Obavijesti

News

Komentari 16

Ravnatelji škola su zabrinuti: Rokovi su nam prekratki...

Ravnatelji škola su zabrinuti: Rokovi su nam prekratki...
1

Ministrica znanosti i obrazovanja sastankom s ravnateljima osnovnih i srednjih škola prvih pet županija počela je turneju na kojoj će predstaviti kurikularnu reformu

VIDEO

Edukacije za učitelje, odabir tiskanih i digitalnih udžbenika, novi kurikulumi, nedostatak nastavnika...

Rokovi za odraditi sve što se traži su kratki i zato smo tražili pomoć od Ministarstva u logistici, kazali su nam ravnatelji koji su se u ponedjeljak u Splitu sastali s Blaženkom Divjak.

Ministrica znanosti i obrazovanja sastankom s ravnateljima osnovnih i srednjih škola prvih pet županija počela je turneju na kojoj će predstaviti kurikularnu reformu. Iako su svi zadovoljni što kreće reforma, najveća zabrinutost vlada među ravnateljima osnovnih škola, posebice onih koji su u starijim zgradama, limitirani prostorom, ali i infrastrukturom.

Divjak: Za kurikularnu reformu planirane dvije milijarde kuna
Divjak: Za kurikularnu reformu planirane dvije milijarde kuna

Naime, već od jeseni se planira rad s tabletima, a sa školskom godinom 2020/2021. kreće obavezna informatika u prvom razredu, no za to će u mnogim školama biti potrebni temeljiti građevinski radovi. Kako nam kažu, bežični sustav nije dovoljno jak za rad s puno korisnika, što će značiti nova ulaganja.

Ravnatelji u osnovnim školama ističu i kako nastavnici informatike nisu educirani za pedagoški rad s djecom od 1. do 4. razreda, te da djeca imaju brojne probleme zbog kojih im tableti u prvom razredu ne trebaju.

Što se tiče nadolazeće reforme obrazovanja najveća zabrinutost vlada među ravnateljima osnovnih škola, posebice onih koji su u starijim zgradama, limitirani prostorom, ali i infrastrukturom. To se prvenstveno odnosi na sustav interneta, bilo da je riječ o bežičnom sustavu ili onom 'preko žice'.

Bežični sustav s velikim brojem korisnika spojenim na njega neupitno se ruši, što se tijekom nastave ne bi smjelo događati jer utječe na kvalitetu obrazovanja. Uvođenja mreže kroz cijelu školu ravnatelje opet stavlja pred novi izazov jer će implementacija istog značiti i građevinske radove. A vremena i nema tako puno s obzirom da već na jesen kreće kurikuralna reforma za 1. i 5. razrede u svim predmetima, a u 7. razredu što se tiče predmeta biologije, kemije i fizike. Tek se očekuje i da izdavači odrade svoj posao te udžbenike stave u digitalnu formu jer će učenici dobiti tablete.

Divjak obećala: Sva će djeca dobiti jednaka tablet računala
Divjak obećala: Sva će djeca dobiti jednaka tablet računala

- Rok za sve odraditi je vrlo kratak, i očekujemo pomoć u logistici od Ministarstva. Naši učitelji cijelu godinu idu na različite edukacije, što preko interneta, što na predavanja 'uživo'. I to sve rade van svog radnog vremena jer se drukčije ne može – kaže nam ravnateljica iz Splita. 

Za sada je informatika obavezna od 5. i 6. razreda, a od školske godine 2020/2021 bit će izborni predmet od 1. razreda. 
No, neki ravnatelji negoduju zbog uvođenja tableta za prvašiće. Smatraju da su djeca od rođenja ionako previše u digitalnom svijetu i da se njih u prvom razredu ne može učiti ništa zahtjevnije iz informatike, osim kroz igru. 

- Djeca su previše u digitalnom svijetu, a s druge strane, ne znaju pasti. Umjesto da se dočekaju na ruke, oni padnu na nos. Fina motorika im je potpuno zakržljala, pa i ona gruba, i generalno su pretili – smatraju neki ravnatelji upozoravajući nas na još jedan problem, a taj je – tko će djeci tu informatiku predavati.

Drže da nije ista pedagoška kategorija predavati djeci od 1.- 4. razreda i starijoj djeci ili srednjoškolcima te da treba mijenjati i fakultetsko obrazovanje, odnosno promjeniti i fakultetske smjerove. Trebat će i povećati broj educiranog osoblja u školama o čemu se zasad također ništa ne govori.

Kako doznajemo, ravnatelji su uglavnom zadovoljni dosadašnjim tijekom reforme, posebice jer je podrška iz Ministarstva obrazovanja vrlo dobra, a zadovoljni su i učenici i roditelji, zbog čega se naposlijetku sve i radi. No zabrinuti su zbog sve većih zahtjeva koji su pred njih stavljeni. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag