji članci