Obavijesti

News

Komentari 141

Na snazi od 5. siječnja: Napad na liječnika - 5 godina zatvora

Na snazi od 5. siječnja: Napad na liječnika - 5 godina zatvora
1

Na pitanje hoće li uvoditi dodatni nadzor u bolnice, u smislu zaštitara i nadzornih kamera, ministar zdravstva rekao je da neke bolnice već imaju takav nadzor, a da za ostale bolnice trenutno razmatraju

VIDEO

Uvažavamo bolesnike i njihovu bolest, ali uistinu je nasilje nad ljudima koji rade u bolnicama za najstrožu osudu. Poručio je u ponedjeljak ministar zdravstva Milan Kujundžić nakon napada na medicinsko osoblje u KB Dubrava i Klinici za plućne bolesti Jordanovac. A Hrvatskom liječničkom sindikatu (HLS) je prekipjelo pa su zatražili od Vlade hitno podizanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama.

- Ako se sjećate, prošle godine radili smo na izmjeni Kaznenog zakona koji može zaštiti sve koji rade u zdravstvenom sustavu. Tako ćemo zaštititi i pacijente - rekao je Kujundžić

POGLEDAJTE VIDEO: 

Izmjene Zakona stupile su na snagu 5. siječnja, a propisuju da će se počinitelj koji dovede u opasnost život ili tijelo doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika ili mu nanese tjelesnu ozljedu ili upotrijebi oružje ili opasno oruđe, kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina. Ministar Kujundžić vjeruje da će najnoviji napadi biti procesuirani. 

- Postojeći zakon štiti sve, no treba uvesti strože kazne za nasilje, posebice za atakiranje na one koji pokušavaju pomoći ljudima u bolesnom stanju - istaknuo je Kujundžić.

Iz Sindikata naglašavaju kako su najnovije izmjene Kaznenog zakona donijele promjene, ali da i dalje zdravstveni djelatnici nisu dobili status službene osobe.

Napali sestre i liječnike: 'Morat ćemo zaključavati bolnicu'
Napali sestre i liječnike: 'Morat ćemo zaključavati bolnicu'

Sindikat predlaže i 24-satnu zaštitarsku službu u zdravstvene ustanove i nadzor kamerama. Kujundžić poručuje da neke bolnice već imaju takav nadzor, a da za ostale bolnice trenutno razmatraju. 

Pokretanje videa...

01:25

- Samo ako se ovakvi trendovi nastave - rekao je Kujundžić.

Zaštitarska služba bi 24 sata bila nazočna u zdravstvenim ustanovama, a nadzorne kamere bile bi postavljene na mjestima gdje su napadi učestaliji - u čekanoice i na prijamne šaltere. Također bi se uvela i stroža kontrola ulaska prilikom posjeta. 

Ministarstvo zdravstva: Na snazi je novi Kazneni Zakon

Priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo zdravstva. Prenosimo ga u cijelosti: 

'Nastavno na nedavne napade na liječnike i medicinske sestre u zagrebačkim bolnicama, Ministarstvo zdravstva ističe kako najoštrije osuđuje napade na sve  zdravstvene radnike.  

Ministarstvo zdravstva je već ranije predlagalo izmjene Kaznenog zakona u cilju veće zaštite zdravstvenih radnika. 

Novim Izmjenama i dopunama Kaznenog Zakona na snazi od 5. siječnja 2019. godine propisano je novo kazneno djelo Prisile prema zdravstvenom radniku, ( članak 315. a) slijedom kojeg se počinitelj tog kaznenog djela koji doktora medicine,doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika koji zdravstvenu djelatnost obavlja kao javnu službu silom ili prijetnjom spriječi u obavljanju njegove zdravstvene djelatnosti kažnjava zatvorom do tri godine.

Ako je kaznenim djelom doveden u opasnost život ili tijelo doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika ili mu je nanesena tjelesna ozljeda ili je uporabljeno oružje ili opasno oruđe, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina'.

'Ima 30.000 doza cjepiva protiv tetanusa'

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine u ponedjeljak je upozorila da vlada nestašica cjepiva protiv tetanusa i zatražila od Ministarstva da hitno riješi taj proble, no Kujundžić poručuje kako ima 30.000 doza. 

- Očito postoje neinformirani ljudi - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 141
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa