Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
25 komentara

Rekord u Splitu: Sinoć izmjerili skoro 19 stupnjeva Celzijusa

Noćna temperatura zraka srušila je najvišu mjesečnu temperaturu zraka u povijesti. Dubrovnik, Karlobag i Makarska u ponedjeljak su se probudili na plus 20 stupnjeva

Ivo Čagalj/Pixsell
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Najviša temperatura za ovo doba godine od kada postoje mjerenja, od čak 18,6 stupnja, izmjerena je sinoć u Splitu na postaji na Marjanu što znači da je u samom gradu bila čak i viša, javili su iz Crometea. 

- Tijekom jutra dobili smo i službenu potvrdu, nova rekordna vrijednost za Split iznosi 18,6 stupnjeva. Noćna temperatura zraka srušila je apsolutno najvišu mjesečnu temperaturu zraka u povijesti, piše na njihovoj službenoj stranici. 

Do sada je taj rekord držala temperatura od 18,1 stupnja koja je izmjerena 5. prosinca 1979.

- Još toplije nego u Splitu bilo je protekle noći na makarskom području, gdje je minimalna temperatura zraka bila između 19 i 20 Celzijevih stupnjeva, kažu iz Crometea.

Iznimno visoke temperature za ovo doba godine izmjerene su i u ponedjeljak u 7 sati u Dubrovniku, Karlobagu i Makarskoj gdje je bilo 20 stupnjeva, a u Splitu, na Rabu i u Metkoviću 19.

- Mnogi se pitaju odakle tako izražene temperaturne razlike. Pogled na sinoptičku situaciju iznad Europe otkriva sve. Unutrašnjost zemlje pod dominantnim je utjecajem prostranog polja visokog tlaka zraka sa središtem iznad sjeveroistočne Europe, dok Jadran sve više biva izložen utjecaju jake ciklone u zapadnom Sredozemlju, piše na Crometeu i dodaju da su razlike u temperaturama još izraženije u Europi. U nedjelju je u južnoj Italiji bilo čak 30 stupnjeva, a na zapadu Rusije - 20. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message