Obavijesti

News

Komentari 90

Revolucija u bolnici u Zagrebu: Magnet liječi PTSP i depresiju

Revolucija u bolnici u Zagrebu: Magnet liječi PTSP i depresiju
1

Ovom metodom vrlo se uspješno liječe depresije, anksioznosti i PTSP, a odličan je i za ljude koji imaju teške migrene. Može ga se koristiti i kod obuzeto prisilnog poremećaja, ali i kod epilepsije i multiple skleroze

VIDEO

Psihijatrijski pacijenti u prosjeku žive 15 godina kraće od ostalih. Kako bi im produžili životni vijek, u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan imaju posebne projekte.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

00:41

Tu je CIP - centar integrativne psihijatrije kojemu je cilj, među ostalim, na vrijeme prepoznati ostale bolesti kod psihičkih bolesnika koje uzrokuju raniju smrtnost. Kako tumači ravnatelj bolnice doc.dr. Igor Filipčić, najčešće su to kardiovaskularne bolesti i karcinomi. Psihički bolesnici kraće žive jer se, kaže ravnatelj, manje žale, imaju lošije životne navike, ne uzimaju lijekove i rjeđe idu na preglede. CIP će imati i pametni laboratorij, a zahvaljujući njemu svaki će pacijent dobiti upravo onu ciljanu terapiju koja odgovara njegovoj psihijatrijskoj dijagnozi i stanju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U bolnici su početkom godine nabavili i 1,5 milijuna kuna vrijedan uređaj za takozvanu transkranijalnu magnetsku stimulaciju (TMS). Ovaj uređaj, kojim se magnetnim valovima, stimulira mozak imaju jedini u ovom dijelu Europe.

- Uređaj stimulira i inhibira dijelove mozga. Kod moždanog udara, primjerice, stimulirat će određene dijelove mozga da brže rade, dok će kod depresije uređaj inhibirati, odnosno, kratkotrajno zablokirati ciljanu regiju mozga. Zbog te će blokade ta regija mozga kasnije početi dvostruko raditi te lučiti adrenalin i serotonin koji su bitni za normalno funkcioniranje - tumači doc.dr. Filipčić.

Ovom metodom vrlo se uspješno liječe depresije, anksioznosti i PTSP, a odličan je i za ljude koji imaju teške migrene. Može ga se koristiti i kod obuzeto prisilnog poremećaja, ali i kod epilepsije i multiple skleroze za onu depresivnu komponentu koju bolesti nose sa sobom.

Jedan tretman traje 20-30 minuta, a u prosjeku ih je potrebno oko 20, kroz otprilike četiri tjedna. Tretmani nemaju neželjene nuspojave.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.