Obavijesti

News

Komentari 167

'Rata u Kninu nije bilo do '95., kako sam onda ratni zločinac?'

'Rata u Kninu nije bilo do '95., kako sam onda ratni zločinac?'
1

Dragan Vasiljković, optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civila od polovice 1991 do početka 1993., rekao je da nije nikoga mučio, nego da je predlagao poboljšanja

VIDEO

Nevjerojatno je kratko, pogotovo imajući u vidu sklonost dugim "tiradama", pred Županijskim sudom u Splitu iznio svoju obranu Dragan Vasiljković, optužen za ratne zločine tijekom Domovinskog rata. 

- Opovrgavam kompletnu optužnicu, nikad i nikakve veze nemam sa zatvorom na kninskoj tvrđavi niti sam koga mučio. A kako nije bio rat, tako nema niti ratnih zarobljenika ni ratnog zločina. Uostalom, nikad ja nisam zapovijedao zatvorom, tako mogu biti zapovjednik i splitskog zatvora. Jedino sam predlagao neka poboljšanja, poput postavljanja mokrog čvora - kazao je Vasiljković.

Vasiljkovića je optužen po zapovjednoj odgovornosti, ali i kao direktni počinitelj zlostavljanja i ozljeđivanja prilikom ispitivanja zarobljenika na kninskoj tvrđavi i u Bruškoj kod Benkovca. Na popisu zlodjela koja mu se stavljaju na teret su i smrti civila među kojima i jednog njemačkog novinara te granatiranje crkve i škole u Gornjem Viduševcu kraj Gline.

- Alojzija Stepinca su držali u kućnom pritvoru, a ja sam već 12 godina u zatvoru - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ne želim odgovarati na pitanja već ću samo iznijeti svoju obranu, ovo je opresivno fašistički progon - žestoko je započeo Dragan Vasiljković na što ga je predsjednik sudskog vijeća Damir Romac upozorio da ne smije vrijeđati.

- Kada bi isključili fašizaciju Hrvatske iz ovog procesa tu ne bi ostalo ništa. Nikada nisam imao veze sa zatvorom na tvrđavi, te njihove priče ničim se ne mogu potvrditi. Kako mogu biti ratni zarobljenici prije rata, na tvrđavi tada nije bilo rata. Tamo je rat došao tek 1995. godine. Ja sam čak dao sam prijedlog da se izmjesti zatvor te da se napravi tzv. mokri čvor. Kome je palo na pamet da me predstavi kao čuvara zatvora od toliko policajaca - osvrnuo se Dragan Vasiljković na prvu točku optužnice prema kojoj je bio glavni i odgovorni u zatvoru na kninskoj tvrđavi tijekom lipnja i srpnja 1991. godine u Kninu.

- Što se tiče druge točke, mislim da je degutantno komentirati takve budalaštine. Na osnovu toga ja sam 12 godina u zatvoru, a od toga 11 godina bez optužnice. Meni je oduzeto 12 godina života. Nivo dokaza koji ste iznijeli, pa to ne bi mala djeca tako napravila. Što se tiče treće točke, ja sam napustio Glinu 27. sedmog u 14 sati, a ovdje govorimo o 30-tom. Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA, oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego zapitajte se zašto sam postao to što jesam, mislim da je to komično što pišu novine - rekao je.

Njegovi branitelji su u završnim riječima detaljnije pokušali opovrgnuti optužnicu za koju pak tužiteljstvo smatra da je potpuno dokazana. Presuda u ovom razvikanom slučaju (deset godina je trajao postupak izručenja kapetana Dragana iz Australije) očekuje se u utorak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 167
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina