Obavijesti

News

Komentari 81

Ravnatelji o Jasenovcu: Sve to vodi prema populizmu i politici

Ravnatelji o Jasenovcu: Sve to vodi prema populizmu i politici
1

Ministarstvo je školama preporučilo posjet Jasenovcu. Ravnatelji kažu da je terenska nastava dobra, ali učenici premalo znaju i o novijoj hrvatskoj povijesti

VIDEO

Ciljevi su upoznavanje učenika s osnovnim činjenicama o logoru Jasenovac, osuda ustaškog pokreta te zločina počinjenih na osnovi rasnih zakona i ideologije ustaškog pokreta kroz priče o ljudskim sudbinama, suosjećanje prema žrtvama i zatočenicima logora kako bi učenici imali jasan stav o osudi ideologija koje pojedince i skupine u društvu etiketiraju kao ‘drugačije’.

Izjavio je to Ivo Pejaković, ravnatelj spomen-obilježja Jasenovac, komentirajući preporuku resornog ministarstva da sve škole, u okviru kurikuluma građanskog odgoja, posjete najveći ustaški logor 2. svjetskog rata.

Osim Vukovara i Knina, Divjak bi da đaci posjete i Jasenovac
Osim Vukovara i Knina, Divjak bi da đaci posjete i Jasenovac

'Preporuka nije došla do nas'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Većina ravnatelja osnovnih i srednjih škola s kojima smo razgovarali ističu kako ta preporuka nije ni došla do njih pa ne mogu ništa komentirati. Smatraju da ovakvo prezentiranje važnih tema vodi populizmu i dnevnoj politici.

- Škole od ministarstva dobivaju preporuke za razne stvari, ako to zatraže i ako je program koristan i relevantan za učenike - kazao nam je Tihomir Engelsfeld, ravnatelj zagrebačke V. gimnazije. Ističe kako su sve vrste terenske nastave korisne ako su u skladu sa školskim kurikulumom. S druge strane, dodaje, djeca premalo znaju o samom Domovinskom ratu, događaju kojeg se mnogi od nas itekako sjećaju. Srednjoškolci danas u Vukovar odlaze eventualno za Dan sjećanja, i to je po njemu premalo za shvaćanje odnosa u kojima je nastala Hrvatska.

Moderni, tehnološki prikaz

- Možda bi naglasak na suvremenoj povijesti bio važniji - ističe Engelsfeld.

U SP-u Jasenovac pripremaju se da na suvremeni način svim posjetiteljima pokažu sve ono što se ondje desilo, uz svjedočanstva logoraša. Kako bi se to prikazalo, djelatnici SP-a Jasenovac nabavit će tablete koji će biti na raspolaganju učenicima kako bi, dok prolaze logorom, putem aplikacije mogli vidjeti sve objekte koju su u to vrijeme ondje bili.

U SP-u Jasenovac već se tri godine pripremaju za ovaj suvremeni prikaz koji će za učenike biti spreman najvjerojatnije do jeseni ove godine, točnije do početka nove školske godine. Eli Pjaca Plavšić iz GOOD inicijative ističe kako je veći problem od preporuke posjete Jasenovcu u tome što je usvojeni kurikulum građanskog odgoja ogoljen.

- Primjerice, izbačen je izraz civilno društvo i zamijenjen civilnom zajednicom. Pritom je kurikulum usvojen prije nego što je objavljeno izvješće e-savjetovanja - upozorava ona.

SP Jasenovac, za razliku od vremena prije Domovinskog rata, nije popularno mjesto školskih posjeta. U 2018. ga je posjetilo 15 školskih grupa. Godinu ranije tek njih devet.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag