Obavijesti

News

Komentari 144

Proglašeno izvanredno stanje u Hrvatskoj Kostajnici i Karlovcu

Proglašeno izvanredno stanje u Hrvatskoj Kostajnici i Karlovcu
26

Rijeka Korana, koja je dosegla razinu iznad procijenjenih vrijednosti te je u 12 sati iznosila 766 cm, ušla je u dvorište 10-ak obiteljskih kuća. Raste vodostaj i rijeke Kupe

VIDEO

Zbog obilne kiše koja je pala došlo je do naglog porasta vodostaja rijeka. Očekuje se značajniji porast vodostaja na svim vodotocima, a osobito rijeka Une, Korane, Dobre, Mrežnice, Kupe, Gline, Ilove, Pakre, Česme, Toplice, Sivornice i Sunje te njihovih manjih pritoka. U Hrvatskoj Kostajnici na rijeci Uni na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Maksimum bi mogao biti večeras.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:11

>>> Zadnje informacije...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

21.38 - U Hrvatskoj Kostajnici i Karlovcu proglašeno je izvanredno stanje. Vodostaj Une dosegao je 450 centimetara, a vodostaj Korane 797 centimetara, javlja N1

20.04 - Pred Karlovčanima je naporna noć. Iako Korana usporava rast, njezin se vodostaj i dalje približava brojci od 800 centimetara, javlja N1. 

18.00 - Proglašeno je izvanredno stanjee obrane od poplava za Rijeku Koranu na sjednici Stožera civilne zaštite grada Karlovca na kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Damir Mandić te predstavnik Hrvatske kopnene vojske pukovnik Miroslav Car. 

Na nekoliko lokacija u gradu je 107 vatrogasaca dobrovoljnih vatrogasnih društava, JVP grada Karlovca i Vatrogasne zajednice Karlovačke županije koji s zaposlenicima gradskih tvrtki Grada Karlovca rade na ispumpavanju vode i punjenju vreća pijeskom.

Iz Ureda gradonačelnika priopćili su da je stanje na terenu pod kontrolom. 

17.59 -  Dan i pola se borimo s poplavom. U kuću nam je ušlo 30 centimetara vode, a da nije vatrogasaca s pumpama bilo bi i više, govori Marija Škrbec (78) iz Belavića u Dugoj Resi kojoj je rijeke Mrežnica poplavila kuću. Marija uz pomoć članova obitelji pokušava isušiti kuću, no šteta je već učinjena. Uništen je namještaj u prizemlju, dnevnom boravku i kuhinji, a kaže da joj kuća nije prvi puta poplavila, već je bila pod vodom nekoliko puta svakih par godina. Inače je vodostaj rijeke Mrežnice u utorak dosegao rekordan, povijesni vodostaj.

- Svake druge, treće godine imam poplavu, prošli puta je bilo 60 centimetara. Iako je izgrađena obrana od poplave, voda mi dođe s druge strane. Krivo je to što je korito rijeke puno mulja, korita se talože i sve su plića zato rijeke poplavljuju. Namještaj se mijenjala već dva puta i sada ću morati opet - govori Marija.

17.20 -  Rijeke Korana i Mrežnica, koje su se u ponedjeljak izlile iz korita i u utorak nastavile rasti, u Karlovcu nisu poplavile kuće, no zbog rekordno visokog vodostaja Mrežnice, poplavljeno je 20-ak kuća na području Duge Rese, a ta je područja popodne obišao i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Nakon popodnevne sjednice zajedničkog Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije i grada Karlovca, župan Damir Jelić je rekao da je 21 cesta u županiji zatvorena za promet, da je današnja razina Korane na slunjskom području rekordna, kao i Mrežnice u Mrzlom polju, a prošlih su godina bile rekordne razine Kupe i Korane.

Ministar Ćorić rekao je novinarima nakon sjednice da cijeli sustav zaštite dobro funkcionira te da su se prošle godine podignute boks-barijere pokazale učinkovitima pa su mnoge kuće u naselju Logorištu zaštitile od prodora vode iako su se Korana i Mrežnica izlile iz korita.

"Nismo uspjeli obraniti dvadesetak kuća. Korana raste, Mrežnica bilježi najveći vodostaj od 1959. godine, ali očekujemo da će se stanje u sljedeća 24 sata stabilizirati", rekao je Ćorić i dodao da je na terenu oko Karlovca oko 100 pripadnika Hrvatskih voda i oko 100 vatrogasaca, a u pričuvi je i jedna postrojba Hrvatske vojske.

Na pitanje nije li se takav sustav boks-barijera mogao uspostaviti i prije budući da su sada zaštićene kuće koje su proteklih nekoliko godina pet puta bile poplavljene, Ćorić je odgovorio da je to pitanje za one koji su prije radili taj posao.

"Boks-barijere su spasile stotine kuća od poplave prošle i ove godine, te je taj model prenesen i na područje Kostajnice, ali radi se i na dugoročnom i sustavnom rješenju. Intenzivno se radi na izvlaštenju zemljišta za gradnju nasipa i drugih protupoplavnih objekata koji bi trebali biti gotovi do 2023. godine. Upravo zbog povlačenja sredstava iz kohezijskih fondova, donijeli smo i lex specialis za ubrzanje otkupa, izvlaštenja, na čemu svi radimo koordinirano i ostvarit ćemo cilj da do kraja ove godine izvlastimo polovicu, odnosno oko sedam tisuća katastarskih čestica", rekao je Ćorić, ističući da je to uvjet za povlačenje novca iz EU.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je odgovarajući na pitanja da je proračun Hrvatskih voda samo za poplave oko 700 milijuna kuna, od čega oko 200 milijuna kuna ulažu u unaprjeđenje sustava.

"Za sustavno rješenje samo na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije treba uložiti oko 900 milijuna kuna, a potrebe su diljem Hrvatske i veće. Sada se rade projekti i za dravske i murske nasipe, radovi se izvode na području Vukovarsko-srijemske i Brdsko-posavske županije, gdje je bilo puknuće nasipa, te se upravo uvodi u posao šest novih ekipa za izradu projekata vrijednih 200  milijuna  kuna“, rekao je Đuroković.

Podsjetio je na klimatske promjene, ističući kako se u tim okolnostima ubrzavaju procedure i postupci za veću sigurnost građana koji žive uz rijeke.

Govoreći o trenutačnom stanju, Đuroković je ocijenio da je ono pod kontrolom s obzirom na ekstremne hidrološke uvjete i na to da je u 24 sata palo više od stotinu milimetara kiše.

Sada su Hrvatske vode usmjerene prema Kostajnici, koja je prošle godine imala velikih problema, rekao je Đuroković i dodao da je i ondje primijenjen sustav boks-barijera te će Kostajnica tako prvi put biti obranjena od ugroze rijeke Une iako vodostaj raste.

"Uskoro ćemo uvesti izvanredno stanje, vodostaj Une je preko 435 centimetara, prijeći će 450 centimetara, te se sa Stožerom Sisačko-moslavačke županije definiraju potrebni koraci za obranu od poplave Jasenovca, Lekenika i ukupnog područja te županije“, rekao je Đuroković. Zamolio je da još 48 sati svi budu izrazito oprezni i u Karlovcu i u Kostajnici, čak i ako vodostaj padne koji centimetar jer je tako velika količina vode i dalje golem pritisak na uspostavljeni sustav obrane od poplava.

 Karlovački župan Damir Jelić i gradonačelnik Damir Mandić zahvalili su svima na trudu u obrani od poplave te su zamolili građane da budu strpljivi i iznimno oprezni.

16.52 - Dvadesetak je poplavljeno na karlovačkom području, a još nekoliko desetaka brane vatrogasci. Mrežnica i Korana bilježe rekordne vodostaje. 

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO U 16.41 

16.40 - Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić posjetio je u utorak popodne Karlovac u kojemu zbog vodostaja rijeka poraslog zbog obilne kiše vlada izvanredno stanje.

- Očekujemo da će se tijekom noći situacija stabilizirati - rekao je Ćorić za N1

16.10Korana je u 16 sati dosegla 784 centimetra, a Kupa 769 centimetara. 

15.40 - Hrvatska vojska je, kao dio sustava domovinske sigurnosti, spremna pomoći lokalnom stanovništvu u obrani od poplava. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević donio je Odluku o pružanju pomoći Hrvatske vojske Karlovačkoj županiji i Gradu Karlovu, javlja Vijesti.hr. 

15.34 - U 15 sati rijeka Korana je dosegla 780 centimetara i proglašeno je izvanredno stanje. Iako su vodostaj predvidjeli u Hrvatskim vodama, problem je u tome što je rijeka nabujala i raste čak pet centimetara po satu, javlja Kaportal

Rijeka Kupa je u Karlovcu dosegla 766 centimetara. 

14.47 - Iz Hrvatskih voda izvijestili su u utorak da se u iduća tri dana ne očekuju veće količine oborina što će dovesti do opadanja vodostaja rijeka na području Hrvatske, uključujući i najugroženija područja oko Karlovca i Hrvatske Kostajnice.

U protekla 24 sata pale nove značajnije količine oborina koje su utjecale na daljnji porast vodostaja rijeka, osobito Kupe i njezinih glavnih pritoka Korane, Mrežnice, Dobre i Gline te rijeka Sunje, Ilove i Une.

mreznica

No, iz Hrvatskih voda ističu kako se u iduća tri dana ne očekuju se veće količine oborina što će dovesti do opadanja vodostaja.

"Prema raspoloživim hidrometeorološkim prognozama u iduća tri dana posvuda u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuju se manje količine oborina od 15-30 mm što bi trebalo dovesti do postepene stabilizacije, odnosno prestanka porasta vodostaja te od sutra i osjetnijem opadanju vodostaja na najugroženijim područjima oko Karlovca i Hrvatske Kostajnici", navode u priopćenju.

Izvijestili su i da je vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u protekla 24 sata porastao za više od 5 metara te da je i dalje u laganom porastu od 6 cm/sat. 

Podsjećaju i da je prošle godine postavljen privremeni sustav obrane od poplava od "box" barijera na karlovačkom području koji izdržava trenutne visoke vodostaje Korane i Mrežnice dok se procjedne i zaobalne vode uspješno evakuiraju s ugroženog područja traktorskim pumpama.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:35

Navode i da su vodostaji rijeke Korane ostvarili izuzetno visoke razine te da još rastu po 1 cm/sat te da će biti samo 30-ak centimetara niži od apsolutnih rekordnih vrijednosti iz 2014. godine, dok je vodostaj rijeke Mrežnice na mjernoj postaji Juzbašići u 14 sati iznosio je 342 cm, što je premašilo rekordni vodostaj rijeke iz 1959. godine koji je bio 340 cm.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice priopćeno je kako su vatrogasci, osim na zagrebačkom području zbog saniranja posljedica nevremena, angažirani i u mjerama zaštite od poplava.

U Sisačko-moslavačkoj županiji u posljednja 24 sata vatrogasne postaje imale su 23 intervencije, a trenutno su angažirani na području Hrvatske Kostajnice.

BiH: Poplave i dalje ugrožavaju sjever zemlje, izlila se Sana
BiH: Poplave i dalje ugrožavaju sjever zemlje, izlila se Sana

"Domaći vatrogasci i ispomoć s područja županije rade na postavljanju barijera i zečjih nasipa, te se nadamo da neće doći do većih problema“, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić te istaknuo da su u pripremi i snage na jasenovačkom područja, stoji u priopćenju.

Na području Karlovačke županije obavljene su 24 intervencije uklanjanja stabala, ispumpavanja vode, saniranja krovišta i obrane od poplava, na području Krapinsko-zagorske županije bilo je 27, a u Varaždinskoj županiji zabilježena je 21 takva intervencija.

14.13 - Iako je vodostaj rijeke Une na području Pounja još uvijek u porastu, neposredne opasnosti od poplave za stanovnike Hrvatske Kostajnice još uvijek nema. 

Porast vodostaja je usporen i u 13 sati iznosio je 432 centimetra. Još u ponedjeljak je vodostaj imao porast od desetak centimetara na sat, a u utorak iznosi tri centimetra. Trenutačno su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a ako vodostaj premaši 460 centimetara, bit će proglašeno izvanredno stanje.

