Obavijesti

News

Komentari 212

Razjedinjena desnica pomaže Bandiću: HDZ traži kandidata, Škoro napao Most koji ide sam

Razjedinjena desnica pomaže Bandiću: HDZ traži kandidata, Škoro napao Most koji ide sam

U HDZ-u važu između Damira Vanđelića koji je želio i širu podršku i Mislava Hermana, ali neće s s Domovinskim pokretnom i Mostom. Škoro bi vodio stranku u Zagrebu, ali baš i ne bi u izborni okršaj s Bandićem...

VIDEO

Jedan od strahova ljudi Milana Bandića je da bi se na desnijem spektru mogao pojaviti kandidat koji bi ušao u drugi krug utrke za gradonačelnika Zagreba. Uvjereni su da bi takvog kandidata bilo teže pobijediti nego lijevog Tomislava Tomaševića. Ali kako stvari zasad stoje, snage desnije od centra se neće uspjeti okupiti iako je bilo najava da će se probati okupiti šira fronta s jednim kandidatom. 

U HDZ-u još nema odluke hoće li u utrku poslati nedavno izabranog čelnika gradske podružnice Mislava Hermana ili Damira Vanđelića, menadžera koji trenutačno vodi Fond za obnovu. Kako saznajemo, iako ima ponudu na stolu, ni sam Vanđelić se nije odlučio hoće li prihvatiti taj poziv. Anketu koji planiraju provesti, još nije ni započela. 

- Hermanu je za koji postotak narasla mogućnost nakon zadnjih istupa - kaže nam jedan zagrebački HDZ-ovac.

Navodno bi Vanđelić volio računati na širu potporu u Skupštini  i u drugom krugu i za potpuno raščišćavanje odnosa s Bandićem. Ali kako su HDZ i Bandić trenutačno u koaliciji, stranka još važe. Naime, ako bi Bandić pobijedio, dio njih upozorava da bi bilo loše zatvoriti vrata budućoj suradnji. S druge strane, dio HDZ-a vidi Hermana kao alibi kandidata s kojim teško mogu ostvariti pobjedu. 

Ali Most, Domovinski pokret i Suverenisti, stranke koje nose glasove desnijeg spektra neće ići s HDZ-om, nego će imati svoje kandidate. A niti bi aktualno vodstvo HDZ-a htjelo ići s njima. 

Zvonimir Troskot je MOST-ov kandidat za gradonačelnika
Zvonimir Troskot je MOST-ov kandidat za gradonačelnika

Most je istaknuo ekonomista Zvonimira Troskota i potvrdili su nam da oni idu sami, da nikakve pregovore o zajedničkom nastupu nisu vodili, a ako bilo tko želi poduprijeti Troskota, kažu da je dobrodošao.

- Mi je od početka tražio najboljeg kandidata i planirao samostalno na izbore - kaže politički tajnik Nikola Grmoja. 

Domovinski pokret je osnovao zagrebačku podružnicu stranke. Vodit će je Miroslav Škoro koji je i predsjednik stranke. Ali nije potvrdio da će on biti kandidat. To je zasad tek jedna od opcija. 

- Logično je da to bude čelnik podružnice, ali ako nema kvalitetnijeg kandidata - kaže Škoro.
Optužio je Most da ide na ruku Bandiću jer su s njima pokušali razgovarati, ali oni su istakli svog kandidata kako bi se rasuli glasovi.

Osijek: Podružnica Domovinskog pokreta OBŽ održala je osnivačku skupštinu

- Oni očito idu na vodu gospodinu Bandiću i činjenici da bude puno kandidata, te da se sve skupa obezvrijedi - rekao je Škoro koji ističe da je "neizmjerno nezadovoljan" kako se trenutačno upravlja Zagrebom.

Troskota Domovinski pokret očito neće podržati jer Škoro izjavio  da bi Nino Raspudić bio kvalitetniji kandidat Mosta. Iako je Zlatko Hasanbegović najavio pripajanje Domovinskom pokretu svog Bloka za Hrvatsku, to zasad nije učinjeno, a on, prema našim saznanjima ne planira kandidaturu. Vjerojatno će biti samo na listi. 

Iako iz Domovinskog pokreta poručuju da bi voljeli imati širu koaliciju u Zagrebu, s obzirom da HDZ i Most otpadaju, a postoje ozbiljne trzavice i sa Suverenistima s kojima su išli na parlamentarne izbore, teško je očekivati neki ozbiljniji desni blok sa jakim kandidatom. 

Škoro: Domovinski pokret će probati politički provjetriti Istru
Škoro: Domovinski pokret će probati politički provjetriti Istru

Ljevica zasad isto nije odlučila, a najvažnije pitanje pregovora SDP-a i Možemo! je hoće li socijaldemokrati podržati Tomislava Tomaševića. Zapinje i na zajedničkoj listi, gdje SDP traži većinu prolaznih mjesta. 

Ako bi u drugi krug prošao kandidat ljevice, Bandićevi su uvjereni da će tada dobiti i glasove većine HDZ-ovaca s kojim bi opet bili partneri, ali i desnice. Pa bi Badić vladao kao i dosad, uz potporu HDZ-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 212
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu