Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
27 komentara

'Ratne igre NATO-a u Poljskoj prijete sigurnosti cijele Europe'

Velika vojna vježba u kojoj sudjeluje više od 20 država članica NATO-a počela je u ponedjeljak u Poljskoj, u sklopu napora da se umire istočne članice zabrinute zbog ruskih akcija

Soldiers look on after the demonstration of their skills during a military police exercise before the NATO summit in July in Warsaw, at the PGE National Stadium in Warsaw
Foto: KACPER PEMPEL
27 komentara

Vojne vježbe koje trenutno provodi NATO u Poljskoj i još nekoliko europskih država ne pridonose atmosferi povjerenja i sigurnosti na kontinentu, kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u utorak novinarima.

Velika vojna vježba u kojoj sudjeluje više od 20 država članica NATO-a počela je u ponedjeljak u Poljskoj, u sklopu napora da se umire istočne članice zabrinute zbog ruskih akcija u obližnjoj Ukrajini.

Više od deset dana oko 30.000 vojnika, vojna vozila, zrakoplovi i brodovi sudjelovat će u jednoj od najvećih vojnih vježbi na istočnom krilu NATO-a od kraja Hladnog rata, što će zasigurno dodatno zaoštriti ionako napete odnose između Kremlja i Zapada.

Vježba Anakonda-16 održava se mjesec dana uoči summita NATO-a u Varšavi na kojem će se odobriti razmještanje dodatnih vojnika u istočnoj Europi.

Cilj vježbe je "uvježbati i integrirati poljsko nacionalno zapovjedništvo i vojne strukture u savezničko, multinacionalno okruženje", objavila je američka vojska stacionirana u Europi.

SAD će dati najviše, oko 14.000 vojnika, a u vježbi sudjeluju i nečlanice NATO-a poput Švedske i Finske.

Na vježbi će biti i hrvatski kontingent s 276 pripadnika oružanih snaga i oko 50 vojnih motornih vozila, uključujući 15 borbenih oklopnih vozila Patria.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message