Obavijesti

News

Komentari 43

Revolucija kišobrana: Pobuna protiv ukidanja demokracije

Revolucija kišobrana: Pobuna protiv ukidanja demokracije
14

Deseci tisuća prosvjednika zauzeli su ulice Hong Konga i blokirali njegovo poslovno središte kako bi Peking još jednom upozorili da žele demokratske izbore

VIDEO

Deseci tisuća prosvjednika zauzeli su u ponedjeljak ulice Hong Konga i blokirali njegovo poslovno središte kako bi Peking još jednom upozorili da ovaj grad želi demokratske izbore, javlja BBC.

Prosvjednici, uglavnom studenti i građani okupljeni u grupu Occupy Central traže političku slobodu, kao što je 1997. godine prilikom primopredaje teritorija Pekingu od Velike Britanije bilo i obećano i nemaju se namjeru maknuti s ulice dok im zahtjevi ne budu ispunjeni. 

Na izborima 2017. godine žele slobodno birati kandidate koji nisu nužno prošli verifikaciju komunističke vrhuške u Pekingu, a prosvjednike je poduprla i Velika Britanija kazavši kako ljudi imaju pravo na prosvjede i pozvala ih da to čine u okviru zakona. Na taj poziv reagirala je i Amerika, pozivajući lokalne vlasti u Hong Kongu da budu suzdržane.

'Revolucija kišobrana'

Pokret nazvan 'revolucija kišobrana', zbog česte upotrebe kišobrana u borbi protiv suzavca, naišao je na odobravanje širom svijeta.

Prosvjednici su zauzeli i trgovačke ulice i rezidencijalne četvrti te paralizirali život u velikom dijelu grada. Potpuno su ignorirali pozive policije da napuste ulice nakon čega su se prosvjednici i policajci obračunali palicama za bejzbol i suzavcem. Situaciju su dodatno potpirile glasine o potencijalnoj intervenciji kineske vojske, što su gradske vlasti negirale.

Kina je druge države upozorila da se ne miješaju u njezine unutarnje probleme.

Traže ostavku upravitelja Hong Konga

Chan Kin-man, jedan od vođa Occupy Centrala, rekao je da će se prosvjedi nastaviti tako dugo dok ne bude rizika od eskalacije sile.

Prosvjednici su za srijedu najavili veliku kampanju masovnog građanskog neposluha, tražeći, među ostalim, i ostavku CY Leunga, veoma nepopularnog upravitelja Hong Konga, odnosno pekinškog povjerenika za Hong Kong.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1