News

Komentari 168

Reiner: Hrvatska je prijatelj BiH i nudi joj suradnju i pomoć

Reiner: Hrvatska je prijatelj BiH i nudi joj suradnju i pomoć

Hrvatska se istinski zalaže za cjelovitu, stabilnu i funkcionalnu BiH, kazao je predsjednik Sabora Željko Reiner koji se nalazi u službenom putu u BiH

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner potvrdio je u ponedjeljak u Sarajevu kako će Hrvatska nastaviti pružati punu potporu Bosni i Hercegovini i njenoj stabilnosti te pomoći njezina nastojanja da što prije postane članicom Europske unije.

- Hrvatska se istinski zalaže za cjelovitu, stabilnu i funkcionalnu BiH - kazao je Reiner novinarima nakon susreta brojnog saborskog izaslanstva kojemu je na čelu s članovima rukovodstva Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH.

Reinerov službeni posjet BiH prvi je njegov put u inozemstvo u svojstvu predsjednika Hrvatskog sabora a on je podsjećajući na tu činjenicu kazao kako je i to dokaz koliko je BiH za Hrvatska važan partner i susjed.

Na dnevnom redu razgovora koje je vodio s dužnosnicima Parlamenta BiH, kako je pojasnio, bio je cijeli niz pitanja no uz ocjenu kako je ukupna suradnja dviju zemalja veoma dobra.

- Naravno, postoje otvorena pitanja između dvije zemlje no suglasili smo se da se uz dobru volju dvije strane mogu postići dogovori koji će zadovoljiti obje strane - kazao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Reiner je posebnu važnost pripisao gospodarskoj suradnji dvije zemlje uz ocjenu kako je ona "nešto oslabila" u 2015. godini za što, po njegovu sudu, nije bilo stvarnog razloga. 

Ocijenio je kako se ta suradnja može pojačati baš kao i uzajamne investicije a kao dokaz tomu naveo je činjenicu da u BiH svoja zastupstva ima više od 200 hrvatskih tvrtki dok u Hrvatskoj posluju predstavništva najmanje 85 tvrtki iz BiH.

Reiner drži da bi dvije zemlje morale pojačati i suradnju u realiziranju velikih infrastrukturnih i energetskih projekata.

Istaknuo je kako je Hrvatska istodobno veoma zainteresirana za stabilnost BiH odnosno jednakopravnost njenih konstitutivnih naroda jer je to jamstvo i prava Hrvata koji žive u BiH. 

Jačanje funkionalnosti i stabilnosti BiH, po njegovim je rječima, ujedno na tragu ispunjavanja europskih standarda.

- Hrvatska je apsolutno podržavala i podržavat će europski poput BiH, posebice sada kada je on doista trasiran predavanjem zahtjeva za kandidatski status - kazao je Reiner ponudivši svaku potporu BiH na temelju iskustva koje je Hrvatska stekla tijekom pregovora o pristupanju EU-u.

Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić kazao je kako i u Sarajevu žele da se odnosi dvije države pojačaju a otvorena pitanja počnu rješavati u duhu dobrosusjedske suradnje.

- Otvorena pitanja ne mogu ugroziti nedvojbeno prijateljske odnose dvije zemlje - kazao je Bosić poručivši kako bi za razgovore i rješavanje otvorenih pitanja trebalo iskoristiti baš sadašnji trenutak jer niti jedna od dvije zemlje nije u izbornom ciklusu koji bi to otežavao.

Pri tom je, slično kao i Reiner, spomenuo potrebu za boljom gospodarskom suradnjom, više investicija i zajednički rad na infrastrukturnim projektima.

Bosić je konstatirao kako bi pomoć Hrvatske BiH mogla biti od ključnog značaja da i ta zemlja napokon dobije status kandidata za članstvo u EU-u.

. Vjerujem da ćemo za pola godine ili godinu imati znatno više razumijevanja za zajednički nastup u cijelom nizu pitanja. Interes je svih da se sve države zapadnog Balkan nađu u EU-u - kazao je Bosić.

Izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno Reinerom posjet BiH nastavlja susretom s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima u Sarajevu te potom razgovorima s predstavnicima lokalnih vlasti u Mostaru i Banja Luci.

Najčitaniji članci