News

Komentari 114

Renovirali hotel pa otkrili tajne špijunske sobe iz Jugoslavije

Renovirali hotel pa otkrili tajne špijunske sobe iz Jugoslavije

Sobe za prisluškivanje pronađene su iza debelih željeznih vrata tijekom renoviranja, a vjeruje se da su izgrađene za potrebe jugoslavenske komunističke tajne policije UDBA-e

Četiri sobe ispunjene opremom za špijuniranje pronađene su u zadnjem dijelu hotela Jama u slovenskoj Postojni, piše Reuters.

"Sobe za prisluškivanje" pronađene su iza debelih željeznih vrata tijekom renoviranja, a vjeruje se da su izgrađene za potrebe jugoslavenske komunističke tajne policije UDBA-e.

Tu su debelim slojem prašine prekriveni telefoni, vrpce i ostala oprema. Sobe su idealne za držanje takvih uređaja jer u njima nema vlage.

- Špijunske sobe su najvjerojatnije izgrađene oko 1969. godine kada se gradio i hotel - rekao je Marjan Batagelj, direktor tvrtke koja upravlja hotelom i popularnom turističkom atrakcijom Postojnskom jamom.

- Otvorili smo ovo za javnost, ali ne da nekoga osramotimo. Sobe su jednostavno ovdje, one postoje i pripadaju dijelu povijesti kada se nešto ovdje događalo. Sada je samo važno da to više ne traje - dodaje Marjan Batagelj.

Za slovenskog istraživača i povjesničara Igora Omerzu nema dvojbe tko je koristio skriveni prostor.

- Sobe su bile dio prisluškivačkih središta koje je vodila UDBA. Tamo su radili stvari koje su bile dio širih prisluškivačkih operacija. Koristili su to za nadzor ljudi koji su bili politički protivnici.Tito je odsjedao u ovom hotelu, ali i mnogi drugi gosti iz inozemstva. Očito je da su razgovori u hotelskim sobama bili prisluškivani.

-  Ne vjerujem da su prisluškivali Tita, vjerojatno se to ne bi usudili, no sve je moguće. Mislim da im je primarni zadatak bilo snimanje stranaca koji su se s Titom susretali - rekao je Omerza.  

Najčitaniji članci