Obavijesti

News

Komentari 71

Schulz: Tužni smo zbog ove odluke, ali ju moramo poštovati

Schulz: Tužni smo zbog ove odluke, ali ju moramo poštovati
1

Bijela kuća najavila je da će američki predsjednik Obama tijekom dana razgovarati s britanskim premijerom Cameronom, koji je u obraćanju u petak najavio svoju ostavku

VIDEO

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz u obraćanju medijima u petak ujutro kazao je kako je EP tužan zbog odluke britanskih glasača. 

- Stav EU parlamenta je vrlo jasan, tužni smo zbog ove odluke, ali s obzirom da je to suverena želja britanskog naroda, moramo ju poštovati. Sada moramo razmotriti pravne i druge korake koje treba poduzeti. Mi u EU parlamentu smo spremni doprinijeti konstruktivnom procesu, a voditelji parlamentarnih skupina također će u tome sudjelovati. Obje strane moraju poštovati razlike u mišljenima, a zemlje članice koje ostaju moraju raspravljati kako će zaštititi eurozonu od onoga što se već sad događa s funtom - poručio je Schulz.

Steinmeier: Vijesti iz Britanije su žalosne

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier kazao je da je petak tužan dan za Europu, kao i vicekancelar Sigmar Gabriel.

- Vijesti iz Britanije zaista su žalosne. Izgleda da je danas tužan dan za Europu i Britaniju - kazao je Steinmeier na svom službenom Tweeter računu.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault kaže također da je danas tužan dan za Britaniju, a da će Europa nastaviti ali da mora reagirati kako bi ponovno zadobila povjerenje ljudi.

Poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski današnji dan također naziva tužnim, i za Europu i za Poljsku.

Pregovori o napuštanju se očekuju brzo

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz očekuje da će pregovori o napuštanju između Britanije i Europske unije početi brzo,

- Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo je ići svojim putem. Mislim da ekonomski pokazatelji pokazuju jutros da će to biti težak put - rekao je Schulz za njemačku televiziju ZDF.

- Očekujem da pregovori o izlasku brzo počnu - kazao je Schulz, zamijetivši da je odmah po objavi privremenih rezultata referenduma došlo do pada funte. "Ne želim da euro doživi slično".

Cameron napušta mjesto premijera?

Bijela kuća najavila je da će američki predsjednik Barack Obama tijekom dana razgovarati s britanskim premijerom Davidom Cameronom, za kojega dio američkih medija piše da će morati napustiti mjesto premijera.

Predsjednik je obaviješten o ishodu referenduma i nastavit će biti informiran, kaže Bijela kuća u službenom priopćenju.

Australski premijer Malcolm Turnbull kazao je da očekuje razdoblje nesigurnosti i nestabilnosti na globalnim tržištima.

Iako naglašava da će posljedice za Australiju biti ograničene, on kaže kako se već jutros vide padovi na burzama i očekuje "određen stupanj nesigurnosti kroz neko vrijeme".

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je