Obavijesti

News

Komentari 17

'Rekao sam da ću vidjeti što mogu kako bi ih skinuo s vrata'

Ivić Pašalić je u nastavku suđenja Dragi Tadiću za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda rekao je da se s Drmićem i Marketić sastao više puta tijekom 2010.

VIDEO

S Dragom Tadićem sam u prijateljskim odnosima, a i poslovno smo surađivali, rekao je Ivić Pašalić (52) na suđenju osječkom poduzetniku Tadiću optuženom da je u ljeto 2010. godine pokušao podmititi neimenovane suce Vrhovnog suda koji su trebali ishoditi oslobađajuću ili blažu kaznu za Branimira Glavaša. On je tada nepravomoćno bio osuđen zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991.

- Tijekom ljeta 2010. sreo sam se dva-tri puta s Ivanom Drmićem i Sanjom Marketić. Drmića sam upoznao kao člana HDZ-a, a na saboru stranke 2002. bio je, zajedno s Glavašem, aktivni sudionik izborne prevare u kojoj je pobijedio Sanader. Od tada sam s njim rijetko kontaktirao - svjedočio je na zagrebačkom Županijskom sudu Ivić Pašalić, trenutačno direktor u privatnoj tvrtki koja se bavi nekretninama i vlasnik poduzeća koje se bavi obnovljivim izvorima energije.

- Drmić me kontaktirao pa smo se našli. Zanimalo ih je kako će završiti proces Glavašu na Vrhovnom sudu. Rekao sam im, s obzirom koliko sam pratio proces, kako mislim da će završiti osuđujućom presudom. Bilo je pitanja da li poznajem nekoga tko na bilo koji način sudjeluje u procesu donošenja i otpreme presude. Spomenuli su suca Antu Potrebicu i pitali može li se tu nešto učiniti. Potrebicu sam, dok sam bio savjetnik u Uredu predsjednika relativno često znao kontaktirati, no nisam ga vidio niti čuo od kad sam otišao iz Ureda. Bili su razočarani, pa sam im rekao, kako bi ih skinuo s vrata, da ću vidjeti što se može učiniti - tvrdi Pašalić. 

O predmetu Glavaš razgovarao je i s Dragom Tadićem. Tajnim mjerama nadzora snimljen je njegov telefonski razgovor s Tadićem 20. srpnja 2010.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pašalić: Od onog čovjeka nije ništa došlo i po njemu neće niti doći. Sve govori da je već zapakirano i da neće niti doći.

Tadić: Njegov šef osobno mi je rekao da će mu dati.

- Razgovor se odnosi na predmet Glavaš i na proceduru kolanja spisa na Vrhovnom sudu. Htio sam mu reći da taj spis nije došao u sudsku evidenciju. To je bila moja improvizacija, a ne netko neposredno saznanje. Čovjek se odnosi na Ante Potrebicu - rekao je Pašalić rekavši kako je u razgovoru htio poslati poruku "da se ne miješa u to".

Grgić: S Drmićem sam dva puta popio kavu i oba puta morao na sud 

Vlasnik koncerna Agram Dubravko Grgić (55) primio je u srpnju 2010. Ivana Drmića i Sanju Marketić u svom uredu.

- S Drmićem sam dva puta popio kavu u životu i u oba slučaja sam poslije morao na sud - rekao je Grgić.

- Prvi put 2003. kada je bio blagajnik HDZ-a i kada su Sanader i Šeks došli tražiti donacije za stranku, a drugi put kada je došao sa Sanjom Marketić. Bili su prilično nervozni i pitali su me jesam li spreman pomoći Glavašu. Bili su neodređeni i rekli da način na koji pomoći zna neki čovjek iz Šibenika. Spomenuli su i Ante Potrebicu, no ta se pomoć nije odnosila na njega. Spomenuli su i Dragu Tadića pa sam rekao tajnici da ga nazove na "tvrdi telefon". Danas vam nitko neće reći na mobitel ni kako vam je ime - svjedočio je Grgić. Tadić, koga poznajem od 2005. bio je iznenađen.

- U stilu "Što ti tu radiš?" Znam ja što su oni mislili. Nisu došli tražiti krumpire. Došli su tražiti novac, no nisu to spomenuli - rekao je Grgić. Poručio im je da dovedu čovjeka iz Šibenika da mu objasni kako može pomoći, no više se nisu javljali.

Drago Tadić nije htio priznati nedjelo i nagoditi se s Uskokom na dvije godine zatvora. Ostali su se nagodili i dobili uvjetne kazne. Splitski poduzetnik Srećko Jurišić priznao je nedjelo kao i Sanja Marketić, novinarka, i Ivan Drmić, saborski zastupnik HDSSB-a. Dobili su uvjetno dvije godine uz rok kušnje od pet godina. I Božica Ćavar Tadić, supruga Drage Tadića, predsjednika Uprave Osijek Koteksa, priznala je sudjelovanje u pokušaju podmićivanja. Osuđena je na godinu i tri mjeseca zatvora, no u zatvor neće ići ako u naredne tri godine ne ponovi djelo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a