Obavijesti

News

Komentari 0

Rastu izvoz i uvoz, padaju građevinarstvo i maloprodaja

Rastu izvoz i uvoz, padaju građevinarstvo i maloprodaja

Hrvatska još živi u oblacima na valu dobre turističke sezone i da nema visoke inflacije, ne bismo bili svjesni problema u okruženju

VIDEO

Ekonomski sentiment svih sektora u Hrvatskoj nalazi se u fazi usporavanja od ožujka 2022. godine, tvrde mladi znanstvenici s Ekonomskog fakulteta Zagreb koji su prije nekoliko godina razvili Semafor ekonomske klime preko kojega prate ekonomske procese, piše u četvrtak Večernji list.

Za potrebe semafora poslovne su cikluse podijelili u četiri faze: ekspanzije, usporavanja, recesije i oporavka. Na osnovu dosad poznatih ekonomskih pokazatelja semafor pokazuje da su prve u recesiju dospjele plaće, čija je realna vrijednost znatno ispod stope inflacije.

Svima koji žive od plaća, a ni mirovine i ostala socijalna davanja nisu u boljoj poziciji, standard je lošiji nego što je bio u istom razdoblju prošle godine. Faza recesije nastupa kada su stope rasta promatranog segmenta ispod dugoročnog prosjeka i usporavaju.

Građevinarstvo, industrija, maloprodaja i potrošački sentiment nalaze se u fazi usporavanja, dok se ekspanzija bilježi u četiri područja. To su inflacija, zaposlenost te izvoz robe i uvoz robe! Faza usporavanja znači da je trend ekonomske klime u sektoru i dalje iznad prosječno zabilježenih razina, no pogoršava se.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatska još živi u oblacima na valu dobre turističke sezone i da nema visoke inflacije, ne bismo bili svjesni problema u okruženju. Stanje na tržištu rada je i dalje dobro, nezaposlenost pada, a zaposlenost se vratila na razine koje smo imali uoči velike financijske krize 2008. godine. Izvoz i uvoz robe i dalje su u fazi ekspanzije jer rastu po stopama od 30 i 50 posto pod utjecajem cijena energenata.

– S obzirom na visoku neizvjesnost na tržištima, energetsku krizu i snažnu inflaciju u Europskoj uniji nezahvalno je prognozirati stope rasta u zadnjem kvartalu ove godine i u sljedećoj godini. Gledajući Hrvatsku, iz zadnje dostupnih podataka vidimo da rast u maloprodaji, industriji i građevinarstvu usporava. Ako se taj trend nastavi, u zadnjem kvartalu 2022. možemo očekivati nisku stopu rasta ili čak pad na godišnjoj razini. Ipak, zbog visokih stopa rasta u prvoj polovici godine i vrlo dobre turističke sezone u cijeloj 2022. godini hrvatsko gospodarstvo ostvarit će snažan rast – objašnjava Marin Levaj sa zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta. Dodaje kako za 2023. godinu nema previše razloga za optimizam, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag