Obavijesti

News

Komentari 131

Ratoborni ministar svaki tjedan izazove pokoju kontroverzu...

Ratoborni ministar svaki tjedan izazove pokoju kontroverzu...
1

Njemački tjednik ističe kako je u Hrvatskoj nacionalizam u porastu od kad je na vlasti HDZ i Most. Osim toga za novu Vladu karakteristično je u ugnjetavanje medija

VIDEO

Ugledni njemački tjednik Der Spiegel objavio je u svom internetskom izdanju u utorak opširnu analizu prvih 100 dana rada hrvatske vlade zaključivši kako ovo razdoblje karakterizira porast nacionalizma i pritisaka na medije, pri čemu je posebice apostrofiran ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

"Ne prođe ni tjedan a da ratoborni ministar ne izazove pokoju kontroverzu. Taj povjesničar tako predstavlja primjer nacionalističko-konzervativnog preokreta u zemlji", kaže se na početku analize pod nazivom "Hrvatski nacionalizam: Strah od sljedeće Mađarske", u kojoj se primjećuje da se ovaj preokret "na međunarodnom ali i domaćem planu" prati sa zabrinutošću.

Autor navodi kako je nedavno i sama hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja pripada "umjereno nacionalističkom bloku", upozorila na opasnost od dovođenja antifašističkih temelja Hrvatske u pitanje.

No pred novim državnim vodstvom, pri čemu autor kao prave vladare u zemlji navodi predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i "čelnike" MOST-a, stoje veliki problemi poput prezaduženosti, nekonkurentnog gospodarstva, prevelike javne uprave i treće po redu najviše stopu nezaposlenosti u Europskoj uniji od 15 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"No umjesto reformi nova vlast se do sada bavila ideološkim borbama s desne fronte i ugnjetavanjem medija", kaže se u članku autore Kene Versecka, slobodnog novinara koji za više njemačkih medija izvješćuje o stanju u istočnoj i jugoistočnoj Europi.

Posebnu pozornost autor, na dan slobode medija, posvećuje odnosima nove vlasti i medija u Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na promjene na HRT-u.

"Javni servis je doduše preglomazan i protkan korupcijom i kao takav žudi za promjenama. No novim vlastodršcima je očito stalo do povoljnog izvještavanja", kaže se u članku.

Analiza Der Spiegela je objavljena u nizu sa sličnim analizama koje se bave porastom nacionalizama na istoku Europe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer