News

Komentari 33

Rekordi padaju, bolnice su pod navalom, a bez kisika i kreveta: 'Indiju je zahvatila oluja zaraze'

Rekordi padaju, bolnice su pod navalom, a bez kisika i kreveta: 'Indiju je zahvatila oluja zaraze'

Indija ukupno broji 16,96 milijuna oboljelih i 192.311 preminulih, nakon što je 2.767 građana umrlo tijekom noći, pokazuju podaci ministarstva zdravstva

Premijer Narendra Modi u nedjelju je pozvao sve građane da se cijepe i budu oprezni, s obzirom na to da je Indiju zahvatila "oluja" zaraze. 

Broj zaraženih koronavirusom porastao je za 349.691 u posljednja 24 sata, čime je četvrti dan zaredom Indija zabilježila rekordni broj oboljelih. Zbog nedostatka medicinskog kisika i kreveta, bolnice u Delhiju i diljem zemlje odbijaju pacijente. 

"Bili smo samouvjereni, raspoloženje nam se popravilo nakon prvog vala, ali ova je oluja potresla zemlju", poručio je Modi u radijskom obraćanju. 

Modijeva vlada suočila se s kritikama kada je dopustila velika vjerska i politička okupljanja nakon što je broj zaraženih u Indiji naglo pao ispod 10.000 dnevno te nije planirala jačanje zdravstvenih sustava.

Bolničko osoblje ne može se više nositi s navalom pacijenata. 

Indija ukupno broji 16,96 milijuna oboljelih i 192.311 preminulih, nakon što je 2.767 građana umrlo tijekom noći, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Pakistan nudi medicinsku pomoć

Pakistan je ponudio medicinsku pomoć regionalnom rivalu Indiji uslijed novog teškog vala epidemije koronavirusa koji ju je  pogodio, objavilo je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova. 

- Kao izraz solidarnosti sa stanovnicima Indije u trenutnom valu covida-19, Pakistan je ponudio pomoć, uključujući respiratore - priopćilo je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova kasno u subotu. 

Ministarstvo je od indijskih vlasti zatražilo da pomogne u koordinaciji brze pošiljke potrepština, stoji u priopćenju. 

Ponuda Pakistana dolazi u vrijeme brzog rasta broja novozaraženih u Indiji koji je stvorio izniman pritisak na bolnice i zalihe kisika.

Covid-19 je u protekla 24 sata odnio 2767 života u Indiji, čime je to postao najsmrtonosniji dan od početka pandemije. 

I sam Pakistan je teško pogođen koronavirusom. U nedjelju je bilo 5611 novih slučajeva i 118 umrlih, objavilo je ministarstvo zdravstva. 

Pakistan je od početka pandemije imao 795.627 slučajeva zaraze i ukupno 17.117 umrlih. 

Pakistanski čelnici, uključujući premijera Imrana Khana, izrazili su solidarnost s Indijom, a među pakistanskim korisnicima Twittera trend bilježi oznaka #indianeedsoxygen (Indiji treba kisika). 

Odnosi dviju zemalja koje se desetljećima spore oko himalajske doline Kašmir dodatno se pogoršao 2019. kad je Indija zakonski ukinula autonomni status dijela te sporne regije, prenosi dpa. 

U veljači su dvije države dogovorile nastavak sporazuma o primirju u Kašmiru, a mediji pišu kako su u tajnosti počele i pregovore.

 

 

Najčitaniji članci