Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rat spojio protivnike: Vlado na svadbu pozvao spasitelja Aliju

Srpskog vojnika Vladu Gajičića je zarobila Armija BiH. Ostao je bez oba oka, a život mu je tada spasio vojnik Alija Ćosić. Založio se za njega i dva desetljeća kasnije, Vlado mu se odužio...

Foto: Screenshot
81 komentara

Srpski vojnik Vlado Gajičić, koji je u ratu u BiH gotovo poginuo na Kupresu, na vjenčanje svog sina pozvao je čovjeka koji mu je spasio život, Jajčanina Aliju Ćosića. Ćosić je dobitnik najvišeg prizanja u Armiji RBiH 'Zlatnog ljiljana'. 

Gajčić je bio zarobljenik i tada je ostao bez oba oka, a Ćosić se založio za njega i pomogao mu iako su mu mnogi to zamjerali.

- Meni je svaki ranjenik bio isti. Nisam nikad razmišljao da ću jednog dana tog čovjeka opet sresti - ispričao je novinarima Dnevnog avaza Ćosić, koji nije dvoumio što mu je činiti unatoč tome što je u ratu ostao bez dva brata.

– Čim se rat završio, Vlado je tragao za mnom. Raspitivao se za mene preko naših zajedničkih prijatelja. Prvi put smo se sreli 1996. godine u Jezeru na liniji razgraničenja. Čuli smo se svakodnevno, jedno vrijeme je zavladalo i zatišje, koje nije dugo trajalo - kazao je Čosić kojeg je Gajčić pozvao na sinovu svadbu. 

'Taj veliki čovjek je riskirao svoj život da bi spasio moj'

U dirljivom govoru Gajčić se prisjetio kako su se on i Ćosić upoznali.

- Prije dvadesetak godina sam u onom nesretnom ratu doživio veliku nesreću. Teško sam ranjen. Moja sreća u toj nesreći je bila to što se u isto vrijeme i na istom mjestu našao jedan veliki čovjek i gospodin, Alija Ćosić - kazao je gostima Gajičić.

- Taj veliki čovjek je riskirao svoj život da bi spasio moj. Nikad mu nisam imao prilke odužiti se, niti ću je ikada imati, ali mogu mu se zahvaliti pred svima vama jer mi je poklonio život. Ovo je očit primjer da ne pije vodu ona da smo mi svi neprijatelji. Nismo, nismo nikad bili i nikada nećemo ni biti - rekao je. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message