Obavijesti

News

Komentari 184

Razbacuju novac: Sabor troši na obnovu i Reinerov portret

Razbacuju novac:  Sabor troši na obnovu i Reinerov portret
3

Osim na impozantan portret Željka Reinera, u Saboru se novci od ovoga tjedna troše na već tradicionalne ljetne radove. Na renoviranje će potrošiti čak 900.000 kuna

VIDEO

Ovo mi je najbolji portret koji sam naslikao u Saboru. Zadovoljan sam s portretima Pavletića i Šeksa, ali ovaj mi je najuspješniji. Slikarski sam jako zadovoljan i to me veseli, rekao nam je akademski slikar Vlado Jakelić, autor portreta akademika Željka Reinera.

Jakelić je dodao da je portret slikao nešto više od mjesec dana. Kako navodi, deseti predsjednik Sabora, Željko Reiner, kod njega je u atelijeru bio od pet do šest puta.

Slikar je za početak, kao početnu bazu, koristio fotografiju. Reiner mu je tijekom suradnje u nekoliko navrata predložio neke svoje ideje i zamisli u vezi sitnih detalja na samom portretu.

- Naravno da sam prihvatio njegove prijedloge. Naime, na taj se način to i mora raditi. Ovaj portret je prije svega službeni državni portret i razlikuje se od portreta koje bih radio po slobodnoj ideji i odabiru osobe - objasnio je Jakelić i dodao kako je Reiner bio iznimno zadovoljan krajnjim rezultatom. U pozadini portreta Jakelić je naslikao i nekoliko tematskih detalja koji, kako je naveo, govore o Reinerovoj saborskoj i akademskoj djelatnosti.

- Dodao sam i detalje hrvatske kulture te sve to smjestio u jednu stilsku vitrinu. Portret je disciplina koja mi leži, bilo je lijepo raditi s akademikom Reinerom i bila je to ugodna suradnja - rekao je Jakelić.

Pravo na portret ima i Petrov

Pravo na saborski portret ima i Božo Petrov. On je bio na čelu Sabora od listopada prošle do svibnja ove godine. Iz Sabora su poručili da Petrov još nije odabrao umjetnika koji će mu naslikati portret. Sam Božo Petrov kratko je komentirao kako ga dosad nitko ništa nije pitao niti mu ponudio.

- Iskreno, mene uopće nije briga hoće li mi slika biti u Saboru, a još manje tko će je naslikati - rekao nam je u četvrtak Božo Petrov.  

Portrete Reinerovih, a danas Jandrokovićevih prethodnika na čelu Hrvatskog sabora slikali su različiti umjetnici koje su tadašnji predsjednici sami birali.

Prvog predsjednika Žarka Domljana portretirala je Jadranka Fatur, koja je naslikala i portret Borisa Šprema. Umjetnički prikaz Stjepana Mesića i Luke Bebića naslikao je Vatroslav Kuliš, a Nedjeljka Mihanovića Rudolf Labaš. Portret Zlatka Tomčića, predsjednika Sabora od 2000. do 2003. godine, naslikao je Fadil Vejzović.

Cijene izrade navedenih portreta uglavnom se kreću oko 40.000 kuna. Točno toliko Sabor je platio najnoviji, Reinerov portret. Za stilski prikaz njegova prethodnika, Josipa Leke, potrošilo se 43.850 kuna. Naslikao ga je Damir May.

Osim na impozantan portret Željka Reinera, u Saboru se novci od ovoga tjedna troše na već tradicionalne ljetne radove.

Zastupnici su, naime, prije tjedan dana završili s radom i otišli na ljetnu stanku. Vrijeme dok ih nema iskoristit će se za sanacijske radove u zgradi na Markovu trgu, većinom za renoviranje soba koje godinama nisu uređivane. Primjerice, u prizemlju su iz soba zastupničkih klubova radnici već iznijeli namještaj.

Kako su priopćili iz Sabora, zgrada u cijelosti nikad nije obnavljana, intenzivno se razmišlja i o temeljitoj obnovi zgrade koje nije bilo više od dva desetljeća. Unatoč tome, sanacijski radovi se u Saboru često izvode te najčešće obuhvaćaju popravak električnih instalacija, parketarske i soboslikarske radove. Procijenjena vrijednost ovogodišnjih radova u Saboru je 900.000 kuna, što je tri i pol puta više nego što se na iste akcije potrošilo lani. Tad su u Saboru uređeni sedam prostorija i protokolarne dvorane, radnici su promijenili parkete, električne instalacije, telefone i računala te prefarbali zidove. Potrošeno je “skromnih” 250.000 kuna.

Najviše se potrošilo na parketarske radove, gotovo 100.000 kuna.

Stolarske radove Sabor je lani platio 28.000 kuna, električarske 43.000, a soboslikarske čak 73.000 kuna. Dotjeran je i Zeleni salon, dvorana na drugom katu zgrade koja služi za protokolarne svrhe. Tadašnji aktualni predsjednik Sabora Božo Petrov poslušao je zahtjeve i molbe saborskih novinara te dao urediti i novinarsku sobu koja nosi ime Marije Jurić Zagorke. Ukupni troškovi iznosili su oko 50.000 kuna. Na ličenje je potrošeno 17.700 kuna, a na nabavku novog namještaja nešto više od 35.000 kuna.

I godinu prije, odnosno 2015., radnici su u ljetnim mjesecima renovirali saborske prostorije. Tad je ukupni trošak svih izvedenih radova iznosio oko pola milijuna kuna. Naglasak je bio na zamjeni stolarije, ličenju prostorija i obnovi električnih instalacija. Radnici su u ljeto 2015. oličili i Dvoranu Josipa Jelačića, koja se nalazi u prizemlju i u kojoj se vrlo često održavaju sjednice odbora, najčešće Odbora za Ustav.

Sabor je renoviran i u ljeto 2014., kad je na radove potrošeno oko 300.000 kuna.     

Za samo jednu dvoranu u vladi potrošit će 2,3 milijuna kuna     

S druge strane Markova trga Vlada će renovirati Dvoranu Ban Jelačić u kojoj se održavaju javne sjednice. Obnova je trebala početi u četvrtak, ali ponude obiju tvrtki koje su se javile na natječaj proglašene su nevaljanima jer tvrtke nisu ispravno popunile troškovnike za obrtničke radove. U dvorani će se zamijeniti stol te ugraditi novi sustav ventilacije i bolja rasvjeta.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 184
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u