Obavijesti

News

Komentari 79

'Restorane ćemo otvoriti ako ispune 11 uvjeta HZJZ-a'

'Restorane ćemo otvoriti ako ispune 11 uvjeta HZJZ-a'
1

HZJZ je tek u nedjelju donio preporuke na koji način restorani mogu raditi i dostavljati hranu, temeljem kojih će oni zatvoreni ponovno moći raditi. Time je, istaknuo je Mikulić, inspektorat pokazao razumijevanje

VIDEO

HZJZ je izdao jučer naputak koji se počeo primjenjivati danas o epidemiološkim mjerama kojih se trebaju ugostitelji pridržavati u smislu pripreme i dostave hrane. I već sutra tijekom jutra će inspektori Državnog inspektorata otići na sve one lokacije gdje su dane zabrane rada i, ukoliko ti objekti ispunjavaju tih 11 mjera, donosit će se rješenja o obustavi postupaka i ugostiteljski objekti će moći raditi, poručio je u ponedjeljak glavni državni inspektor, HDZ-ov Andrija Mikulić nakon sastanka s Udrugom ugostitelja, ministrom turizma Garijem Cappellijem, predstavnicima HGK-a, HOK-a i HUP-a.

Nakon niza zatvorenih restorana zbog apsurdnih razloga, ugostitelji se sastali s glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulićem, ministrom turizma i ostalim udrugama Reporterka: Nikol Zagorac

Objavljuje 24sata Politiko u Ponedjeljak, 20. travnja 2020.

Sastanak je organiziran nakon zatvaranja niza restorana od strane inspektora koji su utvrdili prekršaje prilikom dostave hrane. No, neki su na 30 dana zatvoreni iz prilično apsurdnih razloga, koji nisu bili jasni ni samim vlasnicima, kao primjerice zbog postavljanja stola na kojem je naručitelje, koji su automobilima dolazili, čekala zapakirana hrana koju bi im predao konobar kroz prozor auta.  Mikulić je još jučer istaknuo kako je taj stol bio postavljen na javnu površinu, što se nije smjelo, a ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak obrazložio je kako na taj način nisu zadovoljeni uvjeti za drive-in.

Problem je što do jučer vlasnici restorana niti nisu dobili jasnu uputu na koji način mogu vršiti dostavu. Pa su se sami obratili ministarstvu turizma od kojih su dobili odgovor kako osim dostave na kućnu adredu, naručitelj hranu može sam pokupiti na pragu restorana ili u neposrednoj blizini restorana. Inspektori na terenu imali su svoje tumačenje, a Mikulić poručuje kako je 31 restoran zatvoren temeljem zakonskih propisa. Ne obrazlaže temeljem kojih to ako je HZJZ tek jučer donio 11 mjera kojih se moraju pridržavati. Ne smatra da je došlo do ikakve zabune i ponavlja kako su inspektori na terenu postupili u skladu s ovlastima i propisima. Štoviše, donošenjem 11 mjera od strane HZJZ-a, ponavljamo, tek jučer, temeljem kojih će ti zatvoreni restorani ipak moći raditi, poručuje kako je inspektorat time pokazao razumijevanje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Danas smo razgovarali da svi zajedno relaksiramo te mjere i pokažemo određenu dozu razumijevanja i prilagodbe i to se čini od početka - istaknuo je. 

Na pitanje kako je onda jedan zagrebački restoran zatvoren samo zbog toga što je radio, kako piše u izvještaju inspektora, što je, dakako, smio jer Nacionalni stožer nije zabranio rad restorana, Mikulić ističe kako je devet restorana radilo, a nisu bili registrirani za obavljanje te djelatnosti. 

Istaknuo je kako nije istina da više od 30 restorana diljem Hrvatske zatvoreno tijekom proteklog vikenda nego u razdoblju od 20. ožujka, kad je Nacionalni stožer donio odluku o zabrani rada niza djelatnosti, odnosno što se tiče restorana dopuštenju da samo smiju vršiti dostavu. 

Na opasku da su mogli izdati upozorenja, a ne odmah kazne i zabrane rada te da su poduzetnici  izrazito nezadovoljni načinom rada inspektorata, Mikulić je poručio kako se ne bi složio s time. 

- Predstavnici udruga koje zastupaju te poduzetnike i obrtnike  koji su bili na sastanku misle na sasvim drugi način - istaknuo je. 

Obzirom da su vlasnici temeljem odluke inspektorata o zabrani rada ostali i bez mogućnosti korištenja Vladine potpore za zaposlenike, na pitanje hoće li to ipak moći dobiti Mikulić je istaknuo kako ne vidi razloga da potporu ne dobiju u skladu s kriterijima ministarstva, kada se donese obustava postupka o zabrani rada.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag