Obavijesti

News

Komentari 14

Rezali lim na 40 m dubine: U jami bačve s opasnim tvarima

Rezali  lim na 40 m dubine: U jami bačve s opasnim tvarima
7

Sudjelovalo je trinaest speleologa i osam vatrogasaca. Iz jame Pavlovica na Žumberku je izvađeno 8 kubika krupnog otpada, odnosno oko 70 posto smeća

VIDEO

5. i 6 prosinca 2015. održana je akcija čišćenja jame Pavlovice kod mjesta Keseri na području Parka prirode "Žumberak-Samoborsko gorje".

Zagrebački speleološki savez nositelj je inicijative „čisto podzemlje“ čiji osnovni cilj je zaustavljanje bacanja otpada u krško podzemlje kao i čišćenje onečišćenih speleoloških objekata. Naime spomenuti divlji deponiji na krškim područjima izravno ugrožavaju zalihe podzemne pitke vode, a problem je posebno izražen ukoliko je otpad bačen u speleološke objekte jer se tada onečišćena voda gotovo trenutno i bez pročišćavanja cijedi do izvora na manjim nadmorskim visinama. 

Ova onečišćenja su u pravilu daleko od očiju javnosti pa su speleolozi jedini koji za njih znaju, a ujedno imaju stručna znanja i opremu za njihovu sanaciju.

Na području Parka prirode "Žumberak-Samoborsko gorje" dokumentirano je čak dvadeset i četiri speleološka objekta koja su onečišćena bačenim komunalnim otpadom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jama Pavlovica onečišćena je s više od deset kubika krupnog i sitnog otpada. U akciji je osim speleolog Zagrebačkog speleološkog saveza sudjelovali i profesionalni i dobrovoljni vatrogasci iz Zagreba, HGSS stanica Samobor, a za odvoz otpada angažirana je firma "Azelija – eko" iz Ozlja u suradnji s čistoćom d.o.o. iz Karlovca.

Sudjelovalo je trinaest speleologa i osam vatrogasaca. Iz jame je izvađeno 8 kubika krupnog otpada, odnosno oko 70 posto smeća. Vođa akcije Damir Janton je izjavio da planiraju još jednu akciju sljedeće godine u proljeće kako bi jamu Pavlovicu očistili do kraja.

Vatrogascima je ovo bila svojevrsna vježba jer su upotrebljavali posebnu opremu koja se koristi za spašavanja sa visina i dubina u urbanim sredinama te kod spašavanja iz ruševina.

Zapovjednik zagrebačkih vatrogasaca Siniša Jembrih koji je bio i voditelj tima posebno je istaknuo činjenicu da je iz jame izvađen i osobni automobil koji je netko gurnuo u jamu duboku 40-ak metara.

Koliko je meni poznato nitko nikad nije ulazio u jame i sa hidraulikom rezao automobil te ga izvadio van. 

Automobile često režemo na prometnim nesrećama ali ovo je stvarno raritet, rekao bih i u svjetskim okvirima. Konkretno, automobil smo razrezali baterijskim hidrauličkim alatima  izvukli ga vam postavljanjem dvonoga sa opremom za spašavanje u ruševinama i povlačenjem motornom pilom posebno prerađenom za povlačenje teškog tereta čeličnom sajlom sa čak 40-ak metara . 

Nažalost, unutra je bačeno i nekoliko bačava sa opasnom tvari i to vrlo nezgodnim metil metakrilat monomerom, tvari koja je otrovna i zapaljiva i za koju se nadamo da nije ušla u vodotoke toga kraja. Kolege speleolozi su više puta naglasili da javnosti mora biti jasno da sve što se baci u jame na krškom području prije ili kasnije završi u našim izvorima i rijekama. Bačve su bile prazne tako da ne znamo što se zaista dogodilo. 

Drago mi je samo svojom tehnikom i stručnošću pomogli speleolozima Zagrebačkog speleološkog saveza i svakako ćemo to i dalje činiti jer na taj način bolje upoznajemo našu opremu i vježbamo za veću sigurnost naših građana. Posebno sam zadovoljan svojim vatrogascima koji su vrhunski obavili ovaj težak i neuobičajen zadatak koji je iziskivao puno tehničkih znanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!