Obavijesti

News

Komentari 19

Rekordi: Gdje je najhladnije, a gdje kiša nije padala 14 godina

Rekordi: Gdje je najhladnije, a gdje kiša nije padala 14 godina
7

Ako se na hladnije vrijeme još niste naviknuli, možda pomogne popis mjesta u svijetu koja su puno, puno hladnija od naših krajeva. Donosimo vremenske rekorde

VIDEO

Studeni nas je ove godine zaista počastio s prekrasnim vremenom, no došlo je vrijeme kada su se mnogi iskreno obradovali temperaturama 'normalnijim' za kraj studenog. 

Ako se na hladnije vrijeme još niste naviknuli, možda pomogne popis mjesta u svijetu koja su puno, puno hladnija od naših krajeva. Počet ćemo s najgorima. 

Dome Fuji

Iako nije naseljeno mjesto, rekord drži planina Dome Fuji na Antarktici. Tamo je zabilježena temperatura od nevjerojatnih minus 91 stupanj Celzija. Na toj temperaturi u sekundi se zamrznu ljudske oči, nos i pluća jer je za 13 stupnjeva niža od točke na kojoj se CO2 pretvara iz plina u suhi led. 

Istraživači američkog nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu ove su podatke uspjeli izmjeriti pomoću satelita i druge tehnike. Znanstvenici vjeruju da postoje mjesta gdje je još hladnije jer sateliti mjere prosječnu temperaturu po kvadratnom kilometru. 

Oymyakon 

Najhladnije trajno naseljeno mjesto na svijetu je Oymyakon, mjesto u istoimenoj dolini na sjeveroistoku Rusije. Prosječna temperatura tijekom siječnja tamo je minus 50 stupnjeva Celzija. Sam naziv sela u prijevodu znači 'voda koja ne smrzava' jer se u blizini nalaze termalni izvori.

Wikipedia

Mještani se, njih oko 500, bore s problemima koji su nama u toplijim krajevima nezamislivi. Smrzava im se tinta u penkalama, naočale se lijepe za lice, a mobiteli na tim temperaturama ne rade. Problem su i sprovodi jer je zemlja zamrznuta pa se nekoliko dana ranije na zemlji pali vatra, a u rupe koje nastaju gura se užareni ugljen kako bi se mogao iskopati grob. Automobile ne gase iz straha da ih ujutro neće moći upaliti. Uglavnom se griju na drva i ugljen. Škole se zatvaraju samo ako temperatura padne ispod minus 52 stupnja Celzija

Ulan Bator

Ulan Bator u Mongoliji smatra se najhladnijim glavnim gradom na svijetu. Nalazi se u mongolskim stepama na oko 1300 metara nadmorske visine. U siječnju temperatura ne raste iznad minus 16 stupnjeva. 

Screenshot

Verhojansk

Grad Verhojansk u Rusiji, 1500 km od Sjevernog pola i 404 kilometra od Jakutska, dom je za oko 1500 stanovnika. Prosječna temperatura u siječnju je minus 10 stupnjeva Celzija, što i nije toliko strašno. No dojam će pokvariti podatak da prosječne temperature od listopada do travnja ne prelaze ništicu. 

Screenshot

Ima i kod nas rekordera: Gračac najhladniji ikada

Najniža temperatura ikada izmjerena u Hrvatskoj, od kada postoje mjerenja, zabilježena je u Gračacu 13. siječnja 2003. godine. Toga dana izmjereno je minus 34,6 stupnjeva Celzija

Željko Mršić/PIXSELL

Istog hladnog ponedjeljka 2003. najniže temperature izmjerene su u Lovincu (-32,5 stupnjeva Celzija) i u Otočcu (-30,1 stupanj Celzija). 

Gospić se 17. veljače 1956. smrzavao na čak minus 33,5 stupnjeva Celzijusa, podaci su DHMZ-a.

Ima još zanimljivih vremenskih rekorda

Da ne bude sve tako hladno, reći ćemo i da je najviša temperatura ikada zabilježena u 'Dolini smrti' u Kaliforniji kada je u ljeto 1913. izmjereno nevjerojatnih 56,7 stupnjeva Celzija. 

Najviše oborina ikada zabilježenih u povijesti palo je u američkoj državi Maryland u mjestu Unionville. Tamo je 4. srpnja 1956. u minuti palo čak 31,3 mm kiše po četvornom metru.  

Područje na kojemu čak 14 dugih godina tlo nije vidjelo kiše je mjesto Arika u Čileu. Tamo kiša nije padala od listopada 1903. do siječnja 1918. godine. 

Najjača tuča padala je u Bangladešu, u gradu Gopalgandžu, 14. travnja 1986. Poginulo je čak 92 ljudi, a pojedini komadi leda koji su padali težili su i do kilogram. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca