Obavijesti

News

Komentari 86

Melania se družila s Putinom: 'Uživala sam u Hamburgu...'

Melania se družila s Putinom: 'Uživala sam u Hamburgu...'
37

Raspored sjedenja bio je takav da su svjetski lideri bili odvojeni od svojih boljih polovica. Tako je Melania sjedila pored Putina, a Trump pored supruge argentinskog predsjednika

VIDEO

Uprkos velikim prosvjedima zbog kojih je u hamburškom hotelu ostala duže nego što je planirano, prva dama SAD-a Melania Trump u subotu je na Twitteru napisala da joj je u Hamburgu jako lijepo.

"Suprug i ja smo uživali u lijepoj večeri s brojnim svjetskim liderima. Kada zemlje rade zajedno, svi profitiraju", napisala je Melania.

U jednom je trenutku u petak bilo upitno hoće li prva dama uspjeti stići na koncert, s obzirom na to da je morala odustati od dijela programa predviđenog za supruge čelnika zbog demonstracija koje su je spriječile da izađe iz hotela u kojemu je odsjela. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kad je napokon izašla iz hotela, koncert je bio odgođen zbog njezina supruga, američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji se u razgovor su ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom zadržao dvostruko dulje nego što je protokolom predviđeno. 

U.S. President Donald Trump meets with Russian President Vladimir Putin during their bilateral meeting at the G20 summit in Hamburg

"Jedan od razloga zašto se sve tako oduljilo je što su, kada su se susreli i opustili, imali toliko toga za prodiskutirati. Toliko su se uživjeli da nijedan od njih nije htio stat. Sastanak je potrajao još sat vremena nakon što je ona došla. Nije uspjela", rekao je američki državni tajnik Rex Tillerson novinarima.

U.S. President Donald Trump speaks with Russian President Vladimir Putin during their bilateral meeting at the G20 summit in Hamburg

Dodao je da su dvojica čelnica vrlo brzo "kliknuli" i da je među njima vladala "vrlo pozitivna kemija" pa je sastanak potrajao dva sata i 15 minuta.

Na svečenoj večeri i Melania je dobila priliku da uživa u društvu ruskog predsjednika. Naime, raspored sjedenja bio je takav da su svjetski lideri bili odvojeni od svojih boljih polovica. Tako je Melania sjedila pored Putina, a Trump pored supruge argentinskog predsjednika Juliane Awade, koju je magazin Hola!  lani proglasio najelegantnijom prvom damom svijeta, piše Telegraph.

Russian President Vladimir Putin shakes hands with U.S. First Lady Melania Trump during a meeting on the sidelines of the G20 summit in Hamburg

Čini se da je Melaniji godilo Putinovo društvo jer cijelu večer nije skidala osmijeh s lica. Melania, tečno govori nekoliko svjetskih jezika, među ostalim, i njemački, a govori ga i Putin. No čini se kako ga nisu koristili za sporazumijevanje jer je pored njih primijećen službeni prevoditelj, piše Independent.

G20 Summit - Dinner

Svečana večera održana je nakon koncerta hamburške filharmonije koja je za ugledne uzvanike izvela Beethovenovu IX. simfoniju.

G20 leaders summit dinner in Hamburg

Britanski Daily Mail piše kako su postajale da će Trump pokušati izbjeći koncert s obzirom da je poznato da nije obožavatelj klasične glazbe. On je u svojoj knjizi "Kako se obogatiti" napisao da zna vrlo malo o klasičnoj glazbi, te da preferira glazbenike kao što su Frank Sinatra, Rolling Stones i Aerosmith.

G20 leaders summit dinner in Hamburg

Putin kaže: Uvjerio sam Trumpa da se nije miješao u američke izbore

Ruski predsjednik izjavio je u subotu kako vjeruje da je uvjerio američkog predsjednika Donalda Trumpa da se Moskva nije miješala u američke predsjedničke izbore 2016.

Putin je rekao da ga je Trump u petak, na sastanku na marginama summita G20 u Hamburgu, detaljno ispitivao o optužbama da se Rusija petljala u izbore na kojima je Trump pobijedio demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

Govoreći na konferenciji za novinare, Putin je rekao da je Trumpu dao detaljne odgovore i da mu se čini kako su oni zadovoljili američkog predsjednika, ali da bi bilo najbolje samog Trumpa pitati što misli o tome.

Dodao je da je s prvim čovjekom SAD-a uspostavio pozitivan, radni odnos i da je Trump uživo posve drugačiji nego na TV-u.

Stvorili smo određene preduvjete za poboljšanje odnosa između Moskve i Washingtona, rekao je Putin govoreći o prvom susretu s Trumpom "licem u lice".

U.S. President Donald Trump meets with Russian President Vladimir Putin during their bilateral meeting at the G20 summit in Hamburg

Putin je ocijenio da je novi prekid vatre na jugoistoku Sirije rezultat promjene stajališta SAD-a koji je postao pragmatičniji oko stanja u toj zemlji.

SAD, Rusija i Jordan dogovorili su se u petak oko prekida vatre i deeskalacije prilika na jugozapadu Sirije uz granicu s Jordanom.

Putin je također istaknuo da je ruski plin kompetitivniji od izvoza američkog ukapljenog plina (LNG) u Europu zbog jeftinije proizvodnje i prijevoza.

No, ipak je pozdravio američke napore da izvozi LNG u Europu koja trećinu svojih potreba zadovoljava uvozom ruskog plina, rekavši da je to "zdrava konkurencija".

Putin je pozdravio podluku SAD-a da imenuje novog izaslanika za Ukrajinu. Američki državni tajnik Rex Tillerson rekao je u petak da je izabrao Kurta Volkera, bivšeg američkog veleposlanika u NATO-u, da predvodi američke diplomatske napore oko Ukrajine, dodavši da je to učinio na poticaj ruskog predsjednika.

U.S. President Donald Trump speaks with Russian President Vladimir Putin during their bilateral meeting at the G20 summit in Hamburg

Sukobi na završnom prosvjedu protiv G20

Male skupine protukapitalistički usmjerenih prosvjednika, pripadnika tzv. Crnog bloka, sukobile su se u subotu s policijom u Hamburgu, uz danas većinom mirne prosvjede protiv summita G20 najrazvijenijih zemalja svijeta, koji se već dva dana odvijaju usporedno sa skupom svjetskih čelnika u Hamburgu. 

Nakon noći tijekom koje su militantni prosvjednici razbijali izloge, palili automobile i bacali predmete, u središtu grada bile su danas zaključane brojne luksuzne trgovine, a brojne druge su štitili zaštitari.

G20 Summit - Protests

Više od 50.000 ljudi okupilo se na prosvjedima protiv G20 u ovom njemačkom lučkome gradu. Na jednoj točki u gradu oko 120 prosvjednika, od kojih neki maskirani, sukobili su se s policijom i napali ih štapovima na kojima su nosili zastave prije nego li su se razbježali. 

Protesters clash with riot police during the protests at the G20 summit in Hamburg

Vodenim topovima na prosvjednike

Policija je povremeno upotrijebila vodene topove protiv prosvjednika, no od rano poslijepodne većina prosvjednika napustila je poprište sukoba. 

Kancelarka Angela Merkel, pred kojom stoje izbori u rujnu, nastojala je održavanjem summita u Hamburgu, lučkom gradu s dugom tradicijom ljevičarskog radikalizma, istaknuti svoju predanost slobodi govora.

Protesters walk holding a banner during demonstrations at the G20 summit in Hamburg

Slike dima koji se diže nad dijelovima grada, zapaljenih automobila, razbijenih trgovina i ulica prepunih krhotina pokrenule su pitanja vezana uz njenu strategiju, a dodatne policijske snage morale su biti raspoređene iz drugih djelova zemlje. 

Merkel osudila nasilje

Merkel, koja se nakon summita susrela s pripadnicima policije i snagama sigurnosti, osudila je nasilje, no također istaknula kako su prosvjednici ipak većinom bili miroljubivi te su legitimno prosvjedovali.

"Osuđujem na najoštriji način ekstremno nasilje i neobuzdanu brutalnost s kojom se policija u više navrata morala suočiti", kazala je Merkel na završetku summita.

Protesters walk holding a banner during demonstrations at the G20 summit in Hamburg

"Nema opravdanja za pljačkanje, paljenje i brutalne napade na živote policajaca...svatko tko se tako ponaša stavlja sebe izvan naše demokratske zajednice", rekla je njemačka kancelarka.

Ranije je čelnik policije u Hamburgu izrazio zaprepaštenost "valom destruktivne ljutnje", nemirima i paljenjem, što su neki od prosvjednika prakticirali od četvrtka u tom gradu.

U subotu su, međutim, uglavnom mladi prosvjednici, neki od njih noseći balone, drugi gurajući kolica, željeli pokazati miran karakter demonstracija, uz glazbu koja je odjekivala.   

U posljednja tri dana više od 200 policajaca je ozlijeđeno, uhićeno je oko 140 ljudi, a 122 odvedena u daljnji pritvor.  

Black Block members walk along other protesters during demonstrations at the G20 summit in Hamburg

U petak navečer morale su biti raspoređene posebno naoružane snage sigurnosti nakon što su militantni prosvjednici počeli bacati projektile, među ostalim i ulične ploče, te podizati barikade. 

Ministri u njemačkoj vladi osudili su nasilne prosvjednike i kazali da će se suočiti s potpunom primjenom zakona. "To nisu prosvjednici, nego kriminalci", rekao je ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere.

No drugi su se političari zapitali o opravdanosti izbora Hamburga za mjesto održavanja summita, iako je kancelarka Merkel branila taj izbor navodeći da su se slični summiti održavali i u drugim velikim gradovima poput Londona, primjerice.

Stanovnici Hamburga, kojima je Merkel najavila naknadu štete, također su ljuti zbog rušilačkog vala u gradu, a neki od njih ocjenjuju da je kancelarka podcijenila prosvjede.

 

 

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a