Ugroženo područje u Hrvatskoj Kostajnici u utorak je obišao pomoćnik ministra unutarnjih poslova za poslove civilne zaštite Damir Trut. Nakon obilaska je izjavio kako je zadovoljan blagovremenim intervencijama svih gradskih i drugih službi zaštite i spašavanja.

'Odsječeni smo! Voda je stigla do praga kuće, ne mogu izaći'
'Odsječeni smo! Voda je stigla do praga kuće, ne mogu izaći'

Preventivno su najugroženija mjesta zaštićena tzv. box barijerama i zečjim nasipima, pa nijedna kuća na kostajničkom području nije pod vodom. Kako je rekao Trut, stanje je pod kontrolom, a hidrološke prilike upućuju na smirivanje situacije. 

I dok za pounjska naselja nema neposredne opasnosti, više je prometnica na području Pounja i Banovine zatvoreno za promet. Tako je zbog porasta vodostaja Une u utorak prijepodne zatvorena za promet županijska cesta Hrvatska Kostajnica - Dvor, a zbog porasta vodostaja pritoka Une i Kupe, odnosno prelijevanja vode u Šibinama cesta Glina - Veliki Obljaj, Hrastovica - Čuntić.

Zbog prelijevanja vode u Madžarima zatvorena je nerazvrstana cesta Komarevo - Blinja, a zbog vode na cesti u Blinjskom Kutu i promet na državnoj cesti Sisak - Sunja. 

korana

Načelnik Stožera Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije, dožupan Roman Rosavec za 17 sati je sazvao sjednicu Stožera u Hrvatskoj Kostajnici.

13.50 - U Karlovcu su na Korani i Kupi prema podacima Hrvatskih voda na snazi izvanredne mjere, tamo je rijeka Korana poplavila dvorišta desetak obiteljskih kuća, dok se rijeka Mrežnica u Dugoj Resi izlila iz korita i poplavila pet obiteljskih kuća.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić za Hinu je rekao da su vodostaji rijeka Korane i Kupe iznad ranije procijenjenih vrijednosti. 

"Najgora je situacija na području Mostanja, Logorišta, Male Švarče i Turnja", kazao je Mandić dodavši da boks barijere postavljene na tom području daju svoje rezultate te da se voda koja se izlila crpi pumpama i vraća u korito. 

Rijeka Korana, koja je dosegla razinu iznad procijenjenih vrijednosti te je u 12 sati iznosila 766 cm, ušla je u dvorište 10-ak obiteljskih kuća.

Nabujala rijeka Korana odsjekla selo Korana

"Zadatak nam je zaštititi svaku obiteljsku kuću da voda ne uđe unutra", kazao je gradonačelnik dodavši da je trenutno na terenu preko 100 pripadnika JVP-a i DVD-a i gradskih tvrtki, a jednako toliko pripadnika kooperantskih tvrtki Hrvatskih voda.

Raste vodostaj i rijeke Kupe, prema zadnjim mjerenjima bila je na razini 756 centimetara, a zbog njenog izlijevanja zatvoreno je nekoliko cesta.

"Što se tiče nas u gradu, vodostaje Kupe i Korane do 800 cm mi možemo relativno obraniti, sve ostalo je nešto drugo. Ako ne bude bilo velikih probijanja predviđenih vodostaja, mislim da ćemo uspjeti obraniti sva područja", kazao je karlovački gradonačelnik.

Vodostaj Une i dalje raste, na rijeci Sunji izvanredno stanje
Vodostaj Une i dalje raste, na rijeci Sunji izvanredno stanje

U jučerašnjim prognozama Hrvatske vode procijenile su da će vrhunac vodenoga vala biti danas prijepodne, no Mandić kaže se u ovom trenutku ne može utvrditi kada će biti vrhunac vodnog vala te da su sljedeća 24 sata ključna.

Mrežnica poplavila pet kuća u Dugoj Resi

Načelnik Stožera civilne zaštite u Dugoj Resi Boris Škrtić kazao je Hini da se rijeka Mrežnica izlila iz korita na mnogim mjestima na području Varoša, Mrzlog Polja i Svetog Petra te da je ušla u pet obiteljskih kuća. Na mjernoj postaji Juzbašići Mrežnica je u 13 sati dosegnula 341 cm. 

"Poplavljeni su podrumi kuća i prizemni dijelovi, ali nije bilo potrebe za evakuacijom stanara", kazao je Škrtić i dodao da kuće od poplave brane vatrogasne snage.

Na terenu je oko petnaest vatrogasaca, pripremljeni su nasipi, a voda će se iz kuća uklanjati vodenom pumpom ako za to bude potrebe, obzirom da se za sada radi samo o plitkoj vodi koja se sada ne može ispumpati. 

13.00 - U 12 sati vodostaj Korane iznosio je 766 centimetara, što je rast od 7 centimetara u odnosu na sat ranije. Na snazi su izvanredne mjere.

Istovremeno, vodostaj Kupe iznosio je 756 centimetra, 4 centimetra više nego u 11 sati. Na snazi su izvanredne mjere.

Vodostaj Une u podne je iznosio 426 centimetara, što je rast od 3 centimetara. Na snazi su izvanredne mjere.

Vodostaj Sunje u 12 sati iznosio je 231 centimetar, što je pad od jednog centimetra u odnosu na sat ranije. Na snazi su izvanredne mjere.

Izvanredno stanje u Hrvatskoj Kostajnici: Sela su pod vodom, najgore bi moglo biti večeras

Izvanredno stanje u Hrvatskoj Kostajnici: Sela su pod vodom, najgore bi moglo biti večeras Više na http://bit.ly/2E8GZpW Reporterke: Nikol Zagorac i Iva Milotić

Objavljuje 24sata u Utorak, 14. svibnja 2019.

12.28 - Sve ekipe su na terenu, stožeri su u pripravnosti već nekoliko dana. U poslijepodnevnim satima očekuje se pad vodostaja. Sve službe rade, nema razloga za preveliku zabrinutost, rekao je ministar Davor Božinović.

12.00 - U Karlovačkoj županiji najgore je prošlo. Sada nam ostaje još grad Karlovac, rekao je karlovački župan Damir Jelić novinarima prilikom obraćanja zbog vodostaja u njegovoj županiji.

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO U 11.30

Korana: Neprospavana noć mještana u turističkom naselju uslijed nezapamćene poplave

Korana: Neprospavana noć mještana u turističkom naselju uslijed nezapamćene poplave Više na http://bit.ly/2E8GZpW Reporterka: Andrea Thomas

Objavljuje 24sata u Utorak, 14. svibnja 2019.

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO U 11.05

Mještani naselja Korana na Plitvičkim Jezerima uslijed poplave su već drugi dan odsječeni od svijeta

Posted by 24sata on Tuesday, May 14, 2019

11.00 - U Hrvatskoj Kostajnici čiji je vodostaj rijeke Une u 9 sati iznosio 419 cm te su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava zasad nisu ugroženi niti ljudi niti njihove kuće te se poduzima sve što se može i zasad je sve pod kontrolom, doznaje u utorak Hina od načelnika tamošnjeg Stožera civilne zaštite Milka Prpića.

"Sve su službe na terenu, pokušavamo zaštititi sve što možemo, uključujemo pumpe na dijelovima gdje nam se javlja voda iza nasipa. Poduzimamo sve što možemo i nadamo se da ćemo sve to uspjeti, zasad je sve pod kontrolom", kazao je Prpić za Hinu.

Naglasio je da su sve službe na terenu - Hrvatska gorska služba spašavanja, Crveni križ, vatrogasci, a županijski vatrogasni zapovjednik im je, kaže, najavio da šalju još 36 ljudi. Radi se, dodao je, na nasipima, pojačavaju ih i spajaju ih između boks barijera i podižu s još više boks barijera gdje računaju da bi moglo eventualno prijeći.

Sve će, dodao je, ovisiti koliko će kiše pasti u Bosni i koliko će Sava i pritoke Une dignuti vodu. "Prognoza se mijenja iz sata u sat tako da se mi pripremamo kao da će biti najveći vodostaj, no vidjet ćemo. Zasad nisu ugroženi ni ljudi niti njihove kuće, držimo sve pod kontrolom", istaknuo je Prpić.

Tatjana Dobronić Kardaš iz Hrvatskih voda kazala je da je stanje zadovoljavajuće i da se rade završni radovi kod podizanja zečjeg nasipa. Vodostaj će rasti do jutarnjih sati, ali ne previše. U uzvodnom dijelu Una je već u laganoj stagnaciji, kaže. Očekuje da će Una narasti maksimalno do 450 cm, na granici izvanrednog stanja.

Na rijekama Uni u Hrvatskoj Kostajnici čiji je vodostaj u utorak u 9 sati iznosio 419 cm,  te Korani u Karlovcu s vodostajem od 747 cm proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, a iz Hrvatskih voda kažu da je najteže stanje u Kostajnici.

"Na rijeci Uni u Hrvatskoj Kostajnici najteže je stanje", izjavio je jutros za Hrvatski radio Zoran Čavlović iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda. Na nekoliko mjesta u gradu zbog zamućenosti vode za piće, opskrba vodom je iz cisterni, a zbog visokog vodostaja Une dio grada bit će bez električne energije.

Una je jutros na razini od 419 centimetara, a njen vodostaj iz sata u sat raste za između 3 i 6 centimetara. "Prognoza je da će na tom području vodostaj Une biti oko 500 cm, što je 37 cm niže od maksimuma iz 1955. godine", rekao je Čavlović i dodao da se radi sve kako Una ne bi ugrozila ljude.

10.41 - Prema zadnjim informacijama HAK-a zbog poplava prekinut je promet:

    DC36 Karlovac-Šišljavić, u mjestima Koritinja, Gradec Pokupski i Lijevo Sredičko,
    DC47 Hrvatska Kostajnica-Dvor u mjestima Kuljani i Zamlaća,
    ŽC3201 Donja Mlinoga-Jabukovac,
    ŽC3231 Glina-Veliki Obljaj u mjestu Šibine,
    ŽC3223 Topusko-Maljevac u mjestu Staro Selo,
    ŽC2201 Hrastovica-Zelena Dolina.

Zbog izlijevanja vode na cestu vozi se usporeno na DC1 kod mjesta Prijeboj.

10.38 - Voda u Hrvatskoj Kostajnici već treći dan nije za piće, a stanovnici se opskrbljuju cisternama.

10.31 - Premijer Andrej Plenković komentirao je vremenske nepogode iz Velikog Trgovišća gdje se obilježava 97 godina od rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. 

- U kontaktu sam s ministrom Tomislavom Ćorićem i Davorom Božinovićem. Situacija u Karlovcu je, čini mi se, pod kontrolom. Najviše pozornosti treba obratiti na Hrvatsku Kostajnicu. Ministar Ćorić će popodne otići u Hrvatsku Kostajnicu. Vremenske prilike nisu baš svojstvene sredini svibnja. To su gradovi i općine navikli na visoke vodostaje, ali treba biti budan, pratiti kretanja, a eventualne štete što prije otklanjati - zaključio je premijer, javlja N1 Televizija. 

9.45 - Na rijekama Uni u Hrvatskoj Kostajnici čiji je vodostaj u utorak u 9 sati iznosio 419 cm,  te Korani u Karlovcu s vodostajem od 747 cm proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, a iz Hrvatskih voda kažu da je najteže stanje u Kostajnici. 

"Na rijeci Uni u Hrvatskoj Kostajnici najteže je stanje", izjavio je jutros za Hrvatski radio jutros Zoran Čavlović iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda. Na nekoliko mjesta u gradu zbog zamućenosti vode za piće, opskrba vodom je iz cisterni, a zbog visokog vodostaja Une dio grada bit će bez električne energije.

Una je jutros na razini od 419 centimetara, a njen vodostaj iz sata u sat raste za između 3 i 6 centimetara. "Prognoza je da će na tom području vodostaj Une biti oko 500 cm, što je 37 cm niže od maksimuma iz 1955. godine", rekao je Čavlović i dodao da se radi sve kako Una ne bi ugrozila ljude.

U odnosu na jučer u 18 sati, vodostaj rijeke Korane u Karlovcu porastao je za više od 100 cm te prema zadnjim mjerenjima iznosi 747 cm. Prema podacima Hrvatskih voda, na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava kao i na Uni u Hrvatskoj Kostajnici.

Porastao je i vodostaj Kupe u Karlovcu, pa je jutros iznosio 735 centimetara, a na snazi su redovne mjere obrane od poplava.

Prema jučerašnjim procjenama Hrvatskih voda, vrhunac vodenog vala na Korani trebao bi se očekivati danas prijepodne, a njezin vodostaj ne bi trebao biti veći od 750 cm.

Karlovački stožer civilne zaštite jutros je u obilasku terena, a nakon jučerašnjeg sastanka stožera odlučeno je da će ukoliko razina Korane ostane ispod 750 centimetara obrana od poplave ostati na pripremnim mjerama.

Najavljeno je i da će danas operativne snage karlovačke Civilne zaštite montirati mobilne protupoplavne barijere u naselju Koritinja da bi se spriječilo izlijevanja rijeke Kupe na prometnicu D 36.

8.30 - Na rijeci Korani su proglašene izvanredne mjere od poplave. U 8 sati njen vodostaj dosegao je 742 centimetara, a vodostaj Kupe 735 centimetra i na njoj su na snazi redovne mjere od poplava. Vrhunac se očekuje tijekom prijepodneva, a prema prognozama Hrvatskih voda vodostaj Korane ne bi trebao premašiti 750 centimetara, a iako situacija nije alarmantna očekuje se izlijevanja rijeka u zaobalju.

Nabujala rijeka Korana odsjekla selo Korana

Zbog velikih količina oborina koje su tijekom nedjelje i ponedjeljka pale na području Plitvičkih jezera rijeka Korana se izlila i poplavila istoimeno turističko naselje. Vatrogasci od ponedjeljka na terenu na području Ogulina, Slunja, Duga Rese i Karlovca poduzimaju radnje u obrani od poplava, pune vreće s pijeskom i grade zečje nasipe.  

7.41 - Kako javlja HAK, zbog poplava prekinut je promet državnom cestom Hrvatska Kostajnica-Dvor (DC47) u mjestu Kuljani. Zatvorena je i državna cesta DC224 Sisak-Sunja u mjestu Šibine. Zbog visokog vodostaja rijeke Korane dio sela Korana u NP Plitvička jezera u potpunosti je odsječeno. U selu je desetak kuća u kojima su mještani, obilaze ih vatrogasci.

7.30 - Zbog naglog porasta vodostaja rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici koja raste od pet do deset centimetara na sat, proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave.

Prema prognozama Hrvatskih voda, prijepodne se očekuje vrhunac vodenog vala na karlovačkim rijekama, no veći problemi se ne očekuju.


Zbog vode na kolniku u nekim dijelovima gradova Slunj, Karlovac i Ogulin promet je prekinut, te su za obranu od poplava pokrenute pripremne radnje, priopćeno je u ponedjeljak nakon večernje sjednice Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Pokretanje videa...

00:58

Zbog vode na cestama na području Karlovačke županije zatvorene su za promet dionice Furjan – Bogovolja na području Slunja, Zagorje – Desmerice, te Vitunj – Turkovići kod Ogulina, Oštarije – Zagorje Modruško kod Josipdola,  Janja Gora – Plavča Draga kod Plaškog,  Mrežnički Varoš – Mrežnički Brig, kod Duge Rese i Pontonski most u Zvečaju.

U Slunju je završeno punjenje vreća s pijeskom i postavljanje nasipa u Rastokama, u Karlovcu traje punjenje vreća, a Stožer je u kontinuiranoj komunikaciji s mjesnim odborima i gradskim četvrtima u vezi s pripremnim mjerama obrane od poplava.

Prema projekcijama Hrvatskih voda, maksimalan vodostaj u Karlovcu očekuje se tijekom utorka i to za Koranu 750 cm, a za Kupu 700 cm.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